Η ελληνική μυθολογία δεν έχει αφήσει ασυγκίνητους τους καλλιτέχνες, οι οποίοι ενίοτε καταπιάνονται στα έργα τους με θέματα που αντλούνται από τη μυθολογία. Η πρόσληψη του μύθου από τους Έλληνες ζωγράφους και γλύπτες γίνεται σύμφωνα με τις επιταγές της ακαδημαϊκής τέχνης. Ωστόσο, από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ο Ευρωπαϊκός Συμβολισμός προσδίδει νέα δυναμική στα μυθολογικά θέματα, προετοιμάζοντας το έδαφος για τους καλλιτέχνες των πρωτοποριών του 20ού αιώνα.
Την καλλιτεχνική δημιουργία την περίοδο εκείνη, στην Ελλάδα, εξετάζει η έκθεση «Μύθοι και σύμβολα στη Νεοελληνική Τέχνη (19ος-αρχές 20ού αιώνα)» που έχει ως σκοπό να διαφανεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών που υιοθετούν, εξελίσσουν και μεταλλάσσουν το περιεχόμενο και τη μορφή του μύθου σε νέες προτάσεις έκφρασης, καθώς και οι διαφορετικές εικαστικές αφετηρίες των δημιουργών.
Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 10 Ιουνίου (20:30) στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλέξανδρου Σούτσου (ΕΠΜΑΣ), στο Ναύπλιο, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την επισκεφθεί έως τις 30 Μαΐου 2024, οπότε και ολοκληρώνεται η έκθεση.
Κωνσταντίνος Παρθένης (1878/1879 - 1967), «Μάχη του Ηρακλή με τις Αμαζόνες» (1921-1927, Λάδι σε καμβά, 116 x 130,6 εκ.), Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Δωρεά Σοφίας Παρθένη. Πηγή φωτ.: ΕΠΜΑΣ
Ένα από τα έργα που ξεχωρίζουμε στην έκθεση είναι «Οι Ελευθέριες Τέχνες με τα Πνεύματά τους» του Νικολάου Γύζη. Εκτίθενται, επίσης, έργα των Γεωργίου Ιακωβίδη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Γεωργίου Βρούτου και Θωμά Θωμόπουλου, οι οποίοι έχουν καταπιαστεί με τον ήρωα Ηρακλή, τον γοητευτικό νέο Νάρκισσο και τον μύθο της Λήδας και του κύκνου, μεταξύ άλλων.
Γεώργιος Βρούτος (1843 - 1909), «Η Λήδα και ο κύκνος» (μάρμαρο, 130 x 69 x 72 εκ.), Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Πηγή φωτ.: ΕΠΜΑΣ
Ακόμη, εκτίθενται έργα των Ιωάννη Κόσσου, Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Παύλου Ροδοκανάκη και Γεράσιμου Στέρη. Το σύνολο των έργων τέχνης προέρχεται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη. Την έκθεση επιμελούνται οι Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου και Τώνια Γιαννουδάκη.
Παράλληλες δράσεις
Στο πλαίσιο της έκθεσης, στο παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην αποκωδικοποίηση των συμβόλων που περιέχονται στα έργα τέχνης με μυθολογικό περιεχόμενο, και στην αναζήτηση των αξιών και των μηνυμάτων που μεταφέρουν σε εμάς σήμερα.
Θωμάς Θωμόπουλος (1873 - 1937), «Τα μάτια της ψυχής» (1900, Μάρμαρο, 52 x 49 x 36,5 εκ.), Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Πηγή φωτ.: ΕΠΜΑΣ
Παράλληλα, στο πλαίσιο επανασχεδιασμού της μόνιμης συλλογής του παραρτήματος Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, από την επιμελήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, με θέμα τον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία - 1821, οι επισκέπτες μπορούν να δουν έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, τα οποία συνομιλούν με τα έργα του 19ου αιώνα και ενισχύουν το περιεχόμενο της έκθεσης σε μορφολογικό και εικονογραφικό επίπεδο.
Τα έργα της μόνιμης συλλογής του Παραρτήματος προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη, και από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (ΕΙΜ), του Ιδρύματος Βασίλη Παπαντωνίου (ΙΒΠ), της Συλλογής Ιδρύματος Αντώνιου Ε. Κομνηνού και της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου, ενώ περιλαμβάνονται και έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη.
Κεντρική φωτ.: Νικόλαος Γύζης ( 1842 - 1901), «Οι Ελευθέριες Τέχνες με τα Πνεύματά τους» (1878-1880), Λάδι σε χαρτόνι, 36 x 59 εκ., Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Πηγή φωτ.: ΕΠΜΑΣ
Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Βασ. Κωνσταντίνου 50, Αθήνα
Παράρτημα Ναυπλίου, Σιδηράς Μεραρχίας 23, Ναύπλιο, Τηλ.: .27520 21915, 27520 21935