Αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών μας χρόνων τα παραμύθια, μας βύθιζαν σε έναν μαγευτικό κόσμο διδαγμάτων τα οποία αποτελούσαν τον δίαυλο πραγματικού και φανταστικού κόσμου, με καθιερωμένο ευτυχές τέλος. Κάνοντας μια αναδρομή σε τίτλους παραμυθιών, στεκόμαστε στη «Σταχτοπούτα» του Σαρλ Περρώ, ένα από τα πιο δημοφιλή, ειδεμή μεταξύ των μικρών κοριτσιών.
Η μορφή της ηρωΐδας του παραμυθιού, που κατάφερε να βγει από τις στάχτες που την είχαν εγκλωβίσει η μητριά και οι κόρες της, πέρασε από τις σελίδες του παραμυθιού στα παιχνίδια –κούκλες με τη μορφή της Σταχτοπούτας και της καλής νεράιδας, καθώς και αντικειμένων όπως η άμαξα και οι κολοκύθες.
Κατόπιν, στις ταινίες κινουμένων σχεδίων (animation) καθώς και σε ταινίες μιούζικαλ, όπως η «Cinderella» (2021) της Κέιν Κάνον.
Ας μη λησμονούμε ότι, ως όρος (σ.σ «Σταχτοπούτα») έχει χρησιμοποιηθεί και σε σύγχρονες εκδοχές ταινιών, αναπόσπαστα συνδεδεμένες με τη μαγεία του παραμυθιού.
Τη μαγεία αυτή του παραμυθιού ξετυλίγει επί σκηνής του Christmas Theater το corps de ballet του Κλασικού Μπαλέτου της Ανατολικής Ευρώπης (Classical Ballet of Eastern Europe), μία παραγωγή με πλούσια σκηνικά, υποβλητικούς φωτισμούς, λαμπερά κοστούμια και εξαιρετικούς σολίστ.
Γίνεται έτσι η αφορμή να ανατρέξουμε στην ιστορία του παραμυθιού, εκκινώντας από τον δημιουργό του, τον παραμυθά Σαρλ Περρώ (1628-1703), που είχε ζήσει στη Γαλλία και απολάμβανε να περιδιαβαίνει τα χωριά και να ακούει λαϊκές ιστορίες. Η «Σταχτοπούτα» περιλήφθηκε στη συλλογή «Τα παραμύθια της Μητέρας Χήνας» που εκδόθηκε στα 1697 και –εκτός από τη «Σταχτοπούτα»– περιλάμβανε την «Κοκκινοσκουφίτσα», τον «Παπουτσωμένο γάτο» και άλλες διηγήσεις για παιδιά όλων των ηλικιών, οι οποίες αγαπήθηκαν από πολλές γενιές αναγνωστών.
Ανάμεσα στους αναγνώστες και μεγάλοι συνθέτες· ένας από αυτούς ο Ρώσος Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953), που συνέθεσε τη μουσική για τη χορευτική εκδοχή της «Σταχτοπούτας» εντός μίας τετραετίας (1940-1944). Το έργο του πρωτοπαρουσιάστηκε επιτυχώς, το 1945, από το Μπαλέτο Μπολσόι, σε χορογραφία του Ροστισλάβ Ζαχάροφ με τη θρυλική μπαλαρίνα Γκαλίνα Ουλάνοβα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Σε χορογραφία του Ζαχάροφ υπό τη διασκευή του Σεργκέι Μπομπρόφ παρουσιάζεται στο Christmas Theater η παράσταση κλασικού μπαλέτου, «Σταχτοπούτα».
Στην πρώτη πράξη, οι σολίστ και το corps de ballet του Classical Ballet of Eastern Europe ξετυλίγουν τα τεκταινόμενα στην «Σταχτοπούτα» εκκινώντας από τη στιγμή που η νεαρή καθαρίζει το πάτωμα της κουζίνας αναπολώντας τις όμορφες στιγμές με την μητέρα της, ενώ ζει με τη μητριά και τις κόρες της. Ώσπου, μία νεράιδα μεταμορφώνει το ρούχο της Σταχτοπούτας σε κατάλληλο για χορό, για να παρευρεθεί στον Βασιλικό Χορό του πρίγκιπα.
Στη δεύτερη πράξη εκτυλίσσεται η γνωστή σε όλους υπόθεση: η Σταχτοπούτα παρευρίσκεται στο χορό, φεύγει πριν τα μεσάνυχτα αφήνοντας πίσω το γυάλινο γοβάκι της με το οποίο και εν τέλει επιλέγεται.
Οι λάτρεις του κλασικού μπαλέτου, του εν λόγω παραμυθιού, μπορούν να παρακολουθήσουν την «Σταχτοπούτα» είτε στις 18 (19:00) είτε στις 19 Μαρτίου (12:00 & 17:00).
Christmas Theater, Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, Λεωφ. Βεΐκου 137, Γαλάτσι. Εισιτήρια: 211 7701700, www.viva.gr & www.ct.gr
Πηγή φωτογραφιών: Christmas Theater