Επίθεση στο μιντιακό κατεστημένο αλά και τη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αιχμή το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, έκανε λόγο για μιντιακό πραξικόπημα «από αυτούς που για χρόνια είχαν κάνει το κράτος πελάτη τους», ενώ επιτέθηκε και στον αρχηγό της ΝΔ τον οποίο χαρακτήρισε «παιδί της Siemens».
Αναφερόμενος στα των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι, είχαμε μάχη όχι μόνο με τους ιδιοκτήτες αλλά και με τη ΝΔ που από τις πρώτες μέρες φρόντισε να ξεπληρώσει τα γραμμάτια της εκλογής του κ. Μητσοτάκη. Επιχείρησε να μπλοκάρει τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ γιατί στόχος του ήταν να μην γίνει κανένας διαγωνισμός.
«Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «το πραγματικό διακύβευμα είναι αν σ'' αυτό τον τόπο θα αποφασίζει το κοινοβούλιο και η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα. Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση».
«Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει. Υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη και δε θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ'' επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε «η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η μάχη μιας παράταξης και όχι ενός υπουργού».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το συνέδριο, επιβεβαίωσε την πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην υποχωρήσει μπροστά στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία ενώ έκανε λόγο για δέσμευσή προς τον ελληνικό λαό για την καταπολέμηση της διαπλοκής και τη διαφθοράς.
Ανέφερε ακόμη πως η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας.
Η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Για την ένταξη οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ, ταυτόχρονα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ενόσω ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δε χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ, ότι πιθανώς πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον με ακόμη περισσότερα μέτρα υιοθετώντας την άποψη ορισμένων εταίρων ότι το χρέος αποτελεί μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα.
Γ. Σ