Νέα πνοή αναμένεται να δώσουν η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία Χαλεπά, στην Τήνο. Αυτό, μετά την ενέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να ενισχύσει την μαρμαροτεχνική παράδοση του κυκλαδίτικου νησιού, επεκτείνοντας και αναβαθμίζοντας το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, γνωστό ως Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου, καθώς και αναβαθμίζοντας την οικία του Γιαννούλη Χαλεπά.
Το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 13.512.786 ευρώ και χρόνο ολοκλήρωσης έως το τέλος του 2025, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ. Ενώ, οι διαδικασίες για το έργο της αναβάθμισης της Σχολής και της οικίας Χαλεπά, άρχισαν τον Ιούλιο του 2021, με την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, στην Τήνο.
Όσο για το νησί, διαθέτει μια σπουδαία παράδοση στον τομέα της μαρμαροτεχνίας, η οποία αποτελεί εγγεγραμμένο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (2013) και στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της UNESCO (2015).
Τι περιλαμβάνει το έργο αναβάθμισης της Σχολής Μαρμαροτεχνίας και της οικίας Χαλεπά
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου περιλαμβάνει την ανέγερση της επέκτασης των κτιριακών εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κτιρίων και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Φορέας υλοποίησης, η Διεύθυνση Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών ΚτIρίων του ΥΠΠΟΑ.
Όπως αναφέρεται, το νέο κτιριακό συγκρότημα θα περιλαμβάνει εργαστήρια επεξεργασίας μεγάλων μαρμάρινων όγκων, αίθουσα κόφτη, σιδηρουργείο - χυτήριο, ξυλουργείο, εργαστήριο εκμαγεύσεων, αποθήκες, εργαστήρια γλυπτικής και αρχιτεκτονικού σχεδίου, γραφεία διοίκησης, βιβλιοθήκη, χώρους υγιεινής.
Ακόμη, το έργο θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου της Οικίας του Γιαννούλη Χαλεπά στην Τήνο, με φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος και Κυκλάδων του ΥΠΠΟΑ.
Η Οικία Χαλεπά. Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Καθώς και την προμήθεια εργαλείων, εξοπλισμού των εργαστηρίων και υλικών του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της Σχολής.
Η Σχολή Μαρμαροτεχνίας και η οικία Χαλεπά
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, τo Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου λειτουργεί από το 1955 στο κτίριο του π. Δημοτικού Σχολείου Θηλέων Πύργου, το οποίο ανεγέρθηκε το έτος 1832 και είναι από τα πρώτα σχολικά κτίρια που κτίσθηκαν την περίοδο της Αντιβασιλείας του Όθωνα.
Η οικία του Γιαννούλη Χαλεπά, η οποία στεγάζει το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά, βρίσκεται στον Πύργο της Τήνου και είναι χαρακτηρισμένη ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Τη μέριμνα του Μουσείου έχει το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς», το οποίο λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Τήνου.
Η υλοποίηση και των δύο έργων αποτελεί αντικείμενο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Τήνου και του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.
Κεντρική φωτογραφία: To εργαστήριο της Σχολής Μαρμαροτεχνίας. Πηγή: ΥΠΠΟΑ