Του Αλέξανδρου Διαμάντη
«Εγκέλαδο έχετε προκαλέσει στην χώρα, έχετε γκρεμίσει ό,τι υπάρχει, έχετε διαλύσει τα πάντα»! Με τη φράση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνόψισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μια κατάσταση που ο Αλέξης Τσίπρας και συνολικά η κυβέρνηση προσπαθεί να αφορίσει, επιλέγοντας να αποπροσανατολίσει με το αφήγημα περί διαπλοκής.
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Παιδεία στη Βουλή, έχοντας βρεθεί σε δύσκολη θέση, αμυνόμενος επανέφερε στον δημόσιο λόγο την διαπλοκή και την διαφθορά (ζητώντας νέα προ ημερησίας συζήτηση), δεδομένου ότι δεν έχει να παρουσιάσει άλλο έργο. Από την στιγμή που δεν μπορεί να προσφέρει άρτο (έστω και στην Παιδεία) αναγκάζεται να προσφέρει… θέαμα, και μάλιστα για το θεαθήναι, αφού μόλις τον περασμένο Μάρτιο η Βουλή συζήτησε για την διαπλοκή και την διαφθορά που επικρατεί στην χώρα.
Την ίδια ώρα, βέβαια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απεδέχθη την πρόταση γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως «ανοικτή» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Τον Μάρτιο του 2016 ζητούσατε προ ημερησίας για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Έγινε η συζήτηση και υπεστήκατε μια πανωλεθρία. Επανέρχεστε στον τόπο του εγκλήματος. Θα συζητήσουμε για τη διαπλοκή με τα νέα στοιχεία, όπως ο Καλογρίτσας, η Τράπεζα Αττικής και η offshore της Αυγής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξέφρασε τη χαρά του να τα συζητηθούν όλα!
Αυτό, πάντως, που συζητήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής ήταν η υπεράσπιση του εαυτού του και του παρελθόντος του, όταν συμμετείχε σε πορείες και καταλήψεις. «Είμαι περήφανος για την δική μου πορεία και ήταν τιμή να συμμετέχω σε εξάρσεις και εκλάμψεις στο φοιτητικό κίνημα γιατί έπαιξε σημαντικό ρόλο. Να συμμετέχω σε αγώνες του 1990 και του 1991 για τον οπισθοδρομικό νόμο της κυβέρνηση του πατέρας σας. Πήγαν την κοινωνία μπροστά, υπερασπιστήκαμε την δημόσια παιδεία αλλά και ην ίδια την δημοκρατία», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Από την μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε συνοπτικά στα ερωτήματα που τέθηκαν στη Βουλή και μάλιστα δεν άφησε δίχως αντίλογο τις μομφές του πρωθυπουργού για τα ιδιωτικά σχολεία. «Πράγματι είχα την δυνατότητα να σπουδάσω σε αμερικάνικο μη κρατικό πανεπιστήμιο. Μην με εγκαλείτε εμένα όταν εσείς στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Εσείς δεν εμπιστεύεστε το σύστημα», υπογράμμισε, χωρίς να λάβει απαντήσει.
Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ουσιαστικά παραδεχτεί ότι είναι σε θέση άμυνας: εκ νέου επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. «Η χώρα βρίσκεται στο ρυθμό ενός καταιγιστικού ρυθμού για τις άδειες. Έδωσα την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει, αλλά αποφάσισε να αποδράσει. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Ενδεχομένως να μην ήθελε να λερώσει τα χέρια του και να υπερασπιστεί όπως με μανία κάνει εδώ και έξι μήνες τους καναλάρχες, τους ιδιοκτήτες μέσω ενημέρωσης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι υπερασπίζεται τα δικαιώματα των λίγων, μια και το «βασικό χαρακτηριστικό της τοποθέτηση του είναι ότι υπερασπίζετε μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αριστοκρατίας». «Πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης ότι χάριν σε κάποια αόρατη πρόνοια της αγορά μπορεί να προοδεύσει ο κόσμος. Θέλει εκπαιδευτικό σύστημα κατ' εικόνα και ομοίωση της αγοράς. Το πρόβλημα σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε μια άποψη θεμιτή, ότι δηλαδή πρέπει να υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το πρόβλημα σας είναι ότι μεροληπτείτε υπερ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων έναντι των δημοσίων», προσέθεσε ο Α. Τσίπρας.
Άμεση ήταν η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διερωτώμενος «γιατί πρέπει κάθε χρόνο να εξάγουμε 60.000 φοιτητές όταν θα μπορούσαν να σπουδάσουν εδώ». «Διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο θα μπορούσαμε να καταστήσουμε την Ελλάδα. Κανείς δεν μιλάει για ασύδοτη λειτουργία, γιατί δεν θέλετε»;
"Ήταν τιμή μου"
"Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται, από τότε που εξελέγη, καναλάρχες, αυτούς που κάνουν την «βρώμικη δουλειά»" είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.
«Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι υπερασπίζεστε την άποψη να υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια, το πρόβλημά σας είναι ότι μεροληπτείτε υπέρ των ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων εναντίον της δημόσιας Παιδείας», σημείωσε αναφερόμενος στα θέματα της Παιδείας.
«Δεν νομίζω ότι η δεκαετία του ''80 πήγε πίσω τη χώρα. Αλλά αν είναι έτσι, τότε γιατί κ. Μητσοτάκη εσείς επικαλεστήκατε το Σύνταγμα του 1864 για να υπερασπιστείτε την ιδιωτική εκπαίδευση;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Όταν λέτε, κ. Μητσοτάκη, ότι θα καταργήσετε ό,τι κάναμε εμείς στην Εκπαίδευση, εννοείτε ότι θα καταργήσετε το ότι τα παιδιά κάνουν Αγγλικά και Πληροφορική από την Α'' Δημοτικού;»
Επίσης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «πει καθαρά στην ελληνική οικογένεια» ότι διαφωνεί με την κατάργηση του εξετασιοκεντρικού σχολείου.
"Εσείς κ. Μητσοτάκη δεν θέλατε αξιολόγηση, θέλατε δικαιολογία για απολύσεις" είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, στην δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, ενώ εξήγγειλε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει συνολικό νόμο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο.
Επιπλέον σημείωσε ότι "Το τελευταίο που θα ήθελε κανείς να κάνει θα ήταν η σύγκρουση με την Εκκλησία. Αντιθέτως", καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει αν συμφωνεί με το να σταματήσουν τα Θρησκευτικά να αποτελούν μάθημα ομολογίας πίστεως.
Παράλληλα σημείωσε ότι "Ήταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις εξάρσεις του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Είχα τη δυνατότητα να συμμετάσχω στους μαθητικούς αγώνες του ''90-''91 ενάντια σε έναν αυταρχικό νόμο του πατέρα σας, όπως ήταν και τιμή μου να συμμετέχω στο φοιτητικό κίνημα, σε μια εποχή παρακμής του. Όμως αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά».
"Το πρόβλημά μας κ. Μητσοτάκη όταν με κατηγορείτε για τα δικά μου βιώματα", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός "είναι μάλλον τα δικά σας βιώματα, γιατί μέχρι να ασχοληθείτε με την πολιτική δεν είχατε περάσει ούτε απ'' έξω από δημόσιο σχολείο, γι'' αυτό και δεν μπορείτε να το υπερασπιστείτε. Υπερασπίζεστε μόνο το ιδιωτικό".