Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Μπορεί η παραμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σόφια να ήταν ολιγόωρη, όμως ήταν αρκετή προκειμένου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στείλει όλα τα μηνύματα που ήθελε στους ευρωπαίους συναδέλφους του.
Η συζήτηση που έγινε όταν οι τηλεοπτικές κάμερες αποχώρησαν στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έφτασε λίγο μετά την έναρξη της και στο ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ. Ο πρόεδρος της ΝΔ πήρε το λόγο ξεκαθαρίζοντας την στάση του, όπως έχει κάνει ήδη άλλωστε από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ.Μητσοτάκης ενώπιον του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει λύση που θα έρθει σε δόσεις και η οποία δε θα επιλύει το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, μεταθέτοντας την εκπλήρωση των σκοπιανών δεσμεύσεων για το μέλλον.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στη θέση του πως απαράβατη προϋπόθεση και θεμελιώδης εγγύηση για οριστική λύση στο ζήτημα της ονομασίας είναι η αλλαγή του Συντάγματός τους. Αλλαγή που προφανώς δε θα προσδιορίζεται στο μέλλον, αλλά θα έχει γίνει πράξη πριν από την κύρωση οποιασδήποτε συμφωνίας όπως τόνισε , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χαρακτηριστικά.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr κατά τη διάρκεια της συνόδου δεν ασκήθηκε κανενός είδους πίεσης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στόχο την απόσπαση της συναίνεσης του ως προς το ζήτημα της γειτονικής χώρας.
«Οι παρόντες άκουσαν με προσοχή και δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ή τοποθέτηση που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ευθεία ή έμμεση απάντηση», τόνισε στο liberal.gr στέλεχος που είναι σε θέση να γνωρίζει το περιεχόμενο της κλειστής συνεδρίασης. Κεντρικός πυρήνας της τοποθέτησης Μητσοτάκη , στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν για τις επόμενες κινήσεις, ήταν η αναγκαιότητα άμεσης αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων, με στόχο την πλήρη εξάλειψη των αλυτρωτικών διαθέσεων της γειτονικής χώρας.
Όσοι βρέθηκαν πάντως στη βουλγαρική πρωτεύουσα σχολίασαν την επιλογή του προεδρεύοντος του ευρωπαϊκού συμβουλίου και πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε διμερές επίπεδο. Μία συνάντηση που μπορεί στους περισσότερους να περνά απαρατήρητη, στη γλώσσα της πολιτικής διπλωματίας όμως αποτελεί κίνηση «στήριξης» προς τον πρόεδρο της ΝΔ. Παρά το φορτωμένο πρόγραμμα του κ. Μπορίσοφ, ο οποίος ήταν και ο οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής της ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, οι δύο άντρες συναντήθηκαν αμέσως μετά την επαφή που είχε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και πριν ο κ. Μπορίσοφ μπει στην αίθουσα της ολομέλειας.
Προσέξτε τώρα μία λεπτομέρεια που σημειολογικά λέει πολλά:
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συναντήθηκε τετ α τετ με τον Έλληνα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν ακόμα υποδεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την σύνοδο των αρχηγών κρατών.
Τυχαίο; Μπορεί, αλλά συνήθως σε τόσο υψηλό επίπεδο τίποτα δεν αφήνεται στη θεά τύχη. Παρότι η Βουλγαρία μετρά μόλις 11 χρόνια επίσημης παρουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ειδικά τα τελευταία χρόνια μοιάζει να κινείται με «ηγεμονικά» χαρακτηριστικά στο χώρο των Βαλκανίων. Μία στρατηγική επιλογή της γειτονικής χώρας, η οποία βρήκε χώρο να αναπτυχθεί όταν η Ελλάδα τραυματισμένη από τα μνημόνια και από την παντελή απουσία πολιτικών για τα Βαλκάνια από το υπουργείο Εξωτερικών, όπως σημειώνουν παρατηρητές, έχασε έδαφος.
Στην ΝΔ δεν κρύβουν την επιθυμία η Ελλάδα να κερδίσει πίσω τα πρωτεία γιαυτό και ήδη κάνουν, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, στοχευμένες επιλογές. Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται το δίκτυο επαφών με παίχτες «κλειδιά» της ευρύτερης περιοχής (π.χ. Μπορίσοφ), ώστε όταν ο πρόεδρος της ΝΔ εκλεγεί στην ηγεσία της χώρας να είναι έτοιμο το έδαφος για τις επόμενες κινήσεις.
Φωτογραφία: Eurokinissi