Πολιτιστική διαδρομή συνδέει τα Μινωικά ανάκτορα
Βόρεια είσοδος ανακτόρου Κνωσού. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ
Βόρεια είσοδος ανακτόρου Κνωσού. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ
Υπ. Πολιτισμού

Πολιτιστική διαδρομή συνδέει τα Μινωικά ανάκτορα

Τα Μινωικά ανακτορικά κέντρα της Κνωσού, της Φαιστού, των Μαλίων, της Ζάκρου, της Ζωμίνθου και της Κυδωνίας θα συνδέονται μέσω πολιτιστικής διαδρομής, θα υλοποιηθεί επίσης έργο πρόσβασης με ανελκυστήρα πλαγιάς, για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, στο Δικταίο Άντρο. Αυτά περιλαμβάνονται στα δύο μνημόνια συνεργασίας τα οποία υπεγράφησαν την Τρίτη 16 Μαΐου ανάμεσα στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη.

Εκτός της πολιτιστικής διαδρομής, το μνημόνιο συνεργασίας που αφορά στα έξι μινωικά ανακτορικά κέντρα, περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τον σχεδιασμό, την ωρίμανση και την υλοποίηση του έργου των πολιτιστικών διαδρομών, του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2021-2027.

Ιδιαίτερης σημασίας το εν λόγω έργο και προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, υλοποιείται στο πλαίσιο της υποβολής του φακέλου υποψηφιότητας για τη σειριακή εγγραφή των μινωικών ανακτορικών κέντρων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ο οποίος θα υποβληθεί από το ΥΠΠΟΑ στην UNESCO, τον Σεπτέμβριο.

Αρχαιολογικός χώρος Φαιστού. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Από την πλευρά του, το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι στόχος του δεν είναι μόνον η ανάδειξη, προστασία και αποκατάσταση των αρχαιολογικών χώρων αλλά και η αναβάθμιση των υποδομών και της παροχής υπηρεσιών προς τους επισκέπτες για τον εμπλουτισμό των εμπειριών τους.

Ειδικότερα, στην πολιτιστική διαδρομή περιλαμβάνονται η Κνωσός, η Φαιστός, τα Μάλια, η Ζάκρος, η Ζώμινθος και η Κυδωνία και μινωικές αρχαιολογικές θέσεις, στην ευρύτερη περιοχή των έξι ανακτορικών κέντρων, μεταξύ των οποίων και οι Αρχάνες, όπου εντοπίζονται πολλά αρχαία κατάλοιπα της μινωικής εποχής που σχετίζονται με το ανακτορικό κέντρο της Κνωσού.

Αυτή η μοναδική πολιτιστική διαδρομή, η οποία θα συνδέσει τα μινωικά ανάκτορα αναφέρεται στην στρατηγική του ΥΠΠΟΑ για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις κατά τόπους περιοχές. Εντάσσεται στον φάκελο της ΟΧΕ, τον οποίο προετοιμάζει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος ΚΡΗΤΗ, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Περιφέρειας προβλέπεται και η εκπόνηση των απαιτούμενων και αναγκαίων μελετών για την υλοποίηση των αντίστοιχων έργων προστασίας, ανάδειξης και ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων.

Αρχαιολογικός χώρος Ζωμίνθου. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Όπως διευκρινίζει το ΥΠΠΟΑ, τα έργα αποβλέπουν στη βελτίωση των διαδρομών για την καθολική πρόσβαση των εμποδιζόμενων ατόμων, στην αναβάθμιση των εισόδων, του φωτισμού και των συστημάτων πυρόσβεσης.

Προβλέπεται και η αναβάθμιση των υποδομών στάθμευσης οχημάτων, ο ευπρεπισμός όψεων παρακειμένων κτιρίων, η δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση του κοινού όπως και μελέτες κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με αναβάθμιση των οδικών προσβάσεων προς τα μινωικά ανακτορικά κέντρα.

Το Δικταίο Άντρο

Προϋπολογισμού 15.300.000 ευρώ και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, το έργο αναβάθμισης υποδομών του Δικταίου Άντρου προχωρεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Αφορά στην υλοποίηση της εγκατάστασης ανελκυστήρα πλαγιάς, στον εξωτερικό χώρο, του σπηλαίου του Δικταίου Άντρου στο Οροπέδιο Λασιθίου, για την εφικτή πρόσβαση των ΑμεΑ και των εμποδιζομένων ατόμων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ, κάνοντας γνωστή την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, ανάμεσα στην Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννη Στεφανάκης.

Άποψη του ανελκυστήρα πλαγιάς του Δικταίου Άντρου στο σημείο εκκίνησης.Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Η επέμβαση για τη βελτίωση της προσβασιμότητας του Σπηλαίου εντάσσεται στην στρατηγική της κυβέρνησης και του ΥΠΠΟΑ για την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο σύνολο των πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο μεταξύ, με την υλοποίηση του προγράμματος για την κατασκευή και εγκατάσταση του ανελκυστήρα, προχωρεί ο επανασχεδιασμός της πλατείας Ευρώπης, στην κοινότητα Ψυχρού, όπου θα τοποθετηθεί ο ανελκυστήρας, αποτελώντας και το σημείο εκκίνησης της ανάβασης προς τον αρχαιολογικό χώρο.

Στην εγκεκριμένη μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας Ευρώπης την οποία εκπόνησε ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου προβλέπονται η θέση του ανελκυστήρα, χώροι στάθμευσης και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η κτηριακή υποδομή του «Ξενία» θα αξιοποιηθεί ως κέντρο ενημέρωσης του κοινού, εκδοτήριο εισιτηρίων, πωλητήριο και εκθεσιακός χώρος.

Παράλληλα, αποκαθίστανται μονοπάτια πρόσβασης και περιήγησης, εντός και εκτός του σπηλαίου, υλοποιείται το έργο φωτισμού και ανάδειξης του Δικταίου Άντρου, ενώ υλοποιούνται έργα βραχοστερεώσεων στα εξωτερικά πρανή και στο εσωτερικό του.

Η αρχαιολογική επίβλεψη των αρχαιολογικών ερευνών και των εργασιών, κατά την εκτέλεση των τεχνικών έργων, αποτελεί αρμοδιότητα των Εφορειών Παλαιοανθρωπολογίας- Σπηλαιολογίας και Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Το Σχολείο Θραψανού

Εκτός των μνημονίων συνεργασίας, υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση του Σχολείου Θραψανού, κηρυγμένου ως νεότερου μνημείου, με προϋπολογισμό 173.000 ευρώ. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, και προβλέπει την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, από το Πολυτεχνείο Κρήτης, για την αποκατάσταση του κτιρίου, μετά τον σεισμό του 2021.

Δημοτικό Σχολείο Θραψανού. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, σκοπός του ερευνητικού προγράμματος είναι η επιστημονική διερεύνηση και διάγνωση των αιτιών εμφάνισης και εξέλιξης των δομικών βλαβών του, η τεκμηρίωση τους και η παθολογία που προκλήθηκε, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας του Σεπτεμβρίου 2021.

Θα προταθούν τα απαιτούμενα ενισχυτικά μέτρων για τη βελτίωση της σεισμικής συμπεριφοράς του, σε συνδυασμό με τη θεμελίωσή του. Τα αποτελέσματα των ερευνητικών δράσεων και προτάσεων  θα υποδείξουν  τις απαιτούμενες εργασίες, ώστε να καταρτιστεί  το πρόγραμμα επεμβάσεων για την αποκατάσταση του μνημείου από τους αρμόδιους φορείς.

Κεντρική φωτογραφία: Βόρεια είσοδος ανακτόρου Κνωσού. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ