Με σκανάρισμα της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας η δωρεάν πρόσβαση στα μουσεία για τα ΑμεΑ
Λίνα Μενδώνη και Δόμνα Μιχαηλίδου σε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά με πρωταθλητές των Special Olympics. Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Λίνα Μενδώνη και Δόμνα Μιχαηλίδου σε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά με πρωταθλητές των Special Olympics. Πηγή: ΥΠΠΟΑ

Με σκανάρισμα της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας η δωρεάν πρόσβαση στα μουσεία για τα ΑμεΑ

«Με απλό σκανάρισμα της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας» θα γίνεται πλέον «η δωρεάν πρόσβαση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους για τα ΑμεΑ», χωρίς να απαιτείται έκδοση εισιτηρίου. Με τον ίδιο τρόπο εισέρχεται και ο Συνοδός. Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Με την παραμετροποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, επετεύχθη ένα ακόμη βήμα για την ισότιμη πρόσβαση, την ενεργητική και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, αλλά και την δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στη δήλωσή της, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού εστίασε στο δικαίωμα των ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό. «Αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνολικά για την κυβέρνηση η καθολική πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά. Αποτελεί δικαίωμα όλων των συνανθρώπων μας, καθώς ο Πολιτισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο μιας χωρητικής κοινωνίας και της ισότιμης πρόσβασης όλων των συμπολιτών στον Πολιτισμό δημιουργήθηκε η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, η οποία διευκολύνει την καθημερινότητα των ΑμεΑ και παράλληλα λειτουργεί ως Κάρτα Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Κάρτα Πολιτισμού θεσπίστηκε, το 2003, και καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2017.

Από την πλευρά της, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και την υλοποίησή της τριάντα χρόνια μετά την θεσμοθέτησή της. Πρόκειται για μία αναγκαία υπηρεσία που λειτουργεί ως ταυτότητα και ως αποδεικτικό της αναπηρίας και διασφαλίζει την πρόσβασή του κατόχου της στις υπηρεσίες και τα αγαθά που δικαιούται.

Ακόμη, η κα. Μιχαηλίδου τόνισε τις ενεργητικές πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση και ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία, τους χώρους πολιτισμού, καθώς και την αγορά εργασίας, αλλά και στο δικαίωμα όλων για καθολική προσβασιμότητα στον πολιτισμό.

Κεντρική φωτογραφία: Λίνα Μενδώνη και Δόμνα Μιχαηλίδου σε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά με πρωταθλητές των Special Olympics. Πηγή: ΥΠΠΟΑ