Α. Τσίπρας: Αν η Τουρκία προκαλέσει θερμό επεισόδιο, θα πυροβολήσει τα πόδια της

Α. Τσίπρας: Αν η Τουρκία προκαλέσει θερμό επεισόδιο, θα πυροβολήσει τα πόδια της

Τα ζητήματα που έθεσε στους Ευρωπαίους ηγέτες τόσο για την τουρκική προκλητικότητα όσο και την πΓΔΜ ανέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες μετά τη Σύνοδο Κορυφής. 

Ο Α. Τσίπρας ζήτησε ξεκάθαρες εγγυήσεις από τους εταίρους για να προχωρήσει οποιοσδήποτε ευρωτουρκικός διάλογος αλλά και για τους Έλληνες στρατιωτικούς ιδιαίτερα και τόνισε πως το θέμα θα τεθεί στη Βάρνα.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα ακολουθεί διαφορετική πορεία και απηύθυνε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτεί, σημειώνοντας ότι «σήμερα θα πρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό και για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις και όχι για θερμό επεισόδιο».

«Θέλουμε το διάλογο, θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την ειρήνη, αλλά ξέρουμε να διεκδικούμε και το δίκιο μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι οποίων απειλών και ειδικότερα στην προάσπιση των συνόρων της που είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε επίσης. 

Για τα περί ομηρείας των Ελλήνων στρατιωτικών, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως «Εάν ένα γεγονός προσπαθεί να χρησιμοποιηθεί από τη μία ή από την άλλη πλευρά ως γεγονός ομηρίας, θα πρέπει να το ξανά σκεφτεί γιατί θα δημιουργούσε αρνητική επίδραση και στις ευρώ-τουρκικές σχέσεις. Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση και σύντομα θα υπάρξει θετική εξέλιξη».

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και για τις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ για το ονοματολογικό, λέγοντας ότι «αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για την Ευρώπη συνολικά, στο πλαίσιο πάντα των αρχών και των θέσεων που έχουμε περιγράψει».

Μάλιστα, όταν απάντησε σε δημοσιογράφο που ανέφερε πως είναι από την πΓΔΜ, σχολίασε πως εύχεται σε επόμενη συνέντευξη Τύπου να δηλώσει πως είναι από την «Gorna Macedonia». Στη συνέχεια, ωστόσο, σχολίασε πως το όνομα θα αποφασιστεί από τις διαπραγματεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών.

Όσον αφορά τον κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, και τις δηλώσεις του, ο Α. Τσίπρας τόνισε πως «μέσα σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνούν».

Σε ερώτηση που δέχθηκε από το liberal.gr σχετικά με το αν υπάρχει μια αντίφαση στην «ευρωπαϊκή» του πολιτική, με δεδομένο ότι η Ελλάδα ζητά την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ενώ ο ίδιος συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο Putin και στο εσωτερικό καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, o πρωθυπουργός απάντησε ότι για την υπόθεση Skripal, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Μεγάλη Βρετανία και επισήμανε την ανάγκη διαλόγου και συμμετοχής και της Ρωσίας στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Μάλιστα, σημείωσε ότι και η Ελλάδα έχει καθημερινά παραβιάσεις από την Τουρκία, αλλά δεν ζητάει να σταματήσει ο διάλογος με την Τουρκία.

Για την επικοινωνία του με τον V. Putin, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν δημοσιοποιεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ωστόσο, προσέθεσε πως του εξέθεσε το ζήτημα της προκλητικότητας στο Αιγαίο και το ζήτημα των δυο αξιωματικών.

Τέλος, εξέφρασε την απερίφραστη καταδίκη του για τα δύο χτυπήματα στην περιοχή της νοτιοδυτικής Γαλλίας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.