Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Με συνεχόμενες νομικές, πολιτικές και διαδικαστικές ντρίμπλες επιχειρεί η κυβέρνηση να συσκοτίσει την υπόθεση της Novartis και παράλληλα να «παίξει» καθυστερήσεις, μέχρι τελικά να αποφασίσει η πλειοψηφία να σταλεί ο φάκελος πίσω στη Δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ προχώρησαν σε μια τραγελαφική πρόταση: Ζήτησαν να κληθούν οι 9 αναφερόμενοι στην δικογραφία (πλην Βενιζέλου που έχει ήδη παραστεί), ώστε να πουν την άποψή τους σχετικά με το αν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα ή όχι!
Αυτονοήτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση και έσπευσαν να αποχωρήσουν, μέχρι η πλειοψηφία να αποφασίσει σχετικά με την αρμοδιότητα. «Είναι ξεκάθαρο για μιας ότι αυτό ολοκληρώνει την σκευωρία από πλευράς πλειοψηφίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και προσέθεσε: «Είναι σαφές ότι εμείς οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουμε αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε αν τυχόν η επιτροπή αποφασίσει να εξετάσεις μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία και προβεί στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης». Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο όταν παραπέμπει η δικαιοσύνη την δικογραφία στη Βουλή ήδη έχει λάβει θέση ποιος έχει την αρμοδιότητα.
Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο Νίκος Παρασκευόπουλος μίλησε για προσχηματική αποχώρηση της αντιπολίτευσης, «επειδή η συζήτηση συνεχίζεται». Αυτό το οποίο είναι σαφές είναι ότι εάν πρώτα προχωρούσαμε στις αποδείξεις θα είχαμε όλο το θέμα ανάποδο», είπε και λίγο αργότερα έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει την δικογραφία πίσω στη Δικαιοσύνη. Κι αυτό διότι τόνισε με νόημα: «Διαλεύκανση φως και δίκαιο έχουμε μόνο αν η υπόθεση πάει στη δικαιοσύνη».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Παπαθεοδώρου σχολίασε ότι ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει η επιτροπή θα πρέπει να δούμε τα αδικήματα. «Δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η γνώμη των 10 για το αν έχουμε αρμοδιότητα. Η κυβέρνηση οδηγεί σε ευθανασία την επιτροπή μεσώ Θηβών. Δεν θα γίνουμε φόντο σε αυτό το φτηνό κόλπο», συμπλήρωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.
Τέλος, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης υπογράμμισε «αποχωρούμε γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε μέλος αυτής της κωλυσιεργίας της καθυστέρησης της υπόθεσης».