Ξεκινά στις 14 και ολοκληρώνεται στις 23 Ιουλίου, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Φέρει τον τίτλο «(Επι)Στροφή στο Σώμα» και αποτελείται από 17 συνολικά παραγωγές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: (Επι)Στροφή στο Σώμα
Από την παράσταση «11» της ομάδας χορού Tao Dance Theater. Φωτ.: Fan Xi 5. Πηγή φωτ.: ΔΦΧ Καλαμάτας
Από την παράσταση «11» της ομάδας χορού Tao Dance Theater. Φωτ.: Fan Xi 5. Πηγή φωτ.: ΔΦΧ Καλαμάτας

29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: (Επι)Στροφή στο Σώμα

Ξεκινά στις 14 και ολοκληρώνεται στις 23 Ιουλίου, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Φέρει τον τίτλο «(Επι)Στροφή στο Σώμα» και αποτελείται από 17 συνολικά παραγωγές από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ένα χρόνο προτού τριανταρίσει, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας –το πρώτο φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας στην Ελλάδα που κατάφερε να αναδειχθεί με έδρα την περιφέρεια και όχι την πρωτεύουσα και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για το σύγχρονο χορό στην Ελλάδα– επιστρέφει (14-23 Ιουλίου) με ένα περιληπτικό πρόγραμμα για τον σύγχρονο χορό, από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, εφέτος από την Κίνα μέχρι τον Καναδά και την Μοζαμβίκη. 

Φέρει τον τίτλο «(Επι)Στροφή στο Σώμα» και πραγματεύεται την ολότητα και τη φυσικότητα του σώματος. Όπως «τί σημαίνει να είσαι ζωντανός και θνητός». Tο σώμα προσεγγίζεται «ως ο αυθεντικός χώρος ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής μαζί με το de facto δέος, μυστήριο και σεβασμό που αυτό γεννά», σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα.

Υπενθυμίζοντας στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, στους αναγνώστες αλλά και στους μελλοντικούς επισκέπτες-θεατές του Φεστιβάλ, ότι «όλοι είμαστε τα σώματά μας, όλοι έχουμε ένα σώμα, και παρά την τόση γνώση που διαθέτουμε γύρω από αυτό, ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Μέσω αυτού ωστόσο βιώνουμε όλες μας τις εμπειρίες και μέσω αυτού ζούμε».

Πρόκειται για ένα φεστιβάλ το οποίο δεν ανέστειλε τη διοργάνωσή του εν μέσω της πανδημίας –περίοδος που τα περισσότερα φεστιβάλ είχαν ανασταλεί. Ένα φεστιβάλ που στην περίοδο των τελευταίων τριών ετών ενισχύθηκε, κάθε χρόνο, από το ΥΠΠΟΑ, με το ποσό των 400.000 ευρώ. Χρηματοδότηση που το Φεστιβάλ θα λαμβάνει σταθερά τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι η προγραμματική σύμβαση έχει ανανεωθεί, όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ένα φεστιβάλ που τα τελευταία τρία χρόνια υπήρξε «πιο σταθερό και ασφαλές οικονομικά», όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το φεστιβάλ επιχορηγείται με το ποσό των 80.000, όπως έγινε γνωστό κατά τη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 

«(Επι)Στροφή στο Σώμα»

Ένα χορευτικό δρώμενο στον 6ο όροφο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης μας έδωσε μια γεύση σχετικά με τα όσα θα δούμε στην πόλη του χορού, την Καλαμάτα, μεταξύ 14 και 23 Ιουλίου. Φορώντας μαύρο παντελόνι και μαύρη μπλούζα, η Λαμπρινή Γκόλια εκφραζόταν με κινήσεις του σώματός της, αρχικά χωρίς μουσική υπόκρουση από το σημείο στο οποίο στεκόταν. Σταδιακά, και με τη μουσική στο υπόβαθρο, κινούνταν στον χώρο, και έκλεισε το χορευτικό της πρόγραμμα όπως ξεκίνησε: χωρίς μουσική.

Xoρευτικό δρώμενο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την Λαμπρινή Γκόλια. Φωτ.: Ελίνα Γιουνανλή. Πηγή φωτ.: ΔΦΧ Καλαμάτας

Συνολικά, η 29η διοργάνωση του Φεστιβάλ φιλοξενεί χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από 10 χώρες (Κίνα, Καναδάς, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Σλοβακία, Γερμανία, Ιταλία, Κροατία, Μοζαμβίκη) τεσσάρων ηπείρων (Ασία, Ευρώπη, Αμερική, Αφρική). 

Το πρόγραμμα αποτελείται από 17 συνολικά παραγωγές, εννέα ομάδων από την Ελλάδα και επτά από το εξωτερικό – μεταξύ άλλων ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Che και η ομάδα χορού Tao Dance Theater που παρουσιάζουν σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού Βενετίας την παράσταση «11». Με την συμπερίληψη της παραγωγής από την Κίνα να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την 29η διοργάνωση, δεδομένου ότι η Κίνα σπάνια εκπροσωπείται στην Ευρώπη από ομάδες χορού.

Από την παράσταση «11» της ομάδας χορού Tao Dance Theater. Φωτ.: Fan Xi 5. Πηγή φωτ.: ΔΦΧ Καλαμάτας

Ακόμη, στο φεστιβάλ θα δούμε τους Καναδούς Out Innerspace Dance Theatre & Film Society που για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα, τον πολυβραβευμένο Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία, τον Σλοβάκο Anton Lachky με το βραβευμένο και σε παγκόσμια περιοδεία έργο για όλη την οικογένεια «The Others». 

Ο Marco da Silva Ferreira και άλλοι χορευτές. Φωτ.: José Caldeira. Πηγή φωτ.: ΔΦΧ Καλαμάτας

Όσο για τις παραστάσεις, θα δοθούν στην Κεντρική Σκηνή και το Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας και σε τρεις πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Σπάρτη, την Τρίπολη και το Ναύπλιο

Εκτός από τις παραστάσεις χορού –που συνδυάζουν διαφορετικά είδη και ενσωματώνουν στην αφήγησή τους θέατρο, ζωντανή μουσική και ψηφιακά μέσα– το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει σεμινάρια και εργαστήρια για επαγγελματίες και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του σκέλους.

Ακόμη, έκθεση ζωγραφικής στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, στο πλαίσιο συνεργασίας του ΔΦΧ Καλαμάτας με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για τον 10ο παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής «Ο άνθρωπος και το ταξίδι του στον χώρο και τον χρόνο», όπως και εικαστικό εργαστήρι για παιδιά και εφήβους.

Η Λαμπρνή Γκιόλα σε παραγωγή του ΔΦΧ Καλαμάτας. Φωτ.: Εμμανουέλα Πεχυνάκη. Πηγή φωτ.: ΔΦΧ Καλαμάτας

Δύο καινοτομίες της 29ης διοργάνωσης είναι το Danceathon, ένας σύγχρονος μαραθώνιος χορού αλλά και η εικαστική φωτιστική εγκατάσταση Shooting Stars των Antonello Ghezzi.

Το Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Καλλιτεχνικής Διευθύντριάς του, Λίντας Καπετανέα και του Δημάρχου Καλαμάτας Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Γ. Μενδώνη, τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Ε. Νίκα, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ Παντελή Δρούγα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ.

«A Bounce 4 Men» του Ηλία Χατζηγεωργίου. Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου. Πηγή φωτ.: ΔΦΧ Καλαμάτας

Αναλυτικό πρόγραμμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, εδώ. Η προπώληση ξεκινά στις 15 Μαΐου, μέσω ticketmaster.