Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» μας προσκαλεί στο 13ο Συμπόσιο Γλυπτικής και τις παράλληλες εκδηλώσεις του που θα λάβουν χώρα από 1 έως και 20 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, στο Ελληνικό Ιωαννίνων.
Η γλυπτική γιορτάζει στα Τζουμέρκα

Η γλυπτική γιορτάζει στα Τζουμέρκα

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» μας προσκαλεί στο 13ο Συμπόσιο Γλυπτικής και τις παράλληλες εκδηλώσεις του που θα λάβουν χώρα από 1 έως και 20 Αυγούστου, στον αύλειο χώρο του Μουσείου, στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

«Το Μουσείο που δημιουργήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Κατσανοχωρίων φιλοδοξούμε να είναι μοναδικό στο είδος του. Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για τον τόπο μας, την Ήπειρο και την ιστορία της. Για ό,τι τη δόξασε και την έκανε σεβαστή στον κάθε Έλληνα που ακούει το όνομά της… Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σ' ένα πιο κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα ή τα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το Σχολείο του χωρίου μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σ' όλη μου τη ζωή. Έγιναν από βιώματα δυνατά, που έδωσαν τροφή στη δημιουργικότητά μου».

Αυτά γράφει στο καλωσόρισμα της ιστοσελίδας του μουσείου στο Ελληνικό, ο ιδρυτής του Θόδωρος Παπαγιάννης. Ο καταξιωμένος δάσκαλος της γλυπτικής δεν θέλησε να προικίσει το σχολείο του χωριού μόνο με δικά του έργα. Κάθε χρόνο δημιουργεί τις συνθήκες μιας μάζωξης με πανηγυρικό χαρακτήρα, ένα γιορτάσι όπου πολύπειροι και νέοι δημιουργοί, δάσκαλοι και μαθητές ανταμώνουν και φιλοτεχνούν τα έργα τους μπροστά στο κοινό, ρίχνοντας έτσι τον σπόρο για την επόμενη φουρνιά των Ελλήνων γλυπτών.

Κάτω από πλατάνια, καστανιές και καρυδιές, δίπλα στις βρύσες, το συμπόσιο γλυπτικής που οργανώνει ο Παπαγιάννης δεν δίνει ζωή μόνο στο ορεινό χωριό της Ηπείρου: τέχνη και φύση προσφέρονται γενναιόδωρα και σμιλεύουν μνήμες που χαράζονται βαθιά στον καλοκαιρινό επισκέπτη.

Μελέτες για γλυπτά του Θ. Παπαγιάννη

O φετινός Αύγουστος «ανεβάζει» στα Τζουμέρκα πέντε γλύπτες από όλη την Ελλάδα - τον Βαγγέλη Κωστούλα, τον Ιορδάνη Ποιμενίδη, τον Απόστολο Χασιώτη, τον Fatos Shuli και φυσικά, τον Θόδωρο Παπαγιάννη – που θα δημιουργήσουν συνθέσεις από ανακυκλώσιμα υλικά και τοπική πέτρα. Τα νέα γλυπτά θα τοποθετηθούν στις υπάρχουσες καλλιτεχνικές διαδρομές που έχουν ήδη διαμορφωθεί από τα προηγούμενα συμπόσια του μουσείου και συγκεκριμένα από την είσοδο του Ελληνικού μέχρι το Μοναστήρι της Τσούκας.

Ταξιδιώτης

Το 13ο συμπόσιο γλυπτικής πλαισιώνεται από εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα από 1 έως και 20 Αυγούστου 2023, στον αύλειο χώρο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Πρόκειται για τις παρακάτω:

Την Τετάρτη 2/8 θα δοθεί η συναυλία του Λάκη Χαλκιά με την κομπανία του «2.500 χρόνια Ελληνικής μουσικής, από τον Όμηρο μέχρι σήμερα», από τους Λάκη Χαλκιά (τραγούδι), Χρήστο Βιδηνιώτη (μπουζούκι – λαούτο), Γιάννη Γκέλο (ακορντεόν), Χρήστο Χαλκιά (πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας).

Την Πέμπτη 3/8 θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις για τον Εθελοντισμό στα μουσεία:

α. «Εθελοντισμός σε ελληνικά Μουσεία: όρια στοχεύσεις και αποτελέσματα», Ιωάννα Τσακαρέλλου, Ιστορικός-Αρχαιολόγος

β. «Εθελοντισμός στο Victoria & Albert Museum, στο Λονδίνο», Αριάδνη Παπαϊωάννου, Αρχιτέκτων ΕΜΠ-Μουσειολόγος MSc

γ. «Παρουσίαση του έργου της Ανοιχτής Εθελοντικής Ομάδας ''Pagouristas''»

δ. «Βράβευση εθελοντών του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ''Θ. Παπαγιάννης''»

Το συμπόσιο αγκαλιάζει και τιμά τον εθελοντισμό στον Πολιτισμό

Την Παρασκευή 4/8 θα δοθεί η συναυλία «ΑΠΟ-ΠΟΙΗΣΗ: Τραγούδια για δύσκολους καιρούς», με τους: Άννη Ονουφρίου (τραγούδι), Γιάννης Κολοβός (κοντραμπάσο), Δέσποινα Πραφτσιώτη (πιάνο), Άσπα Ανωγιάτη (πολίτικη λύρα), Πάρις Παρασχόπουλος (μουσική σύνθεση, κιθάρα, τραγούδι). Συναυλία βασισμένη κυρίως στη μελοποίηση ποιημάτων των Ευριπίδη, Κωνσταντίνου Καβάφη, Διονύση Καρατζά, Μαρίας Κοσσυφίδου, Χρήστου Μπράβου, Μανόλη Ξεξάκη, Γιώργου Οικονόμου, Ανδρέα Παγουλάτου, Βασίλη Ρώτα, Σαπφούς και Διονυσίου Σολωμού.

Τραγούδια για δύσκολους καιρούς

Την Κυριακή 6/8 θα παρουσιαστούν «Μουσικές διαδρομές από αγαπημένα κλασικά έργα σε μεταγραφή μέχρι γνωστές μελωδίες από τον ελληνικό & ξένο κινηματογράφο σε συνδυασμό με την ποίηση του Τάσου Κανάτση από το βιβλίο του ''Χειμερινή Ανθοφορία''» από τους Βικτωρία Κυριακίδη (φλάουτο), Ιώ Κυριακίδη (πιάνο), απαγγελία ποιημάτων (Ελεάνα Βάσιου, Νίκη Γιαννατσή, Γωγώ Σκλουπιώτη).

Την Τετάρτη 9/8 θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Βασιλική Κονταξή – Κυρά Βασιλική» σε  συγγραφή-σκηνοθεσία Γεωργίας Καρλατήρα, ερμηνεία Σοφίας Ζήση, και μουσική σύνθεση Γιάννη Γαλίτη.

Την Παρασκευή 11/8 θα παρουσιαστεί η εκδήλωση για παιδιά «Οι γίναντες του Ελληνικού. Τα παιδιά της γης», μια δράση που αφετηρία έχει τα γλυπτά του Θεόδωρου Παπαγιάννη. Αφήγηση παραμυθιού και στη συνέχεια εργαστήρι συγγραφής με ήρωες τα γλυπτά του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης». Η δημιουργός και εμψυχώτρια των παιδιών είναι η μουσικός & συγγραφέας Ανθή Γραμματικοπούλου.

Την Παρασκευή 18/8 θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Αυτοσχεδιασμός πάνω στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλο» από το ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.

Την Κυριακή 20/8 το πρόγραμμα περιλαμβάνει την βραδιά αφήγησης και μουσικής «Το ταξίδι ενός Κεμάλ», με συντελεστές τους Κωνσταντίνο Λεοντάρη (βιολί), Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου (πιάνο), Μαρία Τσιρώνη (τραγούδι) και Όλγα Μπαλωμένου (τραγούδι).

Το Μουσείο

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης»

Το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 ως δωρεά του γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη στη γενέτειρά του και το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Μιλάει για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και, τέλος, για τη μάθηση.

Κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες, μαθητές και ταξιδευτές από όλο τον κόσμο. Το 13ο Συμπόσιο διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάννης» και το We adore museums.

FB: https://www.facebook.com/museumtheodorospapagiannis, τηλ: 6981 800835. Email: [email protected]