Το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας συμπράττει με το Φεστιβάλ της Ανάφης

Το Φεστιβάλ Ταινιών Δράμας συμπράττει με το Φεστιβάλ της Ανάφης

Κινηματογραφικό εργαστήρι για το «αυτο-αναφορικό σινεμά» περιλαμβάνει η σύμπραξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του νεοσύστατου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ανάφης (ΑnafiFF) που θα διεξαχθεί μεταξύ 6 και 11 Ιουλίου 2023, στο κυκλαδίτικο νησί. Εκεί θα παρευρεθούν και τέσσερις σπουδαστές, οι οποίοι, κατά το εργαστήριο «Creative workshop development for essay film - Από την Στεριά στην Θάλασσα, από μέσα προς τα έξω», ενδιαφέρονται να αναπτύξουν μια κινηματογραφική ιδέα σε μορφή essay film.

Ο εν λόγω όρος χρησιμοποιείται ευρέως στην κινηματογραφική κριτική για να περιγράψει ένα αυτο-αναφορικό σινεμά όπου τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ καταργούνται, μας πληροφορεί το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Καλλιτεχνικός διευθυντής του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ανάφης είναι ο Στέλιος Χριστοφόρου.

Το σεμινάριο

Υπό την καθοδήγηση του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου (επικεφαλής Διεθνούς Σπουδαστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας) θα πραγματοποιηθεί το κινηματογραφικό σεμινάριο, βασικό θέμα του οποίου είναι η σύζευξη του ψυχικού κόσμου με το περιβάλλον του νησιού, η αναζήτηση (και ανακάλυψη) του εαυτού.

Στους βασικούς άξονες του εργαστηρίου συγκαταλέγονται τα «coming out στον κόσμο – πώς να δημιουργήσεις ένα essay film», «fiction, ντοκιμαντέρ ή πειραματική ταινία -πώς να κάνεις μία ιδέα πιο προσβάσιμη στο κοινό» και «τι σημαίνει essay film - τι μπορείς να εκθέσεις (χωρίς να τραυματιστείς)».

Το σεμινάριο θα αποτελείται από δύο μέρη: το πρωτογενές υλικό θα δημιουργηθεί στο νησί της Ανάφης κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου, τον Σεπτέμβριο θα συνεχιστεί στη Δράμα όπου θα υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης του υλικού στο πλαίσιο του φεστιβάλ.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του DISFF ρόλο καθοδηγητών θα έχουν οι Γιάννης Σακαρίδης (καλλιτεχνικός διευθυντής DISFF), Παναγιώτης Ιωσηφέλης (επικεφαλής Εθνικού Σπουδαστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας) και Ντενίς Νικολάκου (επικεφαλής Cinematherapy DISFF).

Οι συμμετέχοντες

Τέσσερις είναι οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν. Η διαμονή τους στην Ανάφη θα καλυφθεί από την οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ, τα μεταφορικά έξοδα επιβαρύνουν τους ίδιους. Γλώσσα εργασίας του σεμιναρίου είναι η ελληνική αλλά υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχουν guest speakers που θα μιλήσουν στην αγγλική, γι' αυτό και ενδείκνυται η γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 16 Ιουνίου, στο [email protected]. Απαιτείται σύνοψη 100 λέξεων, σκηνοθετικό σημείωμα έως μία σελίδα («γιατί θες να κάνεις essay film;»), ένα αντιπροσωπευτικό visual (εικόνα/φωτογραφία που να εμπνέει τον σκηνοθέτη) και CV του δημιουργού.

Περισσότερες πληροφορίες / διευκρινίσεις στα 25210 47575, 210 3300309 και https://www.dramafilmfestival.gr/

Πηγή φωτογραφιών: Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Διαβάστε Περισσότερα

test sqeedd