Με ελλιπή αντικεραυνική προστασία, με καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος να σέρνονται σε όλο τον Ιερό Βράχο, χωρίς πρόσβαση για τα εμποδιζόμενα άτομα, χωρίς αντιπλημμυρικά έργα, η Ακρόπολη των Αθηνών είχε πολύ μεγάλα προβλήματα τρία χρόνια πριν. Σήμερα, ύστερα από καίριες παρεμβάσεις (που σε κάποιους δεν άρεσαν!) στο πλάτωμα και στις κλιτύες υπάρχει μια ευταξία, οι διάδρομοι και ο ανελκυστήρας για τα ΑΜΕΑ αποσπούν διεθνή συγχαρητήρια, ενώ ζητήματα ασφάλειας λύνονται, τα αντιπλημμυρικά έργα τελειώνουν και ο φωτισμός του Ιερού Βράχου απέσπασε διεθνές βραβείο.
Ας θυμηθούμε λίγο το σκηνικό του καλοκαιριού 2019. Μερικές εβδομάδες πριν, σε μια καταρρακτώδη βροχή, κεραυνός χτύπησε δύο εργαζόμενες και κάποιους τουρίστες. Έφταιγε το αλεξικέραυνο η λειτουργία του οποίου δεν είχε ελεγχθεί ποτέ; Μήπως είχε αποσυνδεθεί το παλιό αλεξικέραυνο για να γίνουν εργασίες σε συγκεκριμένο σημείο; Ουδείς μπορεί να απαντήσει.
Με την αλλαγή κυβέρνησης, η αντικεραυνική προστασία ανανεώθηκε και ολοκληρώθηκε. Στην Ακρόπολη εφαρμόζεται το γαλλικό σύστημα, το οποίο είναι σοβαρό και αξιόπιστο, αλλά σχεδιάζεται η αντικατάσταση με το ευρωπαϊκό, καθώς θεωρείται ότι αυτό καλύπτει και μικρότερα ζητήματα.
Πάντως, σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί κεραία στον Παρθενώνα, ο οποίος είναι μνημείο. Αλλά και γι’ αυτό υπάρχει λύση, με την χρήση εφαρμογών που είναι αόρατες όταν δεν βρέχει και αναπτύσσονται επιφανειακά μόνο στην περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων. Γενικώς, η Ακρόπολη είναι ήδη απολύτως ασφαλής και γίνονται συσκέψεις για να εξεταστούν περισσότερες προτάσεις.
Κοντεύει να τελειώσει το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, το οποίο χρειάστηκε πολλή δουλειά και πολλές μελέτες. Καθαρίστηκαν οι αγωγοί που μετέφεραν το νερό στις κλιτύες και προστέθηκαν κάποιοι. Το τελευταίο τμήμα του έργου γίνεται αυτό τον καιρό. Όλοι ελπίζουν πως μετά από αυτό, δεν θα υπάρξουν ξανά πλημμύρες στην Ακρόπολη, οι οποίες, εκτός των άλλων, βλάπτουν τον βράχο και τα τείχη.
Όσο για τις διαδρομές; Τώρα που οι ελάχιστες φωνασκίες καλύφθηκαν από τα διεθνή συγχαρητήρια, βλέπουμε πως αυτό το στημένο παιχνίδι απέτυχε. Όλοι ανεβαίνουν και κινούνται στο πλάτωμα με ευκολία και κυρίως, σε συνθήκες σεβασμού της προσωπικότητάς τους. Για όσους δεν θυμούνται, λέμε πως πριν υπήρχε εργοταξιακό αναβατόριο, το οποίο, μάλιστα, το 2019 σχεδόν δεν λειτούργησε!
Το αναβατόριο έγινε υπερσύγχρονος ανελκυστήρας, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση. Το Ίδρυμα έκανε επίσης τη χορηγία για τον νέο φωτισμό, από την Ελευθερία Ντεκώ, που απέσπασε διεθνές βραβείο.
Χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε προγραμματίσει να συζητήσει το θέμα αναβάθμισης της ασφάλειας. Περιλαμβάνονται προτάσεις για περισσότερες κάμερες, για αλλαγές στη φύλαξη και πολλές ακόμα, που θα επιτρέψουν ασφαλέστερη διακίνηση επισκεπτών ιδίως μέσα στο καλοκαίρι, οπότε και οι επισκέπτες πολλαπλασιάζονται.
Στην Ακρόπολη, τα συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών δουλεύουν ακόμα και τα απογεύματα, πέρα από τα ωράρια εργασίας. Τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούνται έρευνες στο υπέδαφος του βάθρου του Αγρίππα, το οποίο όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν, γέρνει επικίνδυνα. Για να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος πτώσης του διενεργούνται γεωλογικές μελέτες, ώστε να διαπιστωθεί η σύσταση του υπεδάφους και του υποβάθρου. Όταν αυτές ολοκληρωθούν, θα ακολουθήσει μελέτη εξυγίανσης του εδάφους, έτσι ώστε να είναι σταθερό και να μην υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το μνημείο.
Στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2014-2020 υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το έργο της επισκευής και αποκατάστασης του παλαιού Μουσείου Ακροπόλεως. Πρόκειται για το πλέον προβεβλημένο λόγω της θέσης του - σε άμεση γειτνίαση και συνομιλία με τον Παρθενώνα - κτήριο της Αθήνας. Στο κτήριο αυτό προγραμματίζεται η φιλοξενία εκθέσεων, σύγχρονων, πρωτοποριακών, υψηλών προδιαγραφών, συμβατικών και ψηφιακών. Το πρόγραμμα ψηφιακής αναβίωσης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που υλοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, δείχνει τον δρόμο.
Επίσης, ότι τον Αύγουστο του 2021, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η συνέχιση των έργων αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης με προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως. Στο ποσό αυτό έχουν περιληφθεί και έργα για την κλιματική αλλαγή και το πώς θα προστατευθούν από αυτήν τα μνημεία του Ιερού Βράχου.