Η εξουσία και η διαφθορά στην τραγωδία είναι η θεματική του φετινού, 6ου διεθνούς εργαστηρίου αρχαίου δράματος του Εθνικού Θεάτρου που θα πραγματοποιηθεί (11-25/7) στο Λυγουριό, εγκαινιάζοντας τη συνεργασία του ΕΘ με τον Δήμο Επιδαύρου.
Σημείο εκκίνησης του εργαστηρίου θα είναι η τραγωδία «Ιφιγένεια αν Αυλίδι» του Ευριπίδη, έργο που συγκαταλέγεται σε εκείνα της όψιμης δραματουργικής παραγωγής του ποιητή. Γραμμένη στο 407 π.Χ., η τραγωδία τοποθετείται σε έναν μυθικό πόλεμο προκειμένου να «μιλήσει» για τα αποτελέσματα των επιλογών μιας διεφθαρμένης – πολιτικής και θρησκευτικής – εξουσίας αδύναμης να σταθεί στις ύψος των περιστάσεων.
Οι μετέχοντες στο εργαστήριο, θα προβούν σε εμβριθή ανάλυση του αρχαίου κειμένου ταυτόχρονα με πρακτική άσκηση, ώστε να γίνει αβίαστα η μετάβαση από την απλή ανάγνωση του κειμένου στη σκηνική του έκφραση. Οι συστηματικές πρόβες, η εντατική σωματική και φωνητική εκπαίδευση και ο αυτοσχεδιασμός θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τις δυναμικές των «οργάνων» τους και τον τρόπο έλεγχό τους.
Τελικός στόχος, η παρουσίαση ενός τελετουργικού δρώμενου με τη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων.
Φωτ.: © Πάτροκλος Σκαφίδας. Πηγή φωτ.: Εθνικό Θέατρο
Όσο για το διεθνές εργαστήριο αρχαίου δράματος του Εθνικού Θεάτρου είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που δημιούργησε, συντονίζει και ενισχύει οικονομικά το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου που ανήκουν σε διαφορετικές βαθμίδες και κατηγορίες, την εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με το είδος και την ανάπτυξη συνθηκών συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες.
Εργαστήριο αρχαίου δράματος
Τι είναι τραγωδία; Τι είναι η τραγωδία σήμερα; Ποια είναι η δομή της και πως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα; Πρόκειται για βασικά ερωτήματα γύρω από το αρχαίο δράμα τα οποία θα αναμοχλευθούν κατά το 6ο εργαστήριο αρχαίου δράματος.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες δραματικών σχολών αλλά και σε νέους/νέες επαγγελματίες ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορογράφους και γενικότερα επαγγελματίες της σκηνικής πράξης που επιθυμούν να εμβαθύνουν στη μελέτη του αρχαίου δράματος, προσφέροντας εξειδικευμένη γνώση, ενώ παράλληλα επιθυμεί να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου πάνω στη σύγχρονη πρόσληψη και σκηνική προσέγγιση του αρχαίου δράματος.
Το εργαστήριο θα διευθύνει, φέτος, η ηθοποιός Αγλαΐα Παππά με τη συνεργασία της Ιταλίδας ηθοποιού και καθηγήτριας της Σχολής Ronconi του Piccolo Teatro, Diana Manea. Οι γλώσσες εργασίας θα είναι τα ελληνικά και τα αγγλικά (η γνώση της αγγλικής είναι απαραίτητη και για τους Έλληνες συμμετέχοντες).
Αγλαΐα Παππά. Πηγή φωτ.: Εθνικό Θέατρο
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν το βιογραφικό τους και φωτογραφία τους έως και τις 15 Ιουνίου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] με την ένδειξη: 6ο Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος.
Η επιλογή θα γίνει βάσει των βιογραφικών. Πιθανότατα θα ακολουθήσει και συνέντευξη. Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικά βιογραφικά των διδασκόντων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Εθνικού Θεάτρου www.n-t.gr
Κόστος συμμετοχής: 450 ευρώ. Περιλαμβάνονται: δίδακτρα, μεταφορά από την Αθήνα προς το Λυγουριό και επιστροφή, διαμονή σε ξενώνα (όλοι οι συμμετέχοντες μαζί), πρωινό και μεσημεριανό. Περισσότερες πληροφορίες στα [email protected] και 2105288253 (κα. Ευτυχία Χαραλαμπάκη).
Κεντρική φωτ.: © Πάτροκλος Σκαφίδας. Πηγή φωτ.: Εθνικό Θέατρο