Η επιστροφή των ρωσικών μπαλέτων Μπολσόι στη Δύση φαίνεται ναι μεν να μην καθυστερεί αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει. Η επιστροφή τους γίνεται μετά από ένα διάστημα απουσίας τους από τα πολιτιστικά δρώμενα της Δύσης, λόγω του πολιτιστικού μποϊκοτάζ που είχαν υποστεί κατόπιν της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.
Παραστάσεις θα δοθούν ξανά στη Δύση, υπογράμμισε στο Reuters ο καλλιτεχνικός διευθυντής των κρατικών Μπαλέτων Μπολσόι της Μόσχας, Makhar Vaziev, με αφορμή την παράσταση μπαλέτου που έδωσε ο θίασός του την Τρίτη, στο Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου, στο πλαίσιο της πρώτης του διεθνούς περιοδείας μετά την πανδημία.
Ο θίασος «δεν υποφέρει» από την αδυναμία του να εμφανιστεί στη Δύση. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μια μέρα όλα θα επανέλθουν στο πώς θα έπρεπε να είναι, επειδή ο πολιτισμός είναι ένα κύμα που είναι πολύ δύσκολο να κατασταλεί», δήλωσε ο 62χρονος Vaziev σε συνέντευξή του.
«Πολλές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει την είσοδο πολιτιστικών προσωπικοτήτων στη Ρωσία... αλλά εξακολουθούμε να μιλάμε με τους ίδιους ανθρώπους με τους οποίους μιλούσαμε στο παρελθόν», συμπλήρωσε.
Οι χορευτές των Μπολσόι ελπίζουν ότι οι παραστάσεις τους θα προαναγγείλουν την επιστροφή στην παγκόσμια σκηνή για το κόσμημα της ρωσικής κουλτούρας, το οποίο περιόδευσε στον κόσμο ακόμη και στις πιο τεταμένες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου.
Αλλά ο θίασος έχει μόνο δύο ακόμη επιβεβαιωμένους διεθνείς σταθμούς μέχρι στιγμής: την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, τον Νοέμβριο και το Ομάν τον Ιανουάριο του 2024, αναφέρει το Reuters.
Το θέατρο Μπολσόι –που ιδρύθηκε το 1776 από την αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη– θα παρουσιάσει αποσπάσματα από μερικά από τα πιο γνωστά έργα μπαλέτου του σε δύο γκαλά στο Πεκίνο, ενώ θα ακολουθήσει ένα τριήμερο ανέβασμα του μπαλέτου «Δον Κιχώτης» του 19ου αιώνα.
Επιχορήγηση από τη ρωσική κυβέρνηση
Περίπου το 70% της χρηματοδότησής της από τη ρωσική κυβέρνηση, εξακολουθούν να λαμβάνουν τα μπαλέτα Μπολσόι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο δημοσίων σχέσεων της εταιρείας. Κανένας καλλιτέχνης δεν έχει μέχρι στιγμής καταδικάσει δημοσίως τον πόλεμο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει προκαλέσει περίπου 8.500 θύματα μεταξύ των αμάχων σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το Reuters κλήθηκε να αποφύγει τις πολιτικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων με τα μέλη του θιάσου.
Τον Φεβρουάριο του 2022, την επομένη της αποστολής χιλιάδων στρατευμάτων από τη Μόσχα στην Ουκρανία, η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου ακύρωσε την προγραμματισμένη μετά την πανδημία επιστροφή των Μπολσόι για μια παραμονή που είχε προγραμματιστεί για εκείνο το καλοκαίρι.
Σύντομα ακολούθησαν ακυρώσεις σε άλλες δυτικές πόλεις και η δημιουργική συνεργασία με δυτικούς χώρους και χορογράφους εξανεμίστηκε. Αρκετοί Ρώσοι και ξένοι κορυφαίοι χορευτές εγκατέλειψαν επίσης τον θίασο σε αντίθεση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πρώην πρώτης μπαλαρίνας Όλγα Σμιρνόβα.
«Θα ήθελα πραγματικά να επισκεφθώ άλλες χώρες, να δω τον κόσμο και να γνωρίσω διαφορετικούς χώρους, θέατρα, δασκάλους και χορογράφους. Αλλά είναι αυτό που είναι αυτή τη στιγμή», δήλωσε η κύρια χορεύτρια Elizaveta Kokoreva, η οποία εντάχθηκε στην ομάδα στην αρχή της πανδημίας.