Τζανακόπουλος: Δοκιμαστικοί έξοδοι στις αγορές στο α' τρίμηνο του 2017

Τζανακόπουλος: Δοκιμαστικοί έξοδοι στις αγορές στο α' τρίμηνο του 2017

Αισιόδοξος ότι πριν από το τέλος του μήνα, θα δοθεί οριστικό τέλος στη δεύτερη αξιολόγηση, και ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η χώρα θα βγει δοκιμαστικά στις αγορές, εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του σε ΜΜΕ της Κορίνθου.

«Νομίζω ότι η πορεία, που έχει χαραχθεί το τελευταίο διάστημα, μάς δίνει τη δυνατότητα να είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός των επόμενων ημερών θα επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και θα έχουμε τη δυνατότητα, πριν από το τέλος του μήνα, να δώσουμε οριστικό τέλος στη δεύτερη αξιολόγηση, έτσι ώστε να ακολουθήσουμε το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε θέσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, έτσι ώστε η κυβέρνηση να κάνει δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές, και η προετοιμασία για «την τελική ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας με το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018».

«Σε αυτή τη βάση συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά, με σύνεση, αλλά και με αποφασιστικότητα για να υπερασπιστούμε την κοινωνική πλειοψηφία στον μεγάλο αγώνα που δίνει για την επιβίωσή της» επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποδίδει σε «αντιπολιτευτική υπερβολή» το θόρυβο που σημειώθηκε.

«Αυτό το οποίο λέει η επιστολή είναι ότι δεν τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016. Ο στόχος είναι 0,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί» διαβεβαιώνει ο κ. Τζανακόπουλος.

Επίσης, αναφέρει, πως η επιστολή λέει ότι είμαστε δεσμευμένοι, προφανώς, από την υπογραφή μας στο πρόγραμμα το οποίο έχουμε συμφωνήσει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και με το ΔΝΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, αλλά και για ένα πρόγραμμα το οποίο προβλέπει συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους για την επόμενη τριετία.

«Σ' αυτούς τους στόχους συνεχίζουμε να είμαστε δεσμευμένοι, όπως ίσχυε και πριν από την επιστολή, ενώ αυτό το οποίο επαναλάβαμε είναι η δέσμευση ότι τα υπερπλεονάσματα θα δίνονται είτε για στήριξη κοινωνικών στρωμάτων τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα, είτε για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους ιδιώτες, είτε για τη δημιουργία αυτού που λέμε ''buffer'', ενός μαξιλαριού, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρχει κάποια αστοχία στις προβλέψεις να έχουμε τη δυνατότητα να επιτυγχάνουμε τους δεδομένους στόχους του προγράμματος. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα είναι πράγματα τα οποία έχουν νομοθετηθεί, σε σχέση, για παράδειγμα με το δημοσιονομικό κόφτη» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ωστόσο, προσθέτει, έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα ότι το δημοσιονομικό «φρένο» δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή ούτε το 2016 ούτε το 2017 ούτε το 2018, με την έννοια ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι τέτοιοι και οι αποδόσεις των εσόδων είναι τέτοιες που μας επιτρέπουν την αισιοδοξία ότι οι στόχοι είναι αξιόπιστοι.

Πηγή: skai.gr