Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» παραδόθηκε χθες από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), Λίνα Μενδώνη, το σημαντικότερο αρχείο της ιστορίας της ελληνικής μουσικής στον 20ό αιώνα, που δεν είναι άλλο από τη μουσική συλλογή της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ). Ειδικότερα, η Συλλογή παραχωρήθηκε ως χρησιδάνειο, για 49 έτη, χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, με σκοπό τη βέλτιστη προβολή, ανάδειξη και αξιοποίηση της Συλλογής. Μάλιστα, το ΥΠΠΟΑ θα συνδράμει τους δύο φορείς, κατά την πρώτη περίοδο της εγκατάστασης της Συλλογής στους χώρους τους, όχι μόνον οικονομικά αλλά και με την παροχή τεχνογνωσίας για την καλή διατήρηση και συντήρηση των μνημείων», όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ στην ανακοίνωσή του.
Η Συλλογή θα φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, και η ανάδειξή της (σ.σ της Συλλογής) προγραμματίζεται με την ψηφιοποίηση του υλικού, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμο στους μελετητές της ελληνικής μουσικής, αλλά και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε θεματικούς κύκλους, το σχεδιασμό εκθέσεων, αφιερωμένων στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας και την άμεση σχέση της με ιστορικά γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της χώρας.
Το πιάνο του Κώστα Γιαννίδη © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Σημειωτέον ότι, οι διαδικασίες για την παραχώρηση του υλικού της Συλλογής, είχαν εκκινήσει από τον Οκτώβριο του 2021, οπότε και η Λίνα Μενδώνη είχε ζητήσει από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ να κινηθούν αμέσως οι διαδικασίες, προκειμένου η συλλογή να χαρακτηριστεί Νεώτερο Μνημείο. Από την αρμόδια Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς τεκμηριώθηκε η πολιτισμική αξία της συλλογής και στη συνέχεια, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ του χαρακτηρισμού του συνόλου της Συλλογής. Η αρμόδια εκτιμητική επιτροπή αποτίμησε την οικονομική αξία του συνόλου των αντικειμένων που απαρτίζουν τη συλλογή σε 512.000 ευρώ.
Τι περιλαμβάνει η συλλογή
Στη συλλογή διασώζονται πολύτιμα τεκμήρια, τα οποία σχετίζονται με την ιστορία του ελληνικού -βυζαντινού, δημοτικού, και, κυρίως, ελαφρού, λαϊκού και έντεχνου τραγουδιού του 20ου αιώνα- και εν μέρει του ξένου τραγουδιού. Το κύριο σώμα της συλλογής συνίσταται από σπάνιες ηχογραφήσεις, παρτιτούρες, μήτρες δίσκων βινυλίου, χειρόγραφα καλλιτεχνών, προγράμματα περιοδειών και θρυλικών μουσικών παραστάσεων.
Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 6.702 δίσκους 78 στροφών, 7.420 δίσκους 45 στροφών, 557 μήτρες ηχογραφήσεων, σημειώματα της Σοφίας Βέμπο, το πιάνο του Κώστα Γιαννίδη, τα Αρχεία του Γιώργου Μουζάκη, του Μενελάου Θεοφανίδη, του Διονυσίου Βισβάρδη και της Νίτσας Μόλλυ, και 80.898 τεμάχια από διάφορα αντικείμενα όπως τεύχη μουσικών περιοδικών, έντυπες παρτιτούρες και προγράμματα συναυλιών Ελλήνων συνθετών και τραγουδιστών, φωτογραφίες Ελλήνων καλλιτεχνών, κασέτες, CD/DVD.
Παρτιτούρα τραγουδιού του Αττίκ © Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού