Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η τροπολογία «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει αποτέλεσε προϊόν σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Για έναν ΣΥΡΙΖΑ που κλείνει το μάτι στην αντισυστημική ψήφο έκανε λόγο η κυβέρνηση, ενώ τα στελέχη της Κουμουνδούρου καλούσανε την ΝΔ να ψηφίσει έστω και την τελευταία στιγμή την δική τους πρόταση.
Κατά ψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Πολιτικές αψιμαχίες ξέσπασαν με αφορμή την στάση που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με την κυβέρνηση «κλείνει το μάτι σε αντισυστημικούς ψηφοφόρους».
Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στα περί αντισυνταγματικότητας που επικαλείται ο κ. Τσίπρας για την επίμαχη ρύθμιση, έκανε λόγο για προεκλογική τύφλωση και θολούρα, ενώ ταύτισε τα επιχειρήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με εκείνα των εκπροσώπων του κόμματος Κασιδιάρη.
Απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Με αυτόν τρόπο θεωρείτε ότι στέκεστε απέναντι και συμπράττετε να διορθωθεί αυτό το νομικό παράδοξο. Συμβάλλετε; Βοηθάτε; Ή τώρα αυτό που σας έχει τυφλώσει πια είναι οι προεκλογικές στοχεύσεις ή η αναφορά σε συγκεκριμένο ακροατήριο; Στο αντισύστημα, στη θολούρα, στην οργή, τους οργισμένους, τους αγανακτισμένους;».
Αφού τόνισε ότι η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον δικαστικό του Αρείου Πάγου, «προκειμένου να συζητηθούν οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στη συγκεκριμένη υπόθεση και στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, είναι απολύτως θεμιτή, κανονική, και επιβαλλόμενη».
Διερωτήθηκε δε: «Αυτό είναι το μέτωπο με τον φασισμό; Να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών; Να αναπτύσσεις τον ισχυρισμό ότι η υφιστάμενη διάταξη παραβιάζει το σύνταγμα δεν το είπατε ποτέ. Σήμερα το είπατε. Αυτά είπατε και είναι εξαιρετικά άσχημα».
Πρόκειται για το τελευταίο σχέδιο νόμου μέχρι την διακοπή της Ολομέλειας για το Πάσχα και του προγραμματισμένου Κυβερνητικού νομοθετικού έργου της ΙΗ' Κοινοβουλευτικής Περιόδου. Με αυτό το σχέδιο νόμου ολοκληρώνεται το κοινοβουλευτικό έργο αυτής της Βουλής, καθώς θα ακολουθήσουν μετά το Πάσχα οι διαδικασίες για την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου και η Βουλή θα κλείσει.
Το σχέδιο νόμου επί της Αρχής ψηφίσθηκε από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας, ενώ ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ , Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 το καταψήφισαν.
Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και οι υπόλοιπες πέντε υπουργικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στο σχέδιο νόμου, ενώ νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεν έκανε δεκτή καμία από τις 19 βουλευτικές τροπολογίες και συνεπώς δεν τέθηκαν σε ψηφοφορία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ολοκληρώνοντας την διαδικασία της συζήτησης, εστίασε στην επίμαχη τροπολογία για τον έλεγχο από τον 'Αρειο Πάγο της νομιμότητας των συνδυασμών και των κομμάτων προκειμένου να μην συμμετέχουν στις εκλογές καταδικασμένοι έστω και πρωτόδικα για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να υπήρχαν εκτενείς αναφορές από όλους τους βουλευτές, επισημαίνοντας πως το κάθε κόμμα ανάλογα με τον τρόπο που τελικά τάχθηκε αναλαμβάνει και την ευθύνη του.
Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου, κ. Βορίδης επισήμανε πως αυτό έχει μόνο θετικές διατάξεις. Ο υπουργός κλείνοντας την τοποθέτησή του προχώρησε σε έναν εκτενή απολογισμό ανά πεδίο του έργου της Κυβέρνησης της ΝΔ και το αντιδιέστειλε με όσα ανέφερε ο πρόεδρος και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να μη σταθεί απέναντι στην εγκληματική οργάνωση
Στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορεί να αντέξει την αλήθεια που τον συντρίβει ηθικά και πολιτικά, δείχνει πόσο αποτυχημένος πρωθυπουργός υπήρξε και πως υστερεί σε κάθε επίπεδο έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Αναφορικά με την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι επέλεξε να μη σταθεί απέναντι στην εγκληματική οργάνωση. «Και δεν ήταν η πρώτη φορά» τόνισε ο ίδιος.
Αλ. Τσίπρας: Γιατί δεν ψηφίζει την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη
Επί της ουσίας της σημερινής συζήτησης, για το κόμμα Κασιδιάρη, ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε θεσμικό ερασιτεχνισμό στην κυβέρνηση, αντιπαραβάλλοντας τη θέση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα.
«Είχαμε και έχουμε τη θέση μας, αλλά εδώ ακριβώς επειδή αναγνωρίζουμε ότι μια τέτοια απόφαση πρέπει να συναντήσει τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική συναίνεση, προσχωρήσαμε στην άποψη που διατύπωσαν στη δημόσια συζήτηση διακεκριμένοι νομικοί της χώρας. Και καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Και αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις».
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση συνέχισε: «Για δείτε τώρα εσείς η κυβέρνηση των αρίστων, πώς τα καταφέρατε πάλι. Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα. Για ένα θέμα που επαναλαμβάνω θα είχε λυθεί με μια μικρή προσθήκη και αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο. Βάζοντας δηλαδή διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο κ. Κασιδιάρης.
«Και όχι να αποφασίζουν οι δικαστές και στη κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί αυτό ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου. Δε μας ακούσατε. Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρείς ξαναέρχεστε με τρίτη τροπολογία. Γιατί ξαναέρχεστε; Εσείς δε μας λέγατε τα έχετε όλα περιφρουρήσει με την τροπολογία σας» ανέφερε. «Είναι η τελευταία συζήτηση, θα κατέβω από το βήμα με τη βεβαιότητα ότι αυτό που θα μας προστατεύσει δεν είναι η κρίση των δικαστών, αλλά η κρίση του ελληνικού λαού» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.