Το 2025 έχει οριστεί χρονικός ορίζοντας του έργου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Προπαρασκευαστικού και Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (Σχολή Μαρμαροτεχνίας), καθώς και η συντήρηση - εκθεσιακή αναβάθμιση του Μουσείου Γιαννούλη Χαλεπά, στην Τήνο.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 13.500.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, συμβάλλει σημαντικά στην εκπαίδευση των νέων μαρμαρογλυπτών αλλά και στην προστασία της τηνιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με την ολοκλήρωσή του «η κυβέρνηση προικοδοτεί την Τήνο με ένα σημαντικό έργο για το μέλλον της, στο οποίο πιστεύουμε και επενδύουμε. Η Τήνος θα γίνει το κέντρο της μαρμαροτεχνίας. Το δικαιούται ο τόπος, το οφείλουμε στον Γιαννούλη Χαλεπά», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο.
Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν οι ολοκληρωμένες μελέτες αρχιτεκτονικής αποκατάστασης των παραπάνω κτιρίων, καθώς και η αναβαθμισμένη ταυτότητα της Τήνου ως τόπος άμεσα συνυφασμένος με τη μαρμαροτεχνία και την αποκατάσταση των μνημείων, διατηρώντας και διασώζοντας τον πολυτιμότερο πόρο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η Σχολή Μαρμαροτεχνίας
Δύο νέα κτίρια συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. που θα στεγάζουν εργαστήρια μεγάλων μαρμάρινων όγκων, εκμαγεύσεων, γλυπτικής, ζωγραφικής, αρχιτεκτονικού σχεδίου, βιβλιοθήκη, γραφεία διοίκησης, θα διαθέσει η Σχολή Μαρμαροτεχνίας με την αναβάθμισή της. Επί του παρόντος, η Σχολή εξυπηρετείται από δύο κτίρια συνολικού εμβαδού 345 τ.μ.
Η Σχολή καταρτίζει μαρμαροτεχνίτες που απασχολούνται σε εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης. Λειτουργεί και εδρεύει στον ανακηρυγμένο παραδοσιακό οικισμό του Πύργου από το 1955, στεγάζεται δε, στους χώρους του παλαιού διδακτηρίου του Δημοτικού Σχολείου Θηλέων, ανεγερθέν το 1832, και αφού ανακαινίστηκε για να φιλοξενήσει αίθουσες διδασκαλίας και εργαστήρια.
Υφιστάμενη κατάσταση Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ
Βάσει της μελέτης, το νέο κτιριακό συγκρότημα της Σχολής προορίζεται να συνδυάζει εργαστηριακά και θεωρητικά μαθήματα, να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της τέχνης και της εξελισσόμενης τεχνολογίας, να αξιοποιεί την αναγνωρισμένη άυλη κληρονομιά και δυναμική της Σχολής, να προωθεί την εξωστρέφεια.
Ο σχεδιασμός ακολουθεί τις αρχές της διατήρησης της μνήμης και της εξέλιξης της Σχολής, της διάκρισης του εντός και του εκτός ορίου οικισμού τμήματος του ακινήτου, του περιορισμού του αποτυπώματος των νέων μεγάλων κτηριακών όγκων, της ένταξης στο υπάρχον αγροτικό τοπίο που χαρακτηρίζει την Τήνο.
Στο έργο εντάσσεται, επίσης, η προμήθεια εργαλείων, εξοπλισμού και υλικών για τα νέα κτήρια και εργαστήρια του ΠΕΣΚΤΠΤ, με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά
Το έργο του σπουδαίου Τηνίου γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά, τη συμβολή και επίδρασή του στην τέχνη του μαρμάρου, θα αναδείξει η αποκατάσταση του επισκέψιμου μουσειακού χώρου της Οικίας Χαλεπά, στον Πύργο Τήνου.
Υπενθυμίζεται ότι η οικία, ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πανόρμου, έχει χαρακτηριστεί ως νεώτερο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, οι εργασίες αφορούν στην αποκατάσταση, συντήρηση και διαρρύθμιση ως μουσειακού χώρου και στην ανάδειξη της αυθεντικότητας και της ιστορικότητας της μέσα από την σωστή προβολή των εκθεμάτων και του κινητού εξοπλισμού της, ενώ προβλέπεται να είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.
Κεντρική φωτογραφία: Η Οικία Χαλεπά στην Τήνο. Πηγή φωτ.: ΥΠΠΟΑ