Επισκέψιμο είναι μετά τον εγκαινιασμό του από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς. Το φθινόπωρο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αναμένεται να ιδρυθεί στις Αρχάνες, κατόπιν υπογραφής μνημονίου συνεργασίας για την ίδρυσή του από την Λίνα Μενδώνη και πρόσωπα - εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με τα τρία νέα αυτά μουσεία εκτιμάται ότι θα ευνοηθεί ο τουρισμός στην Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού και της χώρας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς. Πηγή: ΥΠΠΟΑ
«Εμβληματικό έργο και όραμα δεκαετιών, για την περιοχή της Γόρτυνας και για την Κρήτη» αποτελεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, όπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού κατά τα εγκαίνια του μουσείου, το οποίο μάλιστα αποδόθηκε δύο μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμό του. Συνεπώς, η φετινή τουριστική περίοδος θα βρει το Μουσείο, ώστε να επιμηκυνθεί ο χρόνος παραμονής των επισκεπτών, στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η επίσκεψη στο μουσείο γίνεται με ελεύθερη είσοδο έως τις 31 Μαΐου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο προϋπολογισμός για την ίδρυση του μουσείου ανέρχεται στα περίπου 8.000.000 ευρώ, και με την ίδρυσή του δημιουργούνται Πολιτιστικές Διαδρομές σε ολόκληρη την ευρύτερη περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει μείζονες αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Γόρτυνας και της Φαιστού.
Ειδικότερα για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς, είναι εμβαδού 2.900 τ.μ., παρέχει πλήρεις μουσειακές υποδομές, διαθέτοντας, πέραν των εκθεσιακών χώρων, αίθουσα προβολών και συνεδρίων, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, εσωτερικό αύλειο χώρο κατάλληλο για εκδηλώσεις και εκθεσιακές δράσεις, αναψυκτήριο και πωλητήριο καθώς και άνετους χώρους πρόσβασης των επισκεπτών.
Από την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς. Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Η μόνιμη έκθεση έχει γενικό τίτλο «Εν μέσω Ορέων. Η ανθρώπινη παρουσία στη Μεσσαρά από τους προϊστορικούς ως τους χριστιανικούς χρόνους», και έχει ως στόχο να καταδείξει την καταλυτική επίδραση της ιδιαίτερης μορφολογίας της περιοχής, όπως αποτυπώνεται, γλαφυρά, στο τοπωνύμιο Μεσσαρά, για την ανάπτυξη του υλικού και άυλου πολιτισμού, στο πέρασμα του χρόνου.
«Η μουσειογραφική προσέγγιση παρουσιάζει τα εκθέματα με τοπογραφική λογική, παρακολουθώντας την ιστορική εξέλιξη και εντάσσοντας το αρχαιοτοπίο της Μεσσαράς, στην εκθεσιακή αφήγηση, με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων. Η εκθεσιακή εμπειρία εμπλουτίζεται με διαδραστικές εφαρμογές πληροφόρησης, δυνατότητα ψηφιακής ξενάγησης και εφαρμογές εκπαιδευτικού χαρακτήρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Τον Οκτώβριο δρομολογείται να εγκαινιαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου· η έκθεση του μουσείου «είναι σχεδόν έτοιμη και υπολείπονται μόνον η τοποθέτηση του εποπτικού υλικού και οι ψηφιακές εφαρμογές», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Το μουσείο, το οποίο παρέμεινε με κλειστές πόρτες για περίπου 12 χρόνια, αποδίδεται με διπλάσιο εκθεσιακό χώρο.
Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι, καθώς και η εκπόνηση της μελέτης της μόνιμης έκθεσης του χρηματοδοτήθηκαν, με συνολικό προϋπολογισμό 6.500.000 ευρώ, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα 2007-2013 και το ΠΕΠ Κρήτης 2014-2020.
Όσο για τα εκθέματα του Μουσείου, συγκεντρώνει αρχαιότητες από την Ανατολική Κρήτη οι οποίες χρονολογούνται από τη νεολιθική έως και τη ρωμαϊκή περίοδο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κτερίσματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς (3000-2300 π.Χ.) και τα ευρήματα από το μινωικό ανάκτορο των Μαλίων.
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στις Αρχάνες
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στις Αρχάνες Ηρακλείου αναμένεται μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας από την Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων Μανώλη Κοκοσάλη.
Το μουσείο θα δημιουργηθεί στον χώρο του παλαιού εμφιαλωτηρίου του π. Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών ΣΥΝΠΕ, το οποίο παραχωρείται προς χρήση στο ΥΠΠΟΑ από τον Δήμο Αρχανών Αστερουσίων, με στόχο τη δημιουργία Μουσείου για την προβολή και ανάδειξη του σημαντικότατου αρχαιολογικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής.
Σήμερα, οι αρχαιολογικοί θησαυροί των Αρχανών εκτίθενται στο μικρό κτίριο της Αρχαιολογικής Συλλογής. Η δε αναγκαιότητα της ίδρυσης νέου μουσείου επιβάλλεται από το υλικό των ανασκαφών που διενεργούνται στην περιοχή. Η συντήρηση τεκμηρίωσης των ευρημάτων των ανασκαφών και η έκθεση επιλεγμένων συνόλων, θα δώσει τη δυνατότητα παρουσίασης στο κοινό της διαχρονικής ιστορίας της περιοχής.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, με το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπεται η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, αρχιτεκτονικές, στατικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες) για την αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού εμφιαλωτηρίου οίνου στις Άνω Αρχάνες και τη λειτουργία του ως του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών, καθώς και η προετοιμασία των διαδικασιών δημοπράτησης των αντίστοιχων έργων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των μελετών είναι της τάξεως του 1.500.000 ευρώ, ενώ η αρχική διάρκεια του μνημονίου είναι τριετής.
Κεντρική φωτογραφία: Από την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσαράς. Πηγή: ΥΠΠΟΑ