Με διαρροές από το Κίνημα Αλλαγής υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις πορείες καθώς τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Χάρης Καστανίδης απουσίαζαν από την ψηφοφορία. Συνολικά, επί 288 παρόντων, «ναι» είπαν 187 και «όχι» 101 ενώ παρών ουδείς.
Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής του νομοσχεδίου, και επί 288 ψηφισάντων, "ναι" ψήφισαν 187 βουλευτές από τη ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση, ενώ "όχι" ψήφισαν 101 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν 12 βουλευτές μεταξύ των οποίων οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ενώ απουσίαζαν, έχοντας στείλει επιστολή πρόθεσης ψήφου, οι βουλευτές της ΝΔ Ν. Κακλαμάνης και του ΣΥΡΙΖΑ 'Α. Βαγενά, Μιχαηλίδης, Παπαδόπουλος, Λάππας και Βαρεμένος, καθώς και οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 Βαρουφάκης, Λογιάδης και Αρσένης.
Νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο για τις πορείες, προαναγγέλλοντας ότι παρά την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής, θα καταψηφίσει τις διατάξεις του σχεδίου νόμου. Μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.
Σ' αυτό το πλαίσιο, το ΚΙΝΑΛ φαίνεται να είναι ένα καζάνι που βράζει καθώς εξαιτίας της στάσης του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Καστανίδη οι οποίοι διαφώνησαν ανοιχτά με την γραμμή του κόμματος η Φώφη Γεννηματά δρομολογεί εξελίξεις και συγκαλεί αύριο Παρασκευή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ για να ληφθούν αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, μολονότι έγιναν αρκετές αλλαγές και παρά τη σχετική επιδίωξη του Κινήματος Αλλαγής και της ίδιας της Φ. Γεννηματά, παραμένει στη βάση του αντιδημοκρατικό. «Σοβαρή διαβούλευση δεν έγινε», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι πλέον περιορίζεται το δικαίωμα του συνέρχεστε. Ο ίδιος μίλησε για αχρείαστη πόλωση του πολιτικού σκηνικού, καθώς το σχέδιο νόμου «τελικά δυναμίτισε το κλίμα και οδήγησε σε διχαστικές αντιπαραθέσεις».
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τις πορείες υπογράμμισε ότι οι αλλαγές του Κινήματος Αλλαγής ήταν καθοριστικές. «Ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι πλην της Νέας Δημοκρατίας και της πλειοψηφίας του Κινήματος Αλλαγής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.
Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε περιστατικά έξω από τη Βουλή όπου «τραμπούκοι δολοφόνοι επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων», ενώ σημείωσε πως «αυτοί διέλυσαν τη συγκέντρωση και τώρα καταστρέφουν την πόλη».
Εν μέσω συνεχών αντεγκλήσεων με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο κ. Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε το σώμα ότι 1.000 άτομα, πέραν του μεγάλου συντεταγμένου μπλοκ 7.000 ανθρώπων που διαδήλωναν με το ΠΑΜΕ, επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έριξαν 15 μολότοφ. Όπως είπε, απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έγιναν 9 συλλήψεις από αυτούς που επιτέθηκαν με μολότοφ, 8 προσαγωγές, υπήρξαν τραυματίες αστυνομικοί, ενώ στον πέριξ χώρο βρέθηκαν μη χρησιμοποιημένες μολότοφ. Όπως είπε ο υπουργός, υπήρχε σχέδιο να διαλύσουν τη διαδήλωση, να τραυματίσουν αστυνομικούς και να κάνουν ζημιά σε περιουσίες.