«Η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας» (Χατζιδάκις), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (Λένα Πλάτωνος) είναι ορισμένοι μόνο από τους χαρακτηρισμούς που είχαν αποδοθεί στην δεξιοτέχνη της φυσαρμόνικας και τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα η οποία «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών αφήνοντας πίσω της πλούσια κληρονομιά στο τραγούδι και καθηλωτικές ερμηνείες.
Η φυσαρμόνικα ήταν στα τρία σημαντικότερα πράγματα στη ζωή της, από κοινού με τα ποδήλατα και τον Τσε Κεβάρα. Και εκείνο που την γέμιζε ήταν ο κόσμος· «ο κόσμος και η ενέργειά του ήταν πάντα η φωτοβολίδα μου. Σου δίνω και παίρνω την ανάσα μου», όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στη Lifo.
Δεν την απασχολούσε επίσης το αύριο. «Πέφτω για ύπνο κι ο ύπνος έχει κάτι κρυφό, μυστικό. Δεν ξέρουμε αν θα σηκωθούμε την άλλη μέρα. Γιατί να κατασπαράξω το μυστικό αυτό, σχεδιάζοντας τι θα κάνω την επόμενη μέρα; Αφού δεν ξέρω αν θα ξυπνήσω, λέμε. Ισχύει για όλους μας αυτό.
Εγώ έχω άλλη φιλοσοφία. Λέω ''καλό ξημέρωμα και άντε γεια''. Πώς να σ' το πω, πέφτω στον άλλο πλανήτη κι αν σηκωθώ, λέω '' σας, ξανάρθα, τι θα κάνουμε τώρα;''. [...] Ούτε σχέδια κάνω. Μπορώ απλώς να δίνω ακόμα, να πηγαίνω με λάσπες και με βροχές οπουδήποτε με ζητήσει ο ίδιος μου ο εαυτός. ''Έλα, Γιώτα, είσαι εδώ, πήγαινε πιο πέρα, δώσε''!», είχε συμπληρώσει.
Πηγή φωτ.: Facebook / Giota Gianna
Η μουσική της διαδρομή αριθμείται σε περισσότερα από 60 χρόνια· ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο, συνοδεύοντάς την στο τραγούδι «Ο άνθρωπός μου» στο θέατρο «Κυβέλης».
Στα χρόνια του '60 η Γιώτα Γιάννα είχε ηχογραφήσει πολλούς δίσκους 45 στροφών, έγινε όμως ευρέως γνωστή, κυρίως στο Αθηναϊκό κοινό, και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.
Είχε συνεργαστεί με μεγάλους και σημαντικούς καλλιτέχνες, από τον Τσιτσάνη και τον Καλδάρα μέχρι τη Μαρινέλλα και τον Πουλόπουλο. «Με τη Γιώτα Λύδια, την Καίτη Γκρέυ, τον Μανώλη Αγγελόπουλο, τη Ρίτα Σακελλαρίου. Με όλους, εκτός από έναν, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, και κρίμα που δεν έτυχε μ' αυτόν το μεγάλο δημιουργό.
Με τον Μάρκο Βαμβακάρη, επίσης, όχι στο πάλκο, αλλά σε βραδιές που του κάναμε στην Πλάκα. Ήταν εξαιρετικό το ότι βρέθηκα ανάμεσα σε όλους αυτούς» είχε αναφέρει.
Πηγή φωτ.: Facebook / Giota Gianna
Κατά τον ποιητή Γιώργο Χρονά η Γιώτα Γιάννα ήτα μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Την έκανε δε, μία από τις εφτά ηρωίδες του στο βιβλίο «Το μονόπρακτο της Σεβάς Χανούμ», δίνοντας στο δικό της κεφάλαιο τον τίτλο «Το βελούδινο υπόγειο της Γιώτας Γιάννα».
Το 2013 κυκλοφόρησε ο δίσκος της «Τα μάτια της Γιώτας Γιάννα». Τα έτη 2017 και 2020 έκανε εβδομαδιαίες εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά, σε εβδομαδιαία βάση.
Το πραγματικό της όνομα ήταν Παναγιώτα Γιαννέλου. Γεννήθηκε το 1928 στους Αμπελόκηπους Αττικής, ο πατέρας της καταγόταν από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας, η μητέρα της από τη Μικρά Ασία.