Έκαναν υπομονή μέχρι να τελειώσει η σύνοδος της UNESCO που ασχολείται με την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών που έχουν διαρπαγεί στις χώρες προέλευσής τους και τώρα ξεσαλώνουν. Η Βρετανική κυβέρνηση δια του Βρετανικού Μουσείου ενημερώνει τους πάντες ότι ο διάλογος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που έχει αρπάξει ο Έλγιν, δεν άρχισε και δεν πρόκειται να αρχίσει. Συμπληρώνοντας πως ο λόρδος δεν ξήλωσε τους λίθους της ζωφόρου και τις μετόπες από τον ναό, τις βρήκε στα μπάζα. Και ότι συζητούν μόνο για δανεισμό (κάποιων γλυπτών, μην πάρει και αέρα η Ελλάδα).
Είναι η πολλοστή φορά που το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει ότι δεν καταλαβαίνει σχετικά με τα Παρθενώνεια Γλυπτά, ενώ το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού διορθώνει τη μνήμη του, λέγοντας πως δεν τα ξέρει καλά.
Σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Βρετανικού Μουσείου στην «Καθημερινή», «το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν έχουν γίνει ούτε προγραμματίζονται νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα.»
Τώρα πώς το θεωρεί αυτό, όταν έχει απόφαση επιτροπής της UNESCO σύμφωνα με την οποία υποχρεώνονται οι Βρετανοί να κάνουν συνομιλίες με τους Έλληνες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ουδείς κατανοεί. Πρόκειται για μια τακτική στρεψόδικη και άθλια.
Μάλιστα, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στην UNESCO ότι έχει ζητήσει συνάντηση του υφυπουργού του Λόρδου Πάρκινσον με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη γι’ αυτό το θέμα. Θα αντιπαρέλθουμε το ότι υποβαθμίζει, επίτηδες, το επίπεδο συμμετοχής του, στέλνοντας ένα υφυπουργό σε μια υπουργό. Και θα τονίσουμε πως θα συζητήσουν για την επιστροφή των κλεμμένων από τον Έλγιν γλυπτών, δεν θα πιουν τσάι ανταλλάσσοντας φιλοφρονήσεις και σχολιάζοντας τον… καιρό (αγαπημένο θέμα των Άγγλων). Αυτό είπε η UNESCO, αυτό λέμε κι εμείς.
Στις πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπου του Βρετανικού Μουσείου ότι δεν υπάρχουν και δεν προγραμματίζονται συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σημειώνει τα εξής: «Η αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΠΟΑ και Βρετανικών Αρχών, όπως και η Σύσταση της ΟΥΝΕΣΚΟ της 20/5/2022 αποδεικνύουν ότι ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου έχει έλλειμμα ενημέρωσης.»
Η επίσημη ελληνική διάψευση έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μην επιτρέψει στη Μεγάλη Βρετανία άλλη σπέκουλα. Το επόμενο που θα ξεκαθαρίσει η Ελλάδα, είναι πως δεν πρόκειται να ζητήσει κανένα δανεισμό των γλυπτών μας, τα οποία βρίσκονται παράνομα στο Βρετανικό μουσείο. Όπως έχει διακηρύξει επανειλημμένα σε όλους τους τόνους η Λίνα Μενδώνη, δανεισμός θα σήμαινε πως αναγνωρίζουμε ιδιοκτησία ή δικαιώματα στην άλλη πλευρά. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο.
Είναι η δεύτερη διάψευση που κάνει το ΥΠΠΟΑ, ύστερα από εκείνη που διέψευδε τον αντιπρόεδρο του Βρετανικού μουσείου που είπε ότι ο Έλγιν πήρε τα ανάγλυφα από τα… μπάζα των ερειπίων. Η αλήθεια είναι πως πολλές λίθοι της ζωοφόρου και μετόπες πριονίστηκαν βάναυσα. Κάποια έσπασαν στην προσπάθεια καταβίβασής τους. Μάρτυρες πολλοί και ανάμεσά τους ο ίδιος ο Τζοβάνι Μπατίστα Λουζιέρι, ο ζωγράφος που είχε προσληφθεί από τον Έλγιν για να κάνει τις βρώμικες απαγωγές.
Η χώρα μας, χάρη στην καλή δουλειά όσων προετοιμάζουν και μετέχουν στις συναντήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσης, έχει πετύχει πολλά. Εκτός από τις «συστάσεις» που παραδοσιακά γίνονται ώστε να συνεχίζεται ο διάλογος των δύο χωρών υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού, η αντιπροσωπεία μας κατάφερε να εκδοθεί απόφαση στην προηγούμενη σύνοδο, τον Σεπτέμβριο του 2021. Χρειάστηκε σκληρός αγώνας, και επαγρύπνηση των Ελλήνων ώστε η απόφαση να μην ακυρωθεί, όπως ζήτησαν οι Βρετανοί. Στην τωρινή, 23η σύνοδο που έληξε την περασμένη Παρασκευή, χάρη στις συμμαχίες μας, οι Βρετανοί άκουσαν πολύ σκληρή κριτική σε σχέση με την τακτική τους και τη στάση που κρατούν από αντιπροσώπους πολλών χωρών.