Ανταποκρινόμενες στην κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι οι φετινές, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς η θεματική των δράσεων του εορτασμού είναι η «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά - Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» (European Heritage Days 2022: Sustainable Heritage - Preserving the past for future generations).
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο φετινός εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα διαρκέσει από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ το Σαββατοκύριακο του εορτασμού -24 και 25 Σεπτεμβρίου- η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη.
Οι περισσότερες από τις εκδηλώσεις (αναλυτικό πρόγραμμα: www.culture.gov.gr) θα είναι με φυσική παρουσία ενώ υπάρχουν και κάποιες ψηφιακές δράσεις που μπορεί να προβάλλονται σε πραγματικό αλλά και μη χρόνο, και οι οποίες εκτός από τα ηλεκτρονικά μέσα των φορέων τους (ιστοσελίδες, σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ), θα φιλοξενηθούν και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook https://www.facebook.com/EHDaysGR/ και στο Instagram https://www.instagram.com/ehpk_greece/.
Οι άξονες
Οι άξονες στους οποίους κινείται ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι οι εξής:
1. Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς (υλικής και άυλης) και ειδικότερα η ευαισθητοποίηση γύρω από τεχνικές και υλικά αποκατάστασης παλαιότερων εποχών, η σημασία της συνέχειας και ανάδειξης παραδόσεων και δεξιοτήτων τόσο σε τοπικό/εθνικό επίπεδο όσο και εκτός ευρωπαϊκών συνόρων, η επισήμανση καλών πρακτικών από το παρελθόν που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε τους ιστορικούς χώρους σήμερα, καθώς και η χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων για τη διατήρηση των παραπάνω παραμέτρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.
2. Η υιοθέτηση πρακτικών και η χρήση βιώσιμων πόρων και υλικών (κατά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων του φετινού εορτασμού) που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθιστώντας έτσι τους ιστορικούς τόπους και τα μνημεία προσβάσιμα στις σημερινές και μελλοντικές γενιές. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με τη διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη διατήρηση του τοπίου και της βιοποικιλότητας μέσα από μια κριτική ματιά των μέχρι σήμερα πρακτικών.