Τουρκικά συμφέροντα βλέπει η ελληνική κυβέρνηση πίσω από το δημοσίευμα της Wall Street Journal περί της δήθεν έγκρισης από το Κογκρέσο της αναβάθμισης των τουρκικών F-16. Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δεν έκρυβαν την ενόχληση τους για τη χρονική συγκυρία του δημοσιεύματος, συνδέοντας το με το επερχόμενο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάνσινγκτον.
Χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από νωρίς χθες το πρωί διακινείται η πληροφορία ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προσλάβει ειδική εταιρία λόμπινγκ προκειμένου να φτιάξει το κλίμα και να ενισχύσει την προσπάθεια της Άγκυρας να μεταπειστεί το Κογκρέσο για τα F-16.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συντονισμένης τουρκικής προσπάθειας εντάσσει η Αθήνα και το κείμενο στην WSJ, το οποίο επιχείρησε να «ρίξει σκιά» στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Επί της ουσίας η Ελλάδα θεωρεί ότι ακόμα και αν οι ΗΠΑ τελικώς δώσει το πράσινο φως για την αναβάθμιση που ζητάει η Άγκυρα, αυτή θα αφορά στη βελτίωση τεχνικού εξοπλισμού των αεροσκαφών και έχει να κάνει με τη συμμαχική σχέση που έχουν ΗΠΑ Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Σε μία συμμαχία που μετέχει και η Ελλάδα, η υπεροπλία της οποίας δεν αμφισβητείται μετά και τις πρόσφατες αγορές από την αμερικανική αγορά.
«Είναι σαφές ότι η Αμερική δεν μπορεί να αφήσει την Τουρκία να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας» τονίζει κυβερνητικό στέλεχος συμπληρώνοντας με νόημα ότι ο κ. Μπάιντεν έχει δείξει ήδη την προτίμησή του στην Ελλάδα. Αφενός με την πρόσκληση Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο την ώρα που ο κ. Ερντογάν περιμένει στο «ακουστικό» του, αφετέρου με την πώληση στρατιωτικών αεροπλάνων στην ελληνική αεροπορία.
Στο ραντεβού Μπάιντεν - Μητσοτάκη πάντως την ερχόμενη Δευτέρα, οι τουρκικές προκλήσεις θα αποτελέσουν ένα από τα βασικά ζητήματα της συζήτησης, χωρίς πάντως να είναι αυτό που θα μονοπωλήσει το τετ α τετ. Όπως σημειώνει αρμόδια πηγή βασικός στόχος του ταξιδιού είναι η περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και όχι η καταγγελία της Τουρκίας από την Ελλάδα μπροστά στον Αμερικανό πρόεδρο.