Την περίοδο 2020-2023 εντάθηκαν οι προσπάθειες διεκδίκησης 351 αρχαιοτήτων της εταιρείας Robin Symes Limited, που είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα.
Επαναπατρισμός εκατοντάδων αρχαιοτήτων της εταιρείας Robin Symes (pics)

Επαναπατρισμός εκατοντάδων αρχαιοτήτων της εταιρείας Robin Symes (pics)

Την περίοδο 2020-2023 εντάθηκαν οι προσπάθειες διεκδίκησης 351 αρχαιοτήτων της εταιρείας Robin Symes Limited, που είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα.

Επιτυχή έκβαση της μακροχρόνιας διεκδίκησης είχε η υπόθεση επαναπατρισμού εκατοντάδων αρχαιοτήτων της εταιρείας Robin Symes Limited, που είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα, αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της 19ης Μαΐου.

Τα αντικείμενα τα οποία ανακτήθηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και βρίσκονταν στην κατοχή της υπό εκκαθάριση εταιρείας Robin Symes Limited, είναι αγάλματα, ειδώλια, γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα, σκεύη και εξαρτήματα, που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς έως τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους.

Χάλκινος κορμός αγάλματος, μεγαλύτερου του φυσικού μεγέθους, που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο γυμνό με την κεφαλή στραμμένη προς τα αριστερά. Ανήκει σε εικονιστικό ανδριάντα του θεοποιημένου ηγεμόνα. 150-200 μ.Χ. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

Αριθμητικά ανέρχονται σε 351 αντικείμενα και 25 ομάδες αντικειμένων. Μαζί με τα αντικείμενα αυτά επιστρέφουν στην Ελλάδα μεμονωμένα θραύσματα και πολυάριθμες ομάδες συνανηκόντων οστράκων αγγείων, ο αριθμός των οποίων θα προσδιοριστεί μετά τη συντήρηση τους.

Η εν λόγω υπόθεση ταλάνιζε το ΥΠΠΟΑ για περισσότερο από 17 χρόνια. Η αφετηρία της διεκδίκησης χρονολογείται το 2006, όταν ξεκίνησε η έρευνα των ελληνικών αρχών στην περιουσία της εταιρείας Robin Symes LTD εντός και εκτός Ελλάδας. Μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες, που ναι μεν διήρκεσαν 17 χρόνια συνολικά, και εντάθηκαν ιδιαίτερα την περίοδο 2020-2023, ικανοποιήθηκε το ελληνικό αίτημα με αποτέλεσμα την επιστροφή των διεκδικούμενων αρχαιοτήτων.

«Έτσι, ολοκληρώνεται η εκ μέρους της ελληνικής πλευράς μακρόχρονη διεκδίκηση των παραπάνω αντικειμένων, που βρίσκονταν στην κατοχή της υπό εκκαθάριση εταιρείας Robin Symes Limited», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Λίνα Μενδώνη.

Μαρμάρινος κορμός αρχαϊκής κόρης μικρότερης του φυσικού. Φοράει χιτώνα ζωσμένο στη μέση και ιωνικό ιμάτιο, ανοιχτό μπροστά, που καλύπτει τη ράχη, τους ώμους και τα χέρια. Τα μακριά μαλλιά της πέφτουν σε βοστρύχους στη ράχη. 550-500 π.Χ. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

«Ο επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων αυτών αποτέλεσε σταθερή επιδίωξη όλων των πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που παρακολουθούσαν και συντόνιζαν όλες τις ενέργειες.

Υπήρξε μεθοδική και σταθερή συνεργασία πολλών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, και ιδιαίτερα της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Πήλινες κεφαλές γυναικείων ειδωλίων. 6ος - 5ος αι. π.Χ. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ

[...] Σημαντική υπήρξε η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας και των Δικαστικών Αρχών κατά την έναρξη της υπόθεσης. Καθοριστική για την επιτυχή έκβαση της υπόθεσης ήταν η συνεργασία του ΥΠΠΟΑ με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Τη νομική παρακολούθηση της υπόθεσης ανέλαβε η Άρτεμις Παπαθανασίου, Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείο Εξωτερικών, οποίο συνετέλεσε, επίσης, σημαντικά στην προώθηση της υπόθεσης μέσω της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Λονδίνο», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΠΟΑ.

Κεντρική φωτογραφία: Αττική μελανόμορφη μικρογραφική ταινιωτή κύλικα. Φέρει στην όψη Α πτηνά και κριάρια και στην όψη Β πολεμιστές. 550-540 π.Χ. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ