Το σημαντικό δεν είναι να βρούμε εξιλαστήρια θύματα, αλλά να διερευνήσουμε τα αίτια της τραγωδίας, σε βάθος και με αντικειμενικότητα, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου ανακοίνωσε το τέλος της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Αποφεύγοντας να αναφερθεί τόσο στις δικές του ευθύνες όσο και των στελεχών του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πιθανά κενά και παραλείψεις που πρέπει να διορθωθούν. Παράλληλα, είπε πως υπάρχει το βασανιστικό -όπως το χαρακτήρισε- ερώτημα: «Μήπως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω και δεν το κάναμε;», απαντώντας σε αυτό πως «Μια ανθρωπιστική τραγωδία δεν προσφέρεται για τέτοια επιπόλαια και ιδιοτελή προσέγγιση.
Αναφερόμενος στο συνεχές αίτημα του Κυρ. Μητσοτάκη για διεξαγωγή εκλογών, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το σημαντικό είναι να μην επαναληφθεί ποτέ μια τέτοια καταστροφή. «Όχι να ζητάμε κάλπες πάνω στα αποκαΐδια».
«Οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο "όχι" στις απόπειρες να ενοχοποιηθούν εκείνοι που έδωσαν τη μάχη, που ήταν στη πρώτη γραμμή, που έζησαν την ανθρώπινη τραγωδία και τον ανθρώπινο πόνο», τόνισε, ενώ κάλεσε το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων να αφήσει κατά μέρους την άγονη και μίζερη προσπάθεια αποποίησης ευθυνών για την νοοτροπία και την πολιτική της αυθαιρεσίας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες.
Ανακοινώνοντας το νέο πλαίσιο για την πολιτική προστασία, γνωστοποίησε την κατάργηση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών, που θα αποτελεί αυτοτελή δημόσια Υπηρεσία που θα υπόκειται ιεραρχικά στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Αποφασίζουμε τη δημιουργία αναβαθμισμένης δομής με δύο βασικά χαρακτηριστικά: ενιαίο φορέα διαχείρισης έκτακτων αναγκών με λειτουργική και επιστημονική αναβάθμιση, δεύτερον να υιοθετεί προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα τα πιο σύγχρονα μοντέλα διαχείρισης εκτάκτων αναγκών από Ευρώπη, αλλά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά» είπε.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον καθηγητή του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ, κ. Γκόλνταμερ, από τον οποίο ζήτησε τη συγκρότηση μιας Επιτροπής, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Κέντρου Παρατήρησης Πυρκαγιών, με σκοπό τη διερεύνηση άμεσα τις αιτίες της τραγωδίας με τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική.
Ο στόχος -τόνισε- είναι να γίνει η διερεύνηση των αιτιών αντικειμενικά και αδιάβλητα και κυρίως να εκπονήσει μια έκθεση για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες καταστροφές στο μέλλον.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής Γκόλνταμερ δέχθηκε επί της αρχής την πρόταση του και συμφώνησαν να ανακοινώσουν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για την συγκρότηση της Επιτροπής σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού προχωρήσουν συγκεκριμένες διαδικαστικές συζητήσεις.