Στη διάρκεια της θητείας κάθε εκλεγμένης κυβέρνησης υπάρχουν στιγμές που μπορούν να καθορίσουν ολόκληρη την πορεία της. Στιγμές που ισοδυναμούν με την αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων που κάθε άλλο παρά εύκολες είναι και χωρίς αμφιβολία συνοδεύονται από μικρό ή μεγάλο πολιτικό κόστος.
Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη η ερχόμενη Παρασκευή είναι μία από αυτές τις στιγμές. Στο τέλος της εβδομάδας λοιπόν το Μέγαρο Μαξίμου θα κληθεί να αποφασίσει ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Την οδό της υγείας ή εκείνη της οικονομίας ; Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να διαλέξει τί θα πρέπει να βάλει πρώτο στην ζυγαριά τον αποφάσεων.
Την Παρασκευή στην καθιερωμένη συνάντηση που θα έχει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, το κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι το άνοιγμα ή όχι του λιανεμπορίου, η έκταση του οποίου προφανώς και αποτελεί και αυτό μία κρίσιμη παράμετρο. Οι απόψεις πολλές όπως και οι εισηγήσεις , όχι πάντα συγκλίνουσες.
Από την μία υπάρχει η επιστημονική πλευρά , πάντα πιο συγκρατημένη , όπου βασικό άξονα έχει τα επιδημιολογικά δεδομένα της στιγμής. Είναι σαφές ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα επιβαρύνει την όλη εικόνα χωρίς κανείς να γνώριζε ακόμα την έκταση της. Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι επιστήμονες που δηλώνουν επιφυλακτικοί στο να ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς εκτιμούν ότι θα προσθέσει πίεση στην ήδη πιεσμένη εικόνα από την λειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό εισηγούνται την καθυστέρηση του ανοίγματος των επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει «καθαρή» εικόνα για τον αντίκτυπο που θα έχει η λειτουργία των σχολείων στην αύξηση των κρουσμάτων.
Από την άλλη ο εμπορικός κόσμος σθενάζει και οι επιχειρηματίες παλεύουν για την επιβίωση. Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων , με τα λουκέτα να αποτελούν μία σκληρή αλλά υπαρκτή επιλογή. Όσο παραμένουν κλειστά τα καταστήματα τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ενός μόνιμου λουκέτου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι απολύτως ενήμεροι για όλες τις πλευρές αυτού του δύσκολου παζλ και δεν κρύβουν την μεγάλη ανησυχία που έχουν, με τις συσκέψεις να διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι το πρωί της Παρασκευής όταν και θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός, όπως έχει συμβεί και σε παρόμοιες καταστάσεις στη διάρκεια του πρώτου κύματος, αναμένεται να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και θα αποφασίσει. Σε αντίθεση όμως με την περασμένη άνοιξη, η οικονομία πλέον είναι σε οριακό επίπεδο.
«...Aυτή τη στιγμή η πανδημία υποχωρεί στη χώρα μας εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αυτό μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα και φυσικά αυτά είναι και τα δεδομένα, τα οποία θα έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί, προκειμένου την Παρασκευή να μας κάνουν τις εισηγήσεις για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του, στην συνέντευξη στον Αντέννα.
Βασική παράμετρος στον όλο γρίφος του ανοίγματος ή μη του λιανεμπορίου είναι το κατά πόσο η κινητικότητα που ενδεχομένως παρουσιαστεί με το ξεκλείδωμα των καταστημάτων μπορεί να είναι διαχειρίσιμη μετά και το άνοιγμα των σχολείων. Ειδικά όταν παραμένουν ακόμα εκτός λειτουργίας τα γυμνάσια και τα λύκεια.