Ζήτημα ημερών ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT - Υπέρ και η Ελλάδα

Ζήτημα ημερών ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT - Υπέρ και η Ελλάδα

Θέμα χρόνου είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν το πράσινο φως για περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Μπορεί μέχρι σήμερα τα μέτρα να μην είναι αυτά που «πονάνε» ευθέως τον Βλάντιμιρ Πούτιν, όμως όσο η Μόσχα δεν κάνει πίσω τόσο οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται να στοχεύσουν εκεί που μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο στην ρωσική οικονομία. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις προκειμένου οι 27 ηγέτες να συναντηθούν εκ νέου, αυτή τη φορά για να συζητήσουν το νέο πακέτο κυρώσεων. Ορισμένες πηγές μάλιστα μιλούν για νέα Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε εάν αυτή θα γίνει δια ζώσης ή διαδικτυακά. Αυτό πάντως που είναι βέβαιο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βάλει στο τραπέζι το μέτρο που πιθανόν να ενοχλήσει όσο κανένα άλλο τον κ. Πούτιν, το λεγόμενο SWIFT. 

Το SWIFT είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διεκπεραιώνουν διασυνοριακές συναλλαγές. 

Στην περίπτωση λοιπόν που   η Ρωσία και οι ρωσικές τράπεζες  τεθούν εκτός του συγκεκριμένου συστήματος μπορεί να μην σημαίνει ότι αυτόματα θα σταματήσουν να γίνονται διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Αυτό που θα συμβεί όμως θα είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα γίνει πολύ πιο δύσκολη, περίπλοκη, χρονοβόρα και πολυδάπανη.   

Με άλλα λόγια η οικονομία της Ρωσίας θα «πονέσει», για πρώτη ίσως φορά τόσο πολύ αφού οι τράπεζες της δε θα μπορούν εύκολα να κινήσουν κεφάλαια. 

Ήδη οι ΗΠΑ αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο τάσσονται έτοιμες για να θέσουν εκτός την Μόσχα από το SWIFT, όμως στους κόλπους της Ευρωπαικής Ένωσης δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ομοφωνία για το θέμα αυτό. 

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία διατυπώνουν ενστάσεις  πιθανόν επειδή χρησιμοποιούν το SWIFT για να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο.

Παρόλα αυτά όσο ο χρόνος περνάει και οι εχθροπραξίες συνεχίζονται τόσο οι στάσεις των ευρωπαϊκών κρατών επανεξετάζονται και προσαρμόζονται στα καινούργια δεδομένα. Η Ελλάδα πάντως δε δείχνει να διατηρεί επιφυλάξεις. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει την πρόταση να τεθεί η Ρωσία εκτός του SWIFT, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Η τηλεφωνική επικοινωνία άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντιμίρ Ζελέσνι το αποδεικνύει, βάζοντας την Ελλάδα στην ομάδα των ευρωπαϊκών χωρών που κινούνται δυναμικά στην προσπάθεια επιβολής σκληρών και ουσιαστικών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας.