Κοσμήματα του 18ου αι. είχαν κλαπεί από το Μουσείο «Πράσινος Θόλος» στη Δρέσδη
Shutterstock
Shutterstock

Κοσμήματα του 18ου αι. είχαν κλαπεί από το Μουσείο «Πράσινος Θόλος» στη Δρέσδη

Κοσμήματα του 18ου αιώνα, αξίας 100 εκατ. ευρώ είχαν κλέψει (25/11/2019) από το Μουσείο «Πράσινος Θόλος» (Δρέσδη) πέντε άνδρες οι οποίοι καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Δρέσδης, σε ποινή φυλάκισης από τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες έως και έξι χρόνια και τρεις μήνες. Από τις κατηγορίες απαλλάχθηκε ένας από τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι πέντε άνδρες είναι ηλικίας 24 έως 29 ετών, η δε λεία της ληστείας ήταν 21 κοσμήματα που έφεραν περισσότερα από 4.300 διαμάντια και ήταν ασφαλισμένα έναντι συνολικά 113,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι δράστες κρίθηκαν ακόμη ένοχοι για εμπρησμό, καθώς, προκειμένου να θέσουν εκτός λειτουργίας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα φώτα μπροστά από το κτίριο, προκάλεσαν πυρκαγιά, αλλά και για τον εμπρησμό ενός αυτοκινήτου σε παρακείμενο χώρο στάθμευσης, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Οι δράστες συνελήφθησαν λίγους μήνες αργότερα στο Βερολίνο και τον περασμένο Ιανουάριο οι συνήγοροί τους κατέληξαν σε συμφωνία με το δικαστήριο, μετά την επιστροφή του μεγαλύτερου μέρους της λείας τους.

Το κρατίδιο της Σαξονίας είχε απαιτήσει αποζημίωση 89 εκατομμυρίων ευρώ για τα κομμάτια που δεν επεστράφησαν, για όσα επεστράφησαν κατεστραμμένα και για τις απαιτούμενες επισκευές στο κτίριο του μουσείου.

Ο εισαγγελέας του Βερολίνου, Ραλφ Κνίσπελ, επέκρινε πάντως τη συμφωνία που επετεύχθη με το δικαστήριο στη Δρέσδη, επισημαίνοντας ότι «είναι δύσκολο να την εξηγήσει κανείς στους νομοταγείς πολίτες».

Αν επιστραφεί μόνο ένα μέρος από τα λάφυρα και αυτά κατεστραμμένα, «αυτό επηρεάζει και την εντύπωση των νομοταγών πολιτών σχετικά με το εάν το κράτος δικαίου λειτουργεί πραγματικά. Μια συμφωνία δεν μπορεί να έχει μόνο έναν νικητή και από όσα έχω πληροφορηθεί από τα ΜΜΕ, δεν καταλαβαίνω γιατί έγινε αυτή η συμφωνία», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ο Πράσινος Θόλος είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία του κόσμου. Ιδρύθηκε το 1723 και φιλοξενεί –μεταξύ άλλων– το θησαυροφυλάκιο του Αυγούστου Β' του Ισχυρού, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 4000 αντικείμενα από χρυσό και πολύτιμους λίθους.