Χωρίς δασμούς μετέφερε ο λόρδος Έλγιν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Βρετανία -δεν πλήρωσε φόρους στο τελωνείο με την παρέμβαση μάλιστα του τότε υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, υποκόμη Κάρσλεϊ. Αυτό προκύπτει από πρόσφατα ανακαλυφθέντα έγγραφα τα οποία χρονολογούνται στις αρχές του 19ου αιώνα, και τα εντόπισε μεταξύ των τελωνειακών αρχείων στα Εθνικά Αρχεία στο Κιου, ο ιστορικός Ντάνιελ Σίμπσον, μεταδιδακτορικός βοηθός ερευνητής στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
Οι πληροφορίες προέρχονται από δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian. Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Έλγιν προσπάθησε ακόμη και να υποβαθμίσει την αξία των κλεμμένων Γλυπτών, περιγράφοντας το φορτίο ως «ασήμαντες αντίκες και μάρμαρα». Kαι αυτό, διότι επιβάλλονταν υψηλοί τελωνειακοί δασμοί για «γλυπτά μάρμαρα και αξιοπερίεργα», που θα έφταναν τις δεκάδες χιλιάδες λίρες σε σημερινά χρήματα.
Η τότε λεηλασία των Γλυπτών είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη Βρετανία. Ο δε ιστορικός Ντάνιελ Σίμπσον, υποστηρίζει ότι και ο ίδιος ο Κάρσλεϊ ίσως ήλπιζε ότι κάποια στιγμή τα Γλυπτά θα περνούσαν στα χέρια του κράτους, όπως συνέβη το 1816, οπότε και ο Έλγιν αναγκάστηκε να τα πουλήσει λόγω έλλειψης μετρητών.
Ο Κάρσλεϊ συνέβαλε καταληκτικά στην προσπάθεια να πείσει το βρετανικό κοινοβούλιο να αγοράσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αν ισχύουν τα περί παρέμβασης του Κάρσλεϊ για την αδασμολόγητη εισαγωγή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη Βρετανία ««αυτό [θα] ενέπλεκε την κυβέρνηση περισσότερο στη συζήτηση για την τύχη των Γλυπτών σήμερα – η κυβέρνηση ήταν πιο υπεύθυνη για την απόκτησή τους από ό,τι είχε υποτεθεί», λέει ο Σίμπσον.
*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΑP