Τα μουσεία επανακατηγοριοποιούν τα έργα τέχνης από ρωσικά σε ουκρανικά
Shutterstock
Shutterstock

Τα μουσεία επανακατηγοριοποιούν τα έργα τέχνης από ρωσικά σε ουκρανικά

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης προχώρησε αθόρυβα σε αναταξινόμηση κάποιων από τους πίνακές του. Δύο καλλιτέχνες, που κάποτε χαρακτηρίζονταν ως Ρώσοι, τώρα κατηγοριοποιούνται ως Ουκρανοί, και ένας πίνακας του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Εντγκάρ Ντεγκά μετονομάστηκε από «Ρωσίδα χορεύτρια» σε «Χορεύτρια με ουκρανικό φόρεμα».

Για μια γυναίκα στο Κίεβο, οι αλλαγές αυτές αποτελούν ένα είδος δικαίωσης. Η Οξάνα Σεμένικ, δημοσιογράφος και ιστορικός, διεξάγει πολύμηνη εκστρατεία με σκοπό να πείσει τα ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες να μετονομάσουν τα ιστορικά έργα τέχνης που πιστεύει ότι κακώς παρουσιάζονται ως ρωσικά.

Στο Met, φιλοξενούνται έργα των Ιλιά Ρέπιν και Αρχίπ Κουίντζι, καλλιτεχνών των οποίων η μητρική γλώσσα ήταν η ουκρανική και οι οποίοι απεικόνιζαν ουκρανικές σκηνές, ακόμη και αν η περιοχή αποτελούσε στην εποχή τους τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Ο Ιλιά Ρέπιν, διάσημος ζωγράφος του 19ου αιώνα που γεννήθηκε στη σημερινή Ουκρανία, έχει επαναπροσδιοριστεί στον κατάλογο του Met ως «Ουκρανός, γεννημένος στη Ρωσική Αυτοκρατορία», με την αρχή κάθε περιγραφής των έργων του να γράφει πλέον: «Ο Ρέπιν γεννήθηκε σε αγροτική ουκρανική πόλη όταν αυτή ήταν τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας».

Στον λογαριασμό της Σεμένικ στο Twitter, Ukrainian Art History, ο οποίος έχει πάνω από 17.000 ακόλουθους, έγραψε: «Όλα τα διάσημα τοπία [του Repin] αφορούσαν την Ουκρανία, το Δνείπερο και τις στέπες. Αλλά και τον ουκρανικό λαό».

Η ρωσική επίθεση στο Μουσείο Τέχνης της Μαριούπολης

Λιγότερο γνωστός, σύγχρονος του Ρέπιν, ο Κουίντζι γεννήθηκε στη Μαριούπολη το 1842, όταν η ουκρανική πόλη ήταν επίσης τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Οι πληροφορίες για την εθνικότητά του έχουν επίσης επικαιροποιηθεί. Το κείμενο για το «Κόκκινο ηλιοβασίλεμα» του Κουίντζι στο Met έχει ενημερωθεί για να συμπεριλάβει την πληροφορία ότι «τον Μάρτιο του 2022, το Μουσείο Τέχνης Κουίντζι στη Μαριούπολη της Ουκρανίας καταστράφηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή».

Σχετικά με την πρόσφατη διαδικασία επαναταξινόμησης, το Met σε ανακοίνωσή του, την οποία επικαλείται το CNN, αναφέρει ότι το ίδρυμα «ερευνά και εξετάζει συνεχώς τα αντικείμενα της συλλογής του προκειμένου να καθορίσει τον πιο κατάλληλο και ακριβή τρόπο καταγραφής και παρουσίασής τους. Η καταλογογράφηση αυτών των έργων έχει επικαιροποιηθεί μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με μελετητές του χώρου».

Κεντρική φωτογραφία: Άγαλμα του Iλιά Ρέπιν. Πηγή: Shutterstock