Το 2020 οπότε και εφαρμόστηκε σταδιακά στις περισσότερες χώρες το μέτρο της κοινωνικής απομόνωσης (καραντίνα) προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση από τον ιό της Covid-19, ανεστάλη -στο πλαίσιο του μέτρου- η λειτουργεία των μουσείων και των πολιτιστικών φορέων γενικότερα, ενώ δεν ήταν λίγα εκείνα που δυσκολεύτηκαν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους και να ορθοποδήσουν. Μία, αν μη τι άλλο, αμφίβολη για τον πολιτισμό εποχή με τις επιπτώσεις να κρατούν και σήμερα, ο δε αριθμός των ανθρώπων που επισκέφτηκαν τα μουσεία από το 2019 είναι αντιπροσωπευτικός πόσο κόστισε στα μουσεία η πανδημία, με την επιστροφή στην προ του κορονοϊού εποχή –όπως προκύπτει από τους αριθμούς– να είναι σταδιακή, με αργούς ρυθμούς.
Το 2019 230 εκατ. επισκέπτες παγκοσμίως πήγαν στα μουσεία, το 2020 μόλις 54 εκατ., και το 2021, οπότε και το μέτρο του lockdown άρχισε σταδιακά να αίρεται και τα μουσεία να υποδέχονται ξανά το κοινό, 71 εκατ. Μόλις 17 εκατ. περισσότεροι επισκέπτες από το 2020.
Αναμένοντας τα στοιχεία επισκεψιμότητας των μουσείων παγκοσμίως για το 2022, κάνουμε μια αναδρομή σε ορισμένα από τα μουσεία που έκαναν θυρανοίξια το 2022. Διαπιστώσαμε ότι ένα από αυτά, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στην Γκίζα της Αιγύπτου δεν υποδέχτηκε το κοινό το 2022, παρότι έτσι αναμενόταν. Με νεότερη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Μουσείου, εκτιμάται ότι τα θυρανοίξια θα γίνουν το 2023.
Θα αναφερθούμε περαιτέρω στο εν λόγω Μουσείο σε επόμενο σημείωμά μας, που θα αφορά στα μουσεία τα οποία αναμένεται να υποδεχτούν το κοινό κατά τη διάρκεια του 2023. Ακολουθούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικά μουσεία που άνοιξαν για το κοινό το 2022.
Νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας – Όσλο
Τις συλλογές τριών μεγάλων ιδρυμάτων στη Νορβηγία –της Εθνικής Πινακοθήκης, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών και Σχεδίου– στεγάζει το Νέο Εθνικό Μουσείο της Νορβηγίας, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και το μεγαλύτερο των Βορείων Χωρών. Η συνολική επιφάνεια του Νέου Μουσείου –κόστους περί τα 645 εκατ. ευρώ– καταλαμβάνει 54.600 τετραγωνικά μέτρα.
Λήψη του Νέου Εθνικού Μουσείου της Νορβηγίας, στο Όσλο. Πηγή: Facebook / Nasjonalmuseet
Η μόνιμη συλλογή επεκτείνεται σε δύο ορόφους, σε περίπου 90 αίθουσες, όπου παρουσιάζονται περίπου 5.000 έργα τα οποία χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, περιλαμβάνοντας ρωμαϊκά γλυπτά, ταπισερί του τέλους του 12ου αι., πορσελάνες από την αυτοκρατορική Κίνα όπως και την «Κραυγή» του Έντβαρτ Μουνκ, ανάμεσα σε άλλα. Συνολικά, στο Νέο Μουσείο μπορούν να φιλοξενηθούν περί τα 100.000 αντικείμενα.
Το Μουσείο βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο του Όσλο, η πρόσοψή του είναι καλυμμένη από νορβηγικό σχιστόλιθο, τα δε αρχιτεκτονικά σχέδια φέρουν την υπογραφή των Γερμανών Kleihues + Schuwerk. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Μουσείου είναι η «Αίθουσα του Φωτός», ένας εκθεσιακός χώρος περιοδικών εκθέσεων, έκτασης 2.400 τετραγωνικών μέτρων στην κορυφή του Μουσείου.
Διευκρινίζεται ότι το Μουσείο του Όσλο ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τη συγχώνευση των μουσείων που αναφέραμε, και το συγκεκριμένο –Νέο Εθνικό Μουσείο– αφορά το νέο κτίριο στο οποίο στεγάζεται η συλλογή.
Μουσείο του Μπρόντγουέϋ – Νέα Υόρκη
Θεατρόφιλοι και μη που θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη καλούνται να επισκεπτούν το Μουσείο του Μπρόντγουέϋ, το οποίο αφηγείται την ιστορία της θεατρικής συνοικίας καθώς και παραγωγών που έχουν ανεβεί, με έμφαση στο μιούζικαλ. Η εξιστόρηση της περιοχής ξεκινά το 1735 οπότε και άνοιξε το πρώτο θέατρο, και καταλήγει στο σήμερα.
Κοστούμι απί το μιούζικαλ «Cats» - έκθεμα στο Μουσείο του Μπρόντγουέϋ. Πηγή: ΑΡ / Ted Shaffrey, Νοέμβριος 2022
Πληροφορίες για εκείνους που πρωτοπόρησαν στη θεατρική βιομηχανία θα δίνονται μέσω διαδραστικών εγκαταστάσεων, οι δε επισκέπτες μπορούν να εισέλθουν στα παρασκήνια ιστορικών μιούζικαλ και να μάθουν τα στάδια παραγωγής και παρουσίασης μιας παράστασης στο Μπρόντγουέϋ, στο πλαίσιο αντίστοιχων εκθεσιακών ενοτήτων.
Κέντρο Μπομπ Ντίλαν - Τούλσα
Περισσότερα από 100.000 αντικείμενα περιλαμβάνει η προσωπική συλλογή του Μπομπ Ντίλαν, του δέκα φορές βραβευμένου με Γκράμι τραγουδιστή και τραγουδοποιού και τιμηθέντα με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2016 από τη Σουηδική Ακαδημία. Ορισμένα από τα αντικείμενα της συλλογής του μπορούν να θαυμάσουν οι επισκέπτες του Κέντρου Μπομπ Ντίλαν, στην Τούσλα της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ.
Πρόσοψη του Κέντρου Μπομπ Ντίλαν. Πηγή: Facebook / Bob Dylan Center
Ανάμεσα σε άλλα, οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις του, να αναγνώσουν αποσπάσματα από σημειωματάρια, επιστολές και άλλα χειρόγραφά του στα οποία αναδεικνύεται η λογοτεχνική του πένα, καθώς και να θαυμάσουν την εικαστική του ενασχόληση η οποία αναδεικνύεται από το εξώφυλλο του άλμπουμ του «Self Portrait» (1970) αλλά και από τα εξπρεσιονιστικά του έργα, μεταξύ άλλων.
Ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές συναυλίες προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός του Κέντρου Μπομπ Ντίλαν. Άξιος επίσκεψης είναι και χώρος που αποτελεί ακριβές αντίγραφο του στούντιο ηχογράφησης του Ντίλαν.
Συλλογή Μπάρελ - Γλασκώβη
Κατά 35% έχουν αυξηθεί οι εκθεσιακοί χώροι του νέου κτιρίου όπου πλέον φιλοξενείται η Συλλογή του Ουίλλιαμ Μπάρελ, στο πάρκο Πόλοκ της Γλασκώβης – το μουσείο είχε κλείσει το 2016 για να ανακατασκευαστεί, η δε ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε πριν το 2022 και το Μουσείο άνοιξε την άνοιξη του 2022. Με τον επιπλέον χώρο παρέχεται η δυνατότητα παρουσίασης αντικειμένων που είτε δεν είχαν παρουσιαστεί στο κοινό, είτε είχαν παρουσιαστεί μόνο στο πλαίσιο περιοδικής έκθεσης, καθότι βρισκόντουσαν στις αποθήκες, ακριβώς λόγω της μη ύπαρξης χώρου.
Πανοραμική λήψη του κτιρίου όπου στεγάζεται η συλλογή Μπούρελ. Πηγή: Shutterstock
Συγκεκριμένα, στους τρεις ορόφους του νέου κτιρίου φιλοξενούνται περισσότερα έργα μίας από τις πιο μεγάλες συλλογές έργων τέχνης του κόσμου, που αριθμεί 9.000 έργα τέχνης και διηγείται μια ιστορία 6.000 ετών από όλον τον κόσμο. Πρόκειται για έργα κινεζικής τέχνης, αντικείμενα από αρχαίους πολιτισμούς όπως ρωμαϊκή γλυπτική και αιγυπτιακή κεραμική ηλικίας άνω των 2.000 ετών, μεσαιωνικοί θησαυροί –λ.χ. βιτρό και πανοπλίες– και περισσότερες από 200 ταπετσαρίες που κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων του κόσμου, καθώς και πίνακες γνωστών Γάλλων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα όπως ο Μανέ, ο Σεζάν και ο Ντεγκά.
Αντικείμενο της συλλογής Μπούρελ. Πηγή: Facebook / The Burrell Collection
Όσο για τη συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα της ναυτιλίας Σερ Ουίλλιαμ Μπάρελ και της συζύγου του, αποτελείτο –όπως αναφέρθηκε– από 9.000 έργα τέχνης, και δωρήθηκε από τους ίδιους, το 1944, στην πόλη της Γλασκώβης.
Κεντρική φωτογραφία: Πανοραμική λήψη του Νέου Εθνικού Μουσείου της Νορβηγίας, στο Όσλο. Πηγή: Facebook / Nasjonalmuseet