Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Εγκλωβισμένος στα στρατηγικά του αδιέξοδα εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής. Με επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αφενός επιχείρησε να υπερασπιστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου να ψάξει για άλλους πρόθυμους βουλευτές προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνησή του.
Την ίδια ώρα επιχείρησε να καλλιεργήσει τα περί εκφοβισμού των βουλευτών, δίνοντας ως παράδειγμα την Κατερίνα Παπακώστα.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός μίλησε για πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, με αφορμή τον δήθεν εκφοβισμό βουλευτών. «Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές. Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τούς. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε, από τύφλωση αντιπολιτευτική, είναι ο δρόμος του μίσους και του διχασμού. Και θυμίζει άλλες εποχές», είπε και υποστήριξε ότι οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν, αλλά θα σταθούν στο ύψος της συνείδησης τους, στο ύψος της ιστορικής τους ευθύνης απέναντι στο τόπο και στο πατριωτικό συμφέρον, απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη δημοκρατία. Τόνισε ότι η κ. Παπακώστα τον ενημέρωσε ότι δέχεται μηνύματα με πολτοποιημένα κεφάλια!
Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο Π. Καμμένος θα μπορούσε «κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση, χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες». Όπως, όμως, τόνισε ο πρωθυπουργός θα σεβαστεί την επιλογή του πρώην «ύπαρχού του» παρά τη διαφωνία του, ομολογώντας ότι αυτή η στάση του Καμμένου τον «οδηγεί σήμερα ενώπιον της βουλής ζητώντας καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές». Ήτοι να αναζητήσει πρόθυμους κομπάρσους, όπως για παράδειγμα τον Σπ. Δανέλλη αλλά και τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ βουλευτές!
Υπό αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε με «ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση». Λίγο αργότερα, επιχείρησε να αποδείξει ότι οι βουλευτές που προέρχονται από άλλα κόμματα και υπερψηφίζουν την κυβέρνηση δεν είναι αποστάτες. Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Έχει το θράσος να λοιδορεί ακόμη και αυτή τη καθαρή, την έντιμη επιλογή. Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο λαός εκλέγει τους αντιπροσώπους του και η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», είπε και εξαπέλυσε τα πυρά του προς την κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ: «Μιας όμως και μας προκαλείτε και μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού. Να σας θυμίσω τι είναι κυβέρνηση κουρελού; Η κυβέρνηση που συγκρατήσανε το 2011, οι για 40 χρόνια εχθροί, που σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι, διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση».
Κάλεσε, δε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για αποστασίες, λόγω οικογενειακής παράδοσης. «Γιατί ιστορικά ο όρος αυτός έχει καθιερωθεί για να περιγράψει τη κίνηση βουλευτών που στηρίζουν τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αποχωρήσουν από αυτήν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα σχέδια των αντιπάλων της κυβέρνησης. Και όχι το αντίθετο. Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα η Νέα Δημοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να μιλά για μετακινήσει βουλευτών, επειδή έχει ήδη εγγράψει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα 4 βουλευτές. «Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής. Σε μια παράταξη που πάντα με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, τοποθετεί τη δημοκρατία πάνω από οποιαδήποτε άλλη αξία στην πολιτική της διαδρομή», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε από την αντιπροσωπεία να δώσει καθαρή απάντηση αν εμπιστεύεται την κυβέρνηση να συνεχίσει. « Ελεύθερα, ανοιχτά, με παρρησία και στη βάση των όσων επιτάσσει το πολιτικό κριτήριο, η ηθική και η συνείδηση καθενός και καθεμιάς σε αυτή την αίθουσα. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Και η δημοκρατία σε αυτόν το τόπο μετά από τόσους αγώνες και τόσες θυσίες, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται. Η δημοκρατία θα νικήσει».
«Ό,τι πετύχαμε, τα πετύχαμε από κοινού με τους ΑΝΕΛ»
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε, επίσης, πως ό,τι πέτυχε η κυβέρνηση το πέτυχε μαζί με τον Π. Καμμένο. «Από μια κυβέρνηση που σε κάθε στροφή όλοι με πάθος επιθυμούσαν να τη ρίξουν στα βράχια, εκείνοι που μέσα στο παλιό σύστημα εξουσίας απολάμβαναν δόξα και υλικά αγαθά και που από το 2015 και μετά άρχισαν να αισθάνονται οργισμένοι και αμήχανοι που πλέον έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά», σημείωσε. Άλλωστε, όπως είπε, «τα πετύχαμε από κοινού με το κόμμα των ΑΝΕΛ, με το οποίο που ήταν και είναι γνωστές οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές».
«Έπραξα το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό»
Την ίδια εξήγησε ότι έπραξε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό αναφερόμενος στη «Βόρεια Μακεδονία» «Το έχω πει πολλές φορές- ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα. Και να θέλεις να την δεις να προοδεύει σε συνθήκες αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους γείτονές σου αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος», είπε και συμπλήρωσε: «Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική»