Αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων και αντικείμενα διεθνούς λαθρεμπορίου είναι τα δύο επιτύμβια γλυπτά του 7ου αιώνα, τα οποία κατασχέθηκαν από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και τελικά θα επιστρέψουν στη γενέθλια γη τους, την Κίνα, κατόπιν απόφασης της νεοϋρκέζικης δικαιοσύνης.
Για περισσότερα από δύο χρόνια, η δικαιοσύνη της πολιτείας της Νέας Υόρκης διεξάγει εκτεταμένη εκστρατεία για την επιστροφή αρχαιοτήτων που είχαν λεηλατηθεί από περίπου 20 χώρες και είχαν καταλήξει σε μουσεία και πινακοθήκες της μεγαλούπολης, μεταξύ των οποίων το Met, οι συλλέκτες και δωρητές του.
Σχετικά με τα κινεζικά γλυπτά, «πριονίστηκαν» από τάφους στις αρχές των χρόνων του 1990, και έπειτα εξήχθησαν από την Κίνα. «Από το 1998 μέχρι την κατάσχεσή τους το 2023, αυτές οι αρχαιότητες είχαν δανειστεί στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης (Met) από την Σέλμπι Γουάιτ, συλλέκτρια του Μανχάταν».
Μόνο που δεν είχαν εκτεθεί και τα δύο γλυπτά: το ένα είχε παραμείνει στις αποθήκες του Met για 25 χρόνια.
«Είναι ντροπή το γεγονός ότι αυτές οι δύο απίστευτες αρχαιότητες είχαν κλαπεί και τουλάχιστον η μία από αυτές έμεινε κρυμμένη από το κοινό για σχεδόν τρεις δεκαετίες», τόνισε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο γενικό προξενείο της Κίνας στη Νέα Υόρκη, για την επιστροφή των γλυπτών.
Όπως έγινε γνωστό κατά την τελετή, τα έτη 2021 και 2022 η νεοϋορκέζικη δικαιοσύνη είχε κατασχέσει από την 85χρονη Σέλμπι Γουάιτ, γύρω στα 20 κλεμμένα έργα τέχνης. Συνολικά, από την Γουάιτ, κατασχέθηκαν 89 έργα, προερχόμενα από δέκα διαφορετικές χώρες, συνολικής αξίας 69 εκατομμυρίων δολαρίων.
Υπό την αιγίδα του εισαγγελέα Μπραγκ, από τον Ιανουάριο 2022 περισσότερα από 950 κομμάτια αξίας άνω των 165 εκατομμυρίων δολαρίων έχουν επιστραφεί σε 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Καμπότζη, η Ινδία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ελλάδα, η Τουρκία ή η Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι η πιο εμβληματική περίπτωση λαθρεμπόρου τέχνης στη Νέα Υόρκη είναι αυτή του συλλέκτη Μάικλ Στάινχαρντ, ο οποίος υποχρεώθηκε να επιστρέψει –βάσει συμφωνίας που συνήψε με τη δικαιοσύνη το 2021– περίπου 180 κλεμμένες αρχαιότητες αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων, 47 από τις οποίες στην Ελλάδα.