Εύλογα ερωτήματα προκαλεί τροπολογία που κατέθεσε ο Ν. Παππάς στο νομοσχέδιο για την πανελλαδική τηλεοπτική κάλυψη, με την οποία αλλάζει ουσιαστικά ο «χάρτης» μοριοδότησης όσων εργάζονται στα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας.
Ουσιαστικά, γίνεται εναρμόνιση με τον νόμο 4369 του 2016, έτσι ώστε –σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση- να επιλέγονται οι πλέον άξιοι και κατάλληλοι υπάλληλοι «τηρώντας ταυτόχρονο τις συνταγματικές επιταγές της αξιοκρατίας, της αναλογικότητας και της αντικειμενικότητας». Πάντως, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι με τις θεσπιζόμενες αλλαγές δίνεται έμφαση όχι μόνο σα τυπικά προσόντα του υπαλλήλου, αλλά και στα ουσιαστικά προσόντα, «όπως αυτά προκύπτουν από τον υπηρεσιακό του φάκελο και τη δράση του στο πλαίσιο των καθηκόντων του, για τα οποία δεν υπήρχε έως σήμερα ξεχωριστό κριτήριο μοριοδότησης».
Με την ίδια τροπολογία επέρχονται τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων εξειδικεύεται το ελάχιστο ποσό στο οποίο πρέπει να ανέρχεται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που υλοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου που αφορά στην παραγωγή επεισοδίων τηλεοπτικής σειράς ή αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου με το οριζόμενο περιεχόμενο.
Ειδικότερα, για την παραγωγή επεισοδίου τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς ή στη παραγωγή κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς, με περιεχόμενο μυθοπλασία ή δημιουργική τεκμηρίωση (ντοκιμαντέρ) ή κινούμενο σχέδιο απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια α ανέρχεται τουλάχιστο στο ποσό των 30.000 ευρώ ανά επεισόδιο. Όταν το επενδυτικό σχέδιο αφορά στην παραγωγή τμημάτων επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμών δαπανών που πραγματοποιείται στην ελληνική επικράτεια να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 100.000 ευρώ.
Δείτε την τροπολογία εδώ