Με τον περιβάλλοντα χώρο του «επικοινωνεί» το νέο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Κωνσταντινούπολη· παραπέμπει σε σχήμα πλοίου και δίνει την αίσθηση ότι οσονούπω θα πλεύσει στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη συνοικία Γαλατά, μαζί με τα έργα μοντέρνας τέχνης που φιλοξενεί στον «κορμό» του: έργα φωτογραφίας, γλυπτά και ζωγραφικά σε αίθουσες μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του μουσείου υπογράφει ο Ρέντσο Πιάνο· επί ελληνικού εδάφους, φέρει την «πατρότητα» των σχεδίων του κτιρίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου φιλοξενούνται το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος.
Πηγή φωτ.: Twitter / İstanbul Modern
Ο σχεδιασμός του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, εμβαδού πάνω από 10.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι το πρώτο πρότζεκτ που έχει αναλάβει ο Ρέντσο Πιάνο στη γείτονα χώρα. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να οικοδομηθεί το νέο κτίριο του Μουσείου, τα θυρανοίξια του οποίου πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα, τον μήνα Μάιο.
Happy Museum Week!⁰We are excited to meet our visitors in our new building in Karaköy.⁰We look forward to welcoming you to our new museum building and exhibitions. pic.twitter.com/nSAlddzvj6
— İstanbul Modern (@istanbulmodern_) May 18, 2023
Από πληροφορίες που έχουν δοθεί και φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί, φαίνεται ότι το κτίριο «τυλίγεται» από φύλλα αλουμινίου τα οποία ανεπαίσθητα αντανακλούν τα χρώματα του ουρανού και του φωτός που αλλάζουν ανάλογα με την χρονική στιγμή της ημέρας. Οι αντανακλαστικές ιδιότητες επελέγησαν ώστε να αντανακλάται το φως, τρόπον τινά είναι εμπνευσμένες και από τα λέπια ψαριού.
Πηγή φωτ.: Twitter / İstanbul Modern
«Απηχώντας την ιστορία μιας τοποθεσίας που επί χιλιετίες χρησιμοποιείται ως λιμάνι, το περίγραμμα του κτιρίου φέρνει στον νου πλοία διαφόρων μεγεθών που ταξιδεύουν μπρος πίσω μεταξύ Ευρώπης και Ασίας καθώς και ένα πλάσμα της θάλασσας που έχει πηδήξει από τον Βόσπορο στην ακτή» αναφέρουν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop.
Στην οροφή του Μουσείου, μια μεγάλη βεράντα ενώνεται με μια λιμνούλα αντικατοπτρισμού, η οποία σχεδιάστηκε ως επέκταση του Βοσπόρου. Εκτός των αιθουσών μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, το Μουσείο διαθέτει αίθουσες όπου στεγάζονται η βιβλιοθήκη του μουσείου, γραφεία προσωπικού, επιπρόσθετες αίθουσες εκδηλώσεων και εκπαίδευσης όπου πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά και άλλα προγράμματα, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του συγκεκριμένου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Κωνσταντινούπολη
Το νέο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Κωνσταντινούπολη. Πηγή φωτ.: Twitter / Archello
Το 2004 άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, βρίσκοντας «στέγη» στο κτίριο Antrepo No. 4, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Κωνσταντινούπολη, και έκτοτε διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της πόλης.
Η ιδέα σύλληψης ενός τέτοιου μουσείου χρονολογείται ήδη στο 1987, όπως και η διοργάνωση της πρώτης Διεθνούς Μπιενάλε της πόλης. Χρειάστηκαν 16 χρόνια και αρκετές συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί μία τοποθεσία για να στεγαστεί το πρώτο μουσείο τέτοιου είδους στην Κωνσταντινούπολη. Ώσπου, το 2003, παραχωρήθηκε για να στεγασθεί, το Antrepo No. 4, μια ναυτική αποθήκη που βρίσκεται στο λιμάνι Καράκιοϊ, μια περιοχή που μέχρι τότε ήταν κλειστή για το κοινό.
Με τη μετατροπή αυτής της αποθήκης σε ένα σύγχρονο μουσειακό κτίριο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Κωνσταντινούπολης, εισήγαγε την τέχνη και τον πολιτισμό τόσο στην ιστορική συνοικία του Γαλατά, ένα εμπορικό κέντρο που χρονολογείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Μέχρι σήμερα και προτού το μουσείο μεταφερθεί στο νέο του κτίριο, έχει δεχθεί περίπου 8,5 εκατομμύρια θεατές και έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στη διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας της Τουρκίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Πηγή φωτ.: Twitter / İstanbul Modern
Στο μεταξύ, περί 850.000 παιδιά και νέοι έχουν συμμετάσχει σε δωρεάν προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις του, αριθμός ενδεικτικός του «ζωντανού» κομματιού του ιστού της πόλης που έχει καταφέρει να αποτελέσει το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Κωνσταντινούπολη.