Με ωρολογιακή βόμβα στο μεταναστευτικό μοιάζει η Λιβύη, καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο στην περιοχή παραμένουν 700.000 έως 1.000.000 μετανάστες.
Αυτοί προέρχονται κυρίως από την Αίγυπτο, το Νίγηρα, το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, τη Συρία και το Μάλι, ενώ ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι η Λιβύη «συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναχώρησης για το 90% των ατόμων που επιδιώκουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη». Ακολουθεί η Αίγυπτος, χώρα από την οποία φεύγει το 7% των μεταναστών, η Τουρκία (1,9%), η Αλγερία (0,6%) και η Τυνησία (0,5%).
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία που έδωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, με την έναρξη της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας παρατηρήθηκε δραστική μείωση των παράνομων διελεύσεων των συνόρων.
«Έτσι ενώ το 2015 οι παράνομες διελεύσεις ανήλθαν στις 886.000, το 2016 καταγράφηκαν 173.356», σημειώνει ο υπουργός, παραδεχόμενος ότι η Κεντρική Μεσόγειος αποτελεί την κύρια οδό που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για να φτάσουν στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που επεδίωξαν να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, ενώ το 2015 ανήλθε σε 153.842, κατά τη διάρκεια του 2016, ξεπέρασε τους 181.00.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο η Ελλάδα στηρίζει την ενίσχυση των δράσεων στην Κεντρική Μεσόγειο, «επισημαίνοντας ωστόσο ότι η χρηματοδότησή τους δεν θα πρέπει να λειτουργήσει εις βάρος των δράσεων στην Ανατολική Μεσόγειο σε άλλες περιοχές αιχμής».
«Οι διάφορες παράμετροι της πολιτικής αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος, θα πρέπει να λειτουργούν ταυτόχρονα, στηριζόμενες από ευέλικτους μηχανισμούς χρηματοδότησης, ώστε να οδηγούν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού, βιώσιμου συστήματος διαχείρισης της μετανάστευσης, τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και ευρύτερα, με στόχο την ορθότερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», καταλήγει στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Αλέξανδρος Διαμάντης
Φωτογραφία: SOOC