Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου παρουσιάζει σε μια μεγάλη παραγωγή το κορυφαίο έργο λόγου και μουσικής «Άξιον Εστί», το ποιητικό και μουσικό έργο δύο εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων δημιουργών του 20ού αιώνα, του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, με τη σύμπραξη κορυφαίων ερμηνευτών, της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών, εγχώριων χορωδιακών συνόλων και την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Οι συναυλίες θα δοθούν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 22 και 23 Μαρτίου, ώρα 9μμ στην Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού» υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη.
«Ερμηνεύοντας το Άξιον Εστί, όσες φορές και αν συμβεί, η συγκίνηση είναι πάντα η ίδια» λέει στο Liberal.gr o Κώστας Μακεδόνας. «Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία μουσικά έργα παγκοσμίως. Νιώθω ευλογημένος που για μια ακόμα φορά θα έχω την ευκαιρία να ερμηνεύσω αυτό το αριστούργημα με άξιους συναδέλφους σε μία αίθουσα με υψηλές προδιαγραφές όπως αυτή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.»
Για τον Γρηγόρη Βαλτινό, «το Άξιον Εστί είναι ίσως το πιο εμβληματικό έργο για την Ελλάδα και την ιστορία της» όπως μάς είπε. «Όταν παιδί ακόμα άκουσα την απαγγελία του Κατράκη από τα πεζά του Άξιον Εστί, μου έδωσε το μέτρο του πώς πρέπει να απαγγέλει ένας ηθοποιός, ο οποίος είναι κάτι ανάμεσα στον ποιητή και στο κοινό, Δεν είναι ακριβώς το πάσχον πρόσωπο αλλά είναι αυτός που οφείλει να μεταφέρει το αίσθημα και την αίσθηση. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα απαγγείλω το Άξιον Εστί αλλά κάθε φορά νιώθω το ίδιο πρωτόγνωρο δέος απέναντι στο μεγαλείο του ποιήματος του Οδυσσέα Ελύτη και της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.»
Το «Αξιον εστί» είναι ένα ποιητικό έργο και ένα λαϊκό ορατόριο, από τα πιο μεγαλειώδη και δημοφιλή έργα στην ιστορία της ελληνικής ποίησης και μουσικής, που εξιστορεί σε τρεις ενότητες τα πάθη και τη μοίρα του Ελληνισμού από το Μέτωπο της Αλβανίας μέχρι και τον Εμφύλιο. Διαρθρωμένο σε τρεις ενότητες, τη Γένεση, τα Πάθη και το Δοξαστικόν, το έργο του Ελύτη, που επηρέασε με τις αρετές του τον ελληνικό ποιητικό κανόνα του 20ού αιώνα, περιέχει τρία διαφορετικά μορφικά στοιχεία, την πεζολογική αφήγηση, τους ύμνους σε ελεύθερο στίχο και τα έμμετρα χορικά.
Ο Θεοδωράκης, για να εκφράσει την πρόθεση του ποιητή-δημιουργού, ενέταξε τον Αναγνώστη (Αφηγητής), που διαβάζει το κείμενο, τον Ψάλτη (Βαρύτονος) και τον Λαϊκό τραγουδιστή, που ερμηνεύουν μουσικά τους ύμνους για τα χορικά, αντίστοιχα, ενώ τη μουσική δομή του Άξιον Εστί συμπληρώνουν η συμφωνική ορχήστρα, η λαϊκή ορχήστρα και η μικτή και παιδική χορωδία. Στο έργο του Θεοδωράκη συνυπάρχουν τα συμβολιστικά οράματα του Ελύτη, τα ορατόρια του Μπαχ, με τις άριες, τα ρετσιτατίβι και τα κοράλ και η θεία λειτουργία, με τις ψαλμωδίες, την ανάγνωση των Ευαγγελίων και τα τροπάρια.
Στίχοι όπως το «Ένα το χελιδόνι», «Της αγάπης αίματα», «Ανοίγω το στόμα μου», «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», αποτελούν μια παρακαταθήκη ενός οικουμενικού πνευματικού ποιητικού και μουσικού έργου, στο οποίο συμπλέκονται ο ελληνοκεντρισμός και η παγκοσμιότητα, η μυθοπλασία, η ιστορία και οι θρησκευτικές δομές, ο ρεαλισμός και η ποιητικότητα, και το οποίο έμελλε να εμπνεύσει - και να εμπνέει ακόμα και σήμερα - έναν ολόκληρο λαό, καθώς έτυχε - και τυγχάνει - ευρύτατης αποδοχής. Ο σημερινός εκτελεστής του Άξιον Εστί δεν καλείται μονάχα να αναμετρηθεί με αυτό το μέγιστο έργο αλλά και με τις «ιστορικές», «κλασικές», «μυθικές» ερμηνείες του Μάνου Κατράκη και του Γρηγόρη Μπιθικώτση, που κατοικούν στο μυαλό του.
Στις συναυλίες μετέχουν: ο Γρηγόρης Βαλτινός στον ρόλο του Αναγνώστη, ο Κώστας Μακεδόνας σε ρόλο Λαϊκού τραγουδιστή, ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος ως Ψάλτης και εγχώρια χορωδιακά σύνολα (Μικτή Χορωδία Δήμου Ηρακλείου | Διεύθυνση Γιάννης Κιαγιαδάκης, Μικτή και Νεανική Χορωδία Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου | Διεύθυνση Λένα Χατζηγεωργίου).
Μια νέα πρόταση, που θα αποδείξει την ποιητική ευαισθησία και τη μουσική μαεστρία τόσο των δημιουργών του όσο και σύγχρονων, αλλά και νέων, διαχρονικών εν τούτοις, εκτελεστών του σημαντικότατου αυτού έργου.
Η προπώληση εισιτηρίων έχει ξεκινήσει.
Ο Μύρων Μιχαηλίδης ανακοίνωσε πως το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου διοργανώνει συναυλία, το Σάββατο 2 Απριλίου, αφιερωμένη στα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία. Θα συμμετάσχουν διάσημοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και η γνωστή, από την πρόσφατη μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία στις Τέσσερεις Εποχές του Βιβάλντι, Ουκρανή βιολονίστα Diana Tishchenko, o Λευκορώσος τσελίστας Kyril Zlotnikov, ο Γερμανός-Ουζμπεκιστανός πιανίστας Michail Lifits κ.α.
Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα όπως το μουσικό θέμα από την Λίστα του Σίντλερ, το Adagio του Barber και το υπέροχο Ενθύμιο από τη Φλωρεντία του Tchaikovsky, «δεν είναι απολύτως ολοκληρωμένο, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα και θα εμπλουτίζεται τις επόμενες μέρες» όπως σημειώνει ο μαέστρος.
ΟλΑ τα έσοδα θα διατεθούν για τα θύματα του πολέμου αυτού, ενώ όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς.
«Καταδικάζω απερίφραστα την εισβολή στην Ουκρανία» γράφει στο Facebook και ζητώ ειρήνη, σύνεση και στήριξη των τόσο βάναυσα πληττόμενων πολιτών αυτής της χώρας. Είμαι λάτρης της ρωσικής τέχνης και της ρωσικής μουσικής, όπως είναι γνωστό από την καλλιτεχνική μου πορεία και έχω πολλές και πολλούς φίλους ρώσους καλλιτέχνες. Άλλο όμως τέχνη και άλλο επιθετικός πόλεμος.
Στην Όπερα της Ερφούρτης, όπου είμαι Γενικός Μουσικός Διευθυντής, φωταγωγήθηκε το κτήριο, σε ένδειξη συμπαράστασης.»