Του Γιάννη Κ. Τρουπή
4 Σεπτεμβρίου 2017. Ο νέος πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς μιλάει στον ΣΚΑΪ για την τοποθέτησή του θέση του επικεφαλής του Οργανισμού: «Ήταν μία πολύ καλή επιλογή και με εχέγγυα. Αυτή τη δουλειά την έχουν αναλάβει δύο πρόεδροι, ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, εννοώντας τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και τον ίδιο. Με άλλα λόγια η «διαδικασία… αυτοαξιολόγησης ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
5 Σεπτεμβρίου 2017. Την επόμενη μέρα, μια διαφορετική ιστορία εκτυλίσσεται.
Με άλλους πρωταγωνιστές, αλλά έχοντας στον πυρήνα της, το ίδιο αφήγημα, από την ανάποδη όμως πλευρά. Ο πρόεδρος της ΝΔ με συνοπτικές διαδικασίες δίνει εντολή στο γραφείο τύπου να εκδώσει ανακοίνωση, αποκλείοντας τον Παναγιώτη Τραγάκη, γιο του αρχαιότερου βουλευτή του κοινοβουλίου, με αφορμή την προαναγγελία της υποψηφιότητας του δια στόματος πατρός Τραγάκη.
Θα μου πείτε τώρα τι κοινό μπορεί να έχουν οι δύο αυτές ιστορίες.
Φαινομενικά ίσως κανένα, όμως σε δεύτερο επίπεδο, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι δύο αυτές περιπτώσεις αποδεικνύουν την τεράστια διαφορά λογικής και νοοτροπίας που επικρατεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
«Την ώρα που ο κ. Τσίπρας διορίζει τον πατέρα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, στην προεδρία ενός Οργανισμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει εκτός τον γιο του μακροβιότερου βουλευτή του κοινοβουλίου, με αφορμή την προαναγγελία της υποψηφιότητάς του» ανέφερε στο liberal.gr στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στην Πειραιώς μάλιστα εμμένουν στο γεγονός της θετικής «αυτοαξιολόγησης» του κ. Παππά, μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης και το προβάλλουν σε αντιδιαστολή με τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη μέσω twitter: «Στη Νέα Δημοκρατία όλοι κρίνονται κι αξιολογούνται. Κανείς δεν ορίζεται μόνος του υποψήφιος βουλευτής».
«Δεν έχουν καμία σχέση με την αξιολόγηση, το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι η παραμονή στην εξουσία» εκτιμά συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, συμπληρώνοντας ότι οι επιλογές προς τους πολίτες είναι πλέον καθαρές:
Από την μία υπάρχει η εμμονή στην εξουσία και η άρνηση σε κάθε μορφή ελέγχου και αξιολόγησης που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη υπάρχει η οδός της αξιοκρατίας, μακριά από κάθε λογική «καπελώματος» που εκπροσωπεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «κόψει» τον υιό Τραγάκη δεν αποτελεί μία μεμονωμένη κίνηση, αντιθέτως θα πρέπει να την εκτιμήσουμε, όπως μας μεταφέρουν στελέχη που γνωρίζουν τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη, ως την πρώτη μίας σειράς παρόμοιων πρωτοβουλιών προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Πρόκειται για τον προπομπό ευρύτερων κινήσεων στο πλαίσιο της ανανέωσης» τονίζουν οι ίδιες πηγές. Το στίγμα είχε δώσει άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης σε εκδήλωση για το μητρώο πολιτικών στελεχών της ΝΔ, πριν από μερικούς μήνες: «Χρειαζόμαστε διαδικασίες, δομές, μηχανισμούς αξιολόγησης και κυρίως τη βεβαιότητα σε όλη την κοινωνία ότι είμαστε ένα κόμμα το οποίο σκέφτεται και αντιλαμβάνεται τη διαχείριση του ανθρωπίνου δυναμικού του διαφορετικά από ό,τι έκανε μέχρι σήμερα» είχε πει χαρακτηριστικά.
Για την ηγετική ομάδα της ΝΔ, η καλύτερη απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα της ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού είναι το μητρώο στελεχών.
«Στο μητρώο δεν υπάρχουν κομματικά διαπιστευτήρια. Δεν παίζουν κανένα ρόλο οι προσωπικές επαφές, οι γνωριμίες και οι κουμπαριές. Κάθε υποψήφιος καταχωρεί το βιογραφικό του μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ananeosi.nd.gr. Κάθε βιογραφικό μελετάται από ειδικούς προερχόμενους από την αγορά, τον ακαδημαϊκό χώρο και την πολιτική» τονίζουν πηγές της Πειραιώς».