Με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να δεσμεύεται για την πλήρη αναδιοργάνωση και «ηθικοποίηση» του συστήματος υγείας ώστε «επιτέλους να σταθεί όρθιο», να αποδέχεται την κριτική περί αδυναμιών αλλά όχι και κείνη για έλλειψη σχεδιασμού στον τομέα της Υγείας, και το Ποτάμι να παρουσιάζει τις «δέκα πληγές της δημόσιας Υγείας», ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση σχετικής επερώτησης του Ποταμιού.
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι μεν ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρεται για δικαιολογημένη κριτική προς την κυβέρνηση, απέκρουσε όμως την σφοδρή κριτική εκ μέρους των βουλευτών του Ποταμιού περί άβουλης ηγεσίας που παρακολουθεί απλώς επί ένα έτος τα τεκταινόμενα και λειτουργεί εμβαλωματικά, αντιπαραβάλλοντας την έκθεση ειδικού εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, ο οποίος κάνει ιδιαίτερη μνεία στην διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για την δημόσια υγειονομική περίθαλψη στον προϋπολογισμό και στην επιθυμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει καθολικά ένα σχέδιο για την βελτίωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας.
Ο κ. Ξανθός, υπεραμύνθηκε της ανάγκης για διοικητική αναδιοργάνωση του συστήματος, εκφράζοντας τη βούληση να καταθέσει ένα σχέδιο που θα απολαμβάνει της συναίνεσης ώστε να εφαρμοστούν αξιόπιστοι θεσμοί. «Όμως και τα πρόσωπα παίζουν ρόλο όπως ο συμβολισμός που φέρουν», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν πιστεύει ότι είναι διοικητικό το θέμα, παρά η ουσία βρίσκεται στο ότι δεν αντιμετωπίστηκε διαχρονικά ο σκληρός πυρήνας των προβλημάτων.
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις κρίσεις των διοικητών, ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «υποδειγματική διαδικασία», επισημαίνοντας -προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Ποταμιού, Κ. Μπαργιώτα, που έθιξε το ζήτημα- ότι «θα κριθούμε όχι από τον τρόπο που αξιολογήσαμε τις επιλογές των προηγούμενων αλλά από τις δικές μας».
«Θα υπάρξει διαφανής διαδικασία, που θα αποκαθιστά την αξιοπιστία στο σύστημα Υγείας», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος αντέτεινε στις κατηγορίες περί κομματικών τοποθετήσεων, πως οι κεντρικές επιλογές έγιναν από τον υπηρεσιακό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να μειωθεί και το δημοσιονομικό κόστος.
Αναφερόμενος στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ο κ. Ξανθός προανήγγειλε νομοσχέδιο για τη διοικητική αναδιοργάνωση του συστήματος και την εφαρμογή μεγάλων αλλαγών και παρεμβάσεων. Απέναντι δε στις κατηγορίες για «μυστική διαπραγμάτευση», ο υπουργός Υγείας κάλεσε να μην υιοθετείται από το πολιτικό προσωπικό πολιτικό κριτική που κάνουν όσοι έχασαν την προνομιακή σχέση τους με το υπουργείο Υγείας.
Οι δέκα πληγές της Υγείας
Τις δέκα πληγές της δημόσιας υγείας, παρουσίασαν από την πλευρά του Ποταμιού, οι βουλευτές Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης και Ιάσων Φωτήλας: Καμία νομοθετική πρωτοβουλία, κομματικές διοικήσεις στα νοσοκομεία, νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, εμπαιγμός των ανασφάλιστων, χωρίς φάρμακα καρκινοπαθείς, οροθετικοί και αιμορροφιλικοί, κλειστές ΜΕΘ, ώρα μηδέν για την ψυχιατρικοί μεταρρύθμιση, σε πτώση ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων, ΕΚΑΒ χωρίς προσωπικό και γερασμένο στόλο, ασυμβατότητες στην ηλεκτρονική υγεία.
Ειδικώς για το τελευταίο ζήτημα, ο Γιώργος Αμυράς εξήγησε πως στην διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εμπλέκονται δύο ηλεκτρονικές πλατφόρμες -αυτή του ΗΔΙΚΑ που βλέπουν οι γιατροί και γράφουν τα φάρμακα και τις εξετάσεις και αυτή του ΕΟΠΥΥ στην οποία χρεώνονται τα φάρμακα και οι εξετάσεις-, οι οποίες δεν είναι συμβατές και δεν «βλέπουν» η μία την άλλη, με αποτέλεσμα η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης να μην ξέρει αν και που εκτελούνται οι συνταγές.
«Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα ουδείς σχεδιασμός υπάρχει» ανέφερε ο Σπύρος Δανέλλης, δίνοντας ιδιαίτερο έμφαση στο θέμα του φαρμάκου. Όπως είπε ο βουλευτής, υπό το καθεστώς πίεσης εκ μέρους των δανειστών, υποκύπτουμε σε πρόχειρους και αποσπασματικούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, εφαρμόζοντας οριζόντιες λογικές.
Για υποστελέχωση, που οδηγεί σε κατάρρευση τα νοσοκομεία, έκανε λόγο ο Σπύρος Λυκούδης, επιμένοντας ιδιαιτέρως στην ανάγκη να προχωρήσουν οι προσλήψεις στον χώρο της Υγείας, για τις οποίες δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του.
Ο Ιάσων Φωτήλας αναρωτήθηκε κατά πόσον ισχύουν οι διαρροές στον Τύπο, ότι η κυβέρνηση διεξάγει μυστικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, προκειμένου να κρύψει την αποτυχία της στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Ως τον «μεγάλο ασθενή» του συστήματος Υγείας, κατέδειξε την πρωτοβάθμια βαθμίδα εκπαίδευσης ο Γ. Μαυρωτάς, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι όπως και στην Παιδεία, που τα προβλήματα ξεκινούν κιόλας από την πρωτοβάθμια βαθμίδα της εκπαίδευσης, έτσι και στην Υγεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «η κυβέρνηση έχει καταγράψει ένα ολόκληρο έτος παντελούς απουσίας από τη διαχείριση του συστήματος υγείας με μικρή εξαίρεση πυροσβεστικών κινήσεων που έρχονται εκ των υστέρων. Η πλημμελής εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έγινε και λόγω ανεπάρκειας και απροθυμίας των περισσότερων υπουργών που πέρασαν από το θώκο, αλλά και μιας πραγματικά λυσσώδους αντιπολίτευσης, η οποία με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές του, προσπάθησε να σταματήσει σχεδόν τα πάντα και να απορρίψει οτιδήποτε έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί στο ΕΣΥ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μπαργιώτας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ