Στον κατάλογο συνεορτασμού επετείων της UNESCO για το 2023 εντάσσει το «Έτος Μαρία Κάλλας» το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) - η ανακοίνωση έγινε σήμερα, 2 Δεκεμβρίου, καθώς σήμερα, προ 99 ετών γεννήθηκε η Μαρία Κάλλας (1923-1977) σπουδαιότερη και δημοφιλέστερη υψίφωνος στην ιστορία του λυρικού θεάτρου.
Η ένταξη του επετειακού εορτασμού υποβλήθηκε από το ΥΠΠΟΑ κατά τη Γενική Διάσκεψη της Επιτροπής της UNESCO στο Παρίσι, και η πρόταση είχε θερμή υποδοχή. Στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνονται προσωπικότητες, τις οποίες η UNESCO τιμά για τη συμβολή στην ανάπτυξη της Επιστήμης, της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και της Επικοινωνίας, με σκοπό την αναγνώριση και την προβολή της οικουμενικής διάστασης και σημασίας τους.
Η φωνή και η προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας ήταν τα «στοιχεία» εκείνα τα οποία την τοποθέτησαν στο Πάνθεο των προσωπικοτήτων που επηρέασαν καθοριστικά τον κόσμο, την τέχνη, την αισθητική. Το αποτύπωμά της ανεξίτηλο «όχι μόνο στο λυρικό θέατρο αλλά σε κάθε μορφή τέχνης, η οποία, όπως έχει πει η Μονσεράτ Καμπαγιέ, άνοιξε νέες πόρτες για την όπερα, και της οποίας ο μύθος έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες από τον Άντι Γουόρχολ μέχρι τη Μαρίνα Αμπράμοβιτ», όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Οι δράσεις του υπουργείου Πολιτισμού
Πολιτιστικές δράσεις, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες εντός του 2023, προκειμένου να τιμηθεί το έργο και το αποτύπωμα της Μαρίας Κάλλας στην παγκόσμια τέχνη, σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού με τις υπηρεσίες του και τους εποπτευόμενους οργανισμούς του, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ.
Τις δράσεις για το επετειακό έτος UNESCO Μαρία Κάλλας 2023 αναλαμβάνει να συντονίσει το ΥΥΠΟΑ σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή UNESCO και την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην UNESCO.
Το εκτενές πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραστάσεις, γκαλά όπερας, εκθέσεις, αφιερώματα, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομερώς. Στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων συμμετέχουν, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Ωδείο Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το ΜΟΜus.
Διαβάστε ακόμη: Ακαδημία Λυρικής Τέχνης στο σπίτι όπου έζησε η Μαρία Κάλλας
και Το καλοκαίρι τα θυρανοίξια του Μουσείου «Μαρία Κάλλας»
* Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού