Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε εμφανή θέση άμυνας βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Για να ξεφύγει, μάλιστα, παρουσίασε το δικό του success story, στην γραμμή «λεφτά υπάρχουν».
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον πρωθυπουργό θα δημιουργηθεί ένα νέο Ταμείο, το Ταμείο Εθνικής Αλληλεγγύης. «Εκεί θα βάζουμε το μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τον στόχο (για φέτος 700 εκ. ευρώ) αλλά και κάθε ευρώ που δεν έχει συνυπολογιστεί. Με αυτά τα χρήματα Σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε την επέκταση του κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος για να πιάσει μεγαλύτερο μέρος πληθυσμού. Να ενισχύσουμε τα πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας σε δήμους», εξήγησε ο κ. Τσίπρας και έφτασε να πανηγυρίσει που θα ψάξει για ισοδύναμα ώστε να μην κόψει το ΕΚΑΣ.
«Σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε κάποιες αδικίες, μια εκ των οποίων είναι αυτή που αφορά την μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων που δίδεται το ΕΚΑΣ», είπε και προσέθεσε το αμίμητο: «Είναι αδικία εμείς που ζητάμε να μην χάσει κανένας συνταξιούχους ένα ευρώ από τις κύριες συντάξεις να προχωράμε σε μειώσεις. Ε δεν θα το κάνουμε!» Για την ιστορία να σημειωθεί ότι τα έσοδα του Ταμείου θα προέλθουν από τις «τηλεοπτικές άδειες, το ξετίναγμα των λιστών της φοροδιαφυγής, την πάταξη του λαθρεμπορίου καπονικών και τα αδήλωτα εισοδήματα».
Λίγο αργότερα, πάντως, παρουσίασε –με άλλα λόγια αυτή την φορά- το success story της αριστεράς στη χώρα μας. Ειδικότερα, για το Υπερταμείο επιχείρησε να κάνει το άσπρο – μαύρο λέγοντας:
1) το ταμείο έχει έδρα την Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο παρά την απαίτηση των δανειστών να εχει έδρα το Λουξεμβούργο
2) τον έλεγχο του ταμείου τον έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και θα ελέγχεται από τον ΥΠΟΙΚ
3) Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αξιοποιηθούν τμήματα της δημόσιας περιουσίας
4) από τα έσοδα του ταμείου 50% θα πάνε σε επενδύσεις και 50% στο χρέος
5) δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που θα υπαχθούν στο ταμείο
Σε ότι αφορά, δε, τους έμμεσους φόρους ουσιαστικά υπαινίχθηκε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Όπως είπε η κυβέρνηση προσπάθησε να κάνει μια προσπάθεια «ανακατανομής βαρών. «Μας κατηγορείτε ότι αυξάνουμε τον ΕΝΦΙΑ. Οι περισσότεροι θα δώσουν το ίδιο ή και μικρότερο ποσό. Η λογική μας είναι να πληρώσουν αυτοί που μπορούν να αντέξουν», σημείωσε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε, δε, το επιχείρημα ότι «έγιναν εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015 και πήγαμε σε εκλογές γιατί ήταν χρέος μας στον ελληνικό».
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι αφιέρωσε περίπου μισή ώρα, ώστε να «απαντήσει» στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέα «Συμφωνία Αλήθειας», αυτή την φορά τους εταίρους. Αντί, βέβαια, να εισέλθει στην ουσία της πρότασης αρκέστηκε σε ευφυολογήματα. «Πού ήσασταν τόσο καιρό κύριε Μητσοτάκη και δεν μας το λέγατε ότι έχετε το τρόπο το μαγικό τρόπο να πάτε το πλεόνασμα σταθερά στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%; Που σας είχαμε τόσο καιρό και δε το ξέραμε ; Γιατί οι κυβερνήσεις σας το ανάποδο καταφέρανε. Να φέρουν πλεονάσματα σταθερά στο 4,5 %! Και συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25 %», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. Μάλιστα, απαντώντας στον Δημήτρη Σταμάτη έσπευσε να κλείσει τα σενάρια εκλογές, υποστηρίζοντας ότι «θα γίνουν το 2019 είτε το θέλετε είτε όχι».
Παράλληλα, μέσω Βουλής έστειλε σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να δώσουν μια λύση για το χρέος στο Eurogroup της Τρίτης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «από σήμερα στέλνουμε το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η Ελλάδα έκανε όλα όσα της ζητήθηκαν. Τώρα είναι η σειρά τους».
Τέλος, προσπάθησε εκ νέου να επικοινωνήσει την γραμμή του Μαξίμου περί κόντρας Σαμαρά- Μητσοτάκη. «Τι μεσολάβησε από τα δύο όχι και τα δύο ναι; Την επόμενη μέρα είδαμε μια δήλωση του Α. Σαμαρά που επί της ουσίας χάραξε την γραμμή. Αναφέρθηκε στο εν λόγω ταμείο με όρους ιδιαίτερα απαξιωτικού, πράγμα που άφηνε λίγα περιθώρια στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κάποιοι μίλησαν για θράσος Σαμαρά, που έρχεται να δώσει γραμμή στον Μητσοτάκη. Άλλοι για δειλία του Μητσοτάκη Για μένα είναι ο συνδυασμός θράσους και δειλίας», σημείωσε.