Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Με κύριο μενού τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών αλλά και το περιβόητο νομοσχέδιο για τις πανελλαδικές εξετάσεις συνεδρίασε στη Βουλή το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως ενημέρωσε ο Κ. Γαβρόγλου μετά το τέλος της συνεδρίασης το περιβόητο νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή στο τέλος Ιανουαρίου, και σε αυτό θα προβλέπονται τα εξής:
Ανάλογα με τη ζήτηση κάποιες σχολές θα «πρασινίζουν» και κάποιες άλλες θα κοκκινίζουν. Στις μεν πρώτες δηλαδή σε αυτές που δεν θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση θα μπορούν να εισάγονται μόνο με το απολυτήριο λυκείου, δίχως δηλαδή πανελλαδικές εξετάσεις. Στις «κόκκινες» θα απαιτείται το σύστημα που ισχύει και σήμερα, την ώρα που εγκρίθηκαν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Υπουργό Παιδείας αναμένεται να γίνουν 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση την τριετία 2019-2021 και συγκεκριμένα οι 4.500 θα γίνουν το 2019 στην Ειδική Αγωγή και θα ακολουθήσουν 5.250 προσλήψεις το 2020 και 5.250 προσλήψεις το 2021.
Όπως ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο ο κ. Γαβρόγλου οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω του ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων, ενώ θα δημιουργηθούν νέοι πίνακες, δηλαδή θα καταργηθούν οι ήδη υπάρχοντες. Η μοριοδότηση θα περιλαμβάνει την προϋπηρεσία των αναπληρωτών, τα ακαδημαϊκά προσόντα και κοινωνικά κριτήρια, ωστόσο για μια ακόμη φορά μένουν απ' έξω οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αφού για αυτούς δεν θα υπάρχει κανένα είδος μοριοδότησης, ανεξάρτητα από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους!
Σε κάθε περίπτωση, για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών, θα μετρούν η προϋπηρεσία κατά 50% και τα ακαδημαϊκά προσόντα και οι κοινωνικοί λόγοι κατά το άλλο 50% ενώ η προϋπηρεσία θα μοριοδοτείται κλιμακωτά με πλαφόν ανώτατης προϋπηρεσίας.
Ο Κ. Γαβρόλγου ενημέρωσε επίσης ότι μετά την συνεδρίαση της ΔΙΣ θα υπάρξουν νεότερα για την επιτροπή διαλόγου εκκλησίας – Πολιτείας. «Περιμένουμε να δούμε για να συναντηθούμε μαζί τους», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας.
Αλ. Τσίπρας: Υλοποιήσαμε τα μέτρα της ΔΕΘ
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε στην εισήγησή του ότι η κυβέρνηση υλοπποίησε τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, ενώ πανηγύριζε για την αποτροπή των μειώσεων των συντάξεων. «Ψηφίσαμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό της τελευταίας δεκαετίας», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε, ωστόσο, ότι « έχουμε δουλειά να κάνουμε κι για αυτό πρέπει να ενισχύσουμε το κυβερνητικό έργο με ορίζονται ενιαμήνου».
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα υπολείπεται να ψηφιστεί το επίδομα στέγασης ύψους 410 εκ. ευρώ ενώ προετοιμάζεται νέος νόμος για την πρώτη κατοικία. Σε αυτόν εξετάζεται αν θα υπάρξει παράταση κάποιων προστατευτικών διατάξεων των νόμων Σταθάκη – Κατσέλη. Τέλος, τον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για αύξηση κατώτατου μισθού.
«Το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας η πρόταση μας έχει τρεις άξονες υλοποίησης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας:
1.Την ανάληψη ευθύνης διαδικασίας από το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότηση κριτηρίων
2.Η ισχύς ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότηση και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, αλλά και για προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών οπού χρειάζεται
3.Το σύστημα μοριοδότησης έχει τρεις πυλώνες:
-Αναγνώριση προϋπηρεσίας αναπληρωτών
-Ακαδημαϊκά προσόντα
-Κοινωνικά κριτήρια
Όπως ανέφερε, με βάση την ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση ή αλλιώς θεσμοθέτηση της πρόσβασης όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο εκκινεί η λειτουργία του θεσμού από την νέα σχολική χρονιά 2019-2020 σε 300 δήμους.
«Προχωράμε από την επόμενη σχολική χρονιά στη μείωση του μεγίστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τους 25 μαθητές που είναι σήμερα για νηπιαγωγείο και δημοτικό στους 22 και θεσμοθέτηση του μεγίστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ΄ Λυκείου» υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός.
Ταυτόχρονα, είπε ότι υπολείπεται ακόμα να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ
«Προετοιμάζουμε ένα νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ θα συζητήσουμε εντός των επόμενων ημερών αν χρειάζεται και μια σύντομη παράταση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Σταθάκη - Κατσέλη. Έχουμε προς τα τέλη του Γενάρη το ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Έχουμε να προετοιμάσουμε κάποια σχήματα ρυθμίσεων για παλαιές όφειλες» δήλωσε.