Συναυλία με έργα των Σούμαν, Προκόφιεφ, Ντεμπυσσύ
Μέγαρο Μουσικής

Συναυλία με έργα των Σούμαν, Προκόφιεφ, Ντεμπυσσύ

Λαμπρά κομψοτεχνήματα της μουσικής του 19ου και 20ου αιώνα θα ερμηνεύουν οι Έλληνες σολίστ με διεθνή πορεία και σημαντικές διακρίσεις Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα) και Νεφέλη Μούσουρα (πιάνο) κατά τη συναυλία που θα δώσουν στις 7 Δεκεμβρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου «Έλληνες σολίστ» στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Πρόκειται για έργα γραμμένα από σπουδαίους συνθέτες για ασυνήθιστους συνδυασμούς οργάνων –για κλαρινέτο και πιάνο, για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο και για βιόλα και πιάνο–, που σπάνια παρουσιάζονται στις αίθουσες συναυλιών.

Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκινά με τρία αποσπάσματα από τα «Οκτώ κομμάτια για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο, έργο 83» του Μαξ Μπρουχ (1838-1920), με το καθένα από αυτά να είναι μια κομψή ρομαντική μινιατούρα σε διαφορετικό μουσικό ύφος.

Θα ακολουθήσουν τα «Φανταστικά κομμάτια για κλαρινέτο και πιάνο, έργο 73» του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), μια σύνθεση που διαπνέεται από συναισθηματική φόρτιση και ποιητική διάθεση. Κατόπιν, η «Σουίτα για βιόλα και πιάνο» από το δημοφιλέστατο μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα, έργο 64» του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), σε διασκευή του βιρτουόζου της βιόλας Βαντίμ Μπορισόφσκι.

Θα ακουστούν επίσης η «Πρώτη ραψωδία για κλαρινέτο και πιάνο», μία από τις πιο γοητευτικές συνθέσεις του Κλωντ Ντεμπυσσύ (1862-1918), και το «Τρίο για κλαρινέτο, βιόλα και πιάνο» του Ζαν Φρανσαί (1912-1997), το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τελευταίες δημιουργίες του κορυφαίου Γάλλου μουσουργού.

Οι σολίστ

Σπύρος Μουρίκης

Η βράβευση του κλαρινετίστα Σπύρου Μουρίκη με το α΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Carl Nielsen, το 1997, υπήρξε καθοριστική για την καταξίωσή του εντός και εκτός Ελλάδος. Ακολούθησαν συνεργασίες με σπουδαίες ορχήστρες και αρχιμουσικούς καθώς και εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Μετά τα πρώτα χρόνια μαθητείας του στην Κέρκυρα, σπούδασε κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Χ. Φαραντάτου και με τον Μ. Arrignon στο Κονσερβατουάρ του Παρισιού.

Διετέλεσε σόλο κλαρινέτο της Συμφωνικής της ΕΡΤ, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Ορχήστρας Δωματίου Mahler και της MusicAeterna. Πλέον κατέχει την ίδια θέση στην ΚΟΑ, ενώ είναι μέλος του Συνόλου Πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το 1998 διδάσκει κλαρινέτο στο Ωδείο Αθηνών. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα για κλαρινέτο.

Ηλίας Λιβιεράτος

Πρώτος κορυφαίος στις βιόλες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο Ηλίας Λιβιεράτος τιμήθηκε με το σουηδικό βραβείο Jan Wallander 2022. Σπούδασε στο Μοτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ (υπότροφος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής), στο Μόναχο και στη Στοκχόλμη με τους C. Poppen, K. Flieder, G. Zhislin, M. Seiler (ιστορική ερμηνεία), E. Nisbeth κ.ά. Παράλληλα, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, την οποία εγκατέλειψε για να αφοσιωθεί στη μουσική.

Διετέλεσε κορυφαίος στο βιολί και στη βιόλα στην Ορχήστρα της ΕΛΣ, ενώ εργάστηκε στη Φιλαρμονική του Άουγκσμπουργκ και την Καμεράτα. Υπήρξε μέλος της Ευρωπαϊκής Ορχήστρας Νέων. Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με τον R. Goebel και τον Γ. Πέτρου, τoν Απρίλιο του 2022 συνέπραξε με τον Λεωνίδα Καβάκο σε κουαρτέτα Μπραμς, σε φιλανθρωπική συναυλία για την Ουκρανία. 

Νεφέλη Μούσουρα

Σε διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς καθώς και από την Ακαδημία Αθηνών έχει βραβευθεί η πιανίστα Νεφέλη Μούσουρα, η οποία συμπράττει τακτικά με ορχήστρες στην Ελλάδα και την Ευρώπη και εμφανίζεται ως σολίστ σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Σκριάμπιν στη Μόσχα, του Εϊλάτ στο Ισραήλ και του Ζάλτσμπουργκ.

Έχει πραγματοποιήσει περιοδείες στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, ενώ το 2022 έκανε το ντεμπούτο της στο Κοντσέρτχαους της Βιέννης. Έχει συνεργαστεί με περίφημους καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, με τον μαέστρο Christoph Eschenbach, τον πιανίστα Μπόρις Μπερεζόφσκι και τον βιολονίστα Ivry Gitlis.

* Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κόκκαλη 1 και Βασ. Σοφίας. Εισιτήρια: 210 7282333 και www.megaron.gr 

** Κεντρική φωτογραφία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / megaron.gr