Α. Τσίπρας: Καίριας σημασίας η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας

Α. Τσίπρας: Καίριας σημασίας η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας

Έργο στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας και Βουλγαρίας ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογο του Boyko Borissov, επισημαίνοντας πως η συνεργασία των δύο χωρών είναι καίριας και κομβικής σημασίας. 

«Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ήρθε σε μια μέρα σημαντική για τη Βουλγαρία, μια μέρα που γιορτάζουν την εθνική τους επέτειο. Έχουμε και εδώ μια σημαντική μέρα για τη σύνδεση των δυο χωρών, για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Ελλάδας -Βουλγαρίας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανοίγουμε νέους ευρωπαϊκούς δρόμους και συνδέουμε το Δούναβη με το Αιγαίο, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα προβλέπεται και η δημιουργία κοινού φορέα υλοποίησης», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως η σιδηροδρομική διασύνδεση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, για να μπορέσει να υποστηριχτεί και το λιμάνι της Καβάλας. Προσέθεσε δε πως το έργο θα αναβαθμίσει εμπορικά και τουριστικά την περιοχή.

«Με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό είμαστε σε κοινή γραμμή για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των δυο χωρών [...] και θα αξιοποιήσουμε αυτή τη συνεργασία για τη σταθερότητα της περιοχής και την ευμάρεια των λαών μας», συμπλήρωσε ο Α. Τσίπρας.

Ουσιαστική και η συνεργασία μας στο ζητήματα ασφαλείας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός με αιχμή την προσφυγική κρίση και τόνισε πως οι δυο χώρες κατάφεραν να ανοίξουν το διάλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω πως μετά τη Σύνοδο (σ.σ. την τριμερή των δύο χωρών με την Σερβία) τον περασμένο Ιούλιο, αποκτάται και μια περιφερειακή δυναμική, γύρω από τον άξονα Ελλάδας- Βουλγαρίας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η σιδηροδρομική σύνδεση τριών λιμανιών της Βουλγαρίας με αντίστοιχα λιμάνια στη Β. Ελλάδα αναβαθμίζει τις υποδομές και τις μεταφορές στην περιοχή, συνιστά μοχλό ανάπτυξης ανοίγοντας νέους εμπορικούς δρόμους για σύνδεση της Ελλάδας με την ενδοχώρα των Βαλκανίων και τη Μαύρη Θάλασσα και δίνει στις Βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες άμεση πρόσβαση στο Αιγαίο, πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Παράλληλα, οι δύο πρωθυπουργοί ανακοίνωσαν την κοινή τους πρωτοβουλία για συνάντηση με τον πρόεδρο Juncker τον Οκτώβριο για να του παρουσιάσουν τις κοινές ιδέες και προτάσεις τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων.

Τετραμερής Ελλάδας -Βουλγαρίας -Σερβίας -Ρουμανίας

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη Βαλκανική, σηματοδοτώντας την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής, εξέφρασε από την πλευρά του, ο Boyko Borissov.

«Η υπογραφή του μνημονίου», τόνισε, «αποτελεί μια συνέχεια της ανάπτυξης των ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών, μια συνέχεια της διασύνδεσης των περιοχών με τη διακίνηση των εμπορευμάτων, των ανθρώπων και της ενίσχυσης του τουριστικού τομέα».

«Είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον ομόλογο μου και χθες στο δείπνο για το πρόβλημα των Βαλκανίων. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι ότι εάν κινηθούμε στο επίπεδο, ποια χώρα είναι η μεγαλύτερη (...) τότε το αποτέλεσμα είναι πολύ επικίνδυνο (...) Για αυτό με τη σεμνότητα που μας διακρίνει (σ.σ. μιλώντας για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον εαυτό του) ξεκινάμε με πιο μικρά πράγματα», συμπλήρωσε ο κ. Borissov κάνοντας αναφορά στα έργα υποδομής σε επίπεδο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικής σύνδεσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Εαν υπάρξουν τα έργα υποδομής ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τότε το Αιγαίο θα μπορεί να συνδεθεί με το λιμάνι του Ρουσε (μέσω του λιμανιού της Καβάλας). «Εάν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, η Καβάλα θα μπορέσει να αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με το Ρούσε και με μια μεγάλη οικονομία της ενδοχώρας», πρόσθεσε.

Στην τριμερή της Θεσσαλονίκης (Ελλάδα-Βουλγαρία-Σερβία), «συζητήσαμε τη δυνατότητα να ενταχθεί και η Σερβία και να επεκταθεί το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης», ανακοίνωσε ο κ. Borissov και πρόσθεσε πως όταν ολοκληρωθεί το έργο θα μπορούσε να ενταχθεί και η Ρουμανία.

«Για αυτό το λόγο πήραμε την απόφαση στις 3 Οκτωβρίου να συναντηθούμε στη Βάρνα και να πραγματοποιηθεί τετραμερής, με τη συμμετοχή Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουμανίας και να ολοκληρωθεί το εγχείρημα», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ