Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Λάθος της στιγμής, απερισκεψία ή εσκεμμένη επιλογή; Τα όσα υποστήριξε δημόσια ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους που βρίσκονται στη χώρα μας προκάλεσε σεισμό αρκετών ρίχτερ εντός της συγκυβέρνησης.
Θα μου πείτε, πού είναι το κακό όταν ένα μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου τοποθετείται δημόσια για ένα ζήτημα της επικαιρότητας;
Η απάντηση είναι απλή. Ο κ.Κατσίκης δεν είναι ένας απλός βουλευτής, αντιθέτως είναι ένας από τους βουλευτές από τη ψήφο των οποίων στηρίζεται η κυβέρνηση. Άρα ό,τι και αν πει έχει τη δική του αξία, πολλώ δε μάλλον όταν αναφέρεται σε ένα θέμα που άπτεται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Νωρίς το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ μέσα σε δύο προτάσεις τα είπε όλα.
«Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική Δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα», δήλωσε ο κ. Κατσίκης.
Ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας δηλαδή φάνηκε να ταυτίζεται με τη γραμμή Erdogan, να προσφέρει επιχειρήματα στη γειτονική χώρα, να γίνεται πρωτοσέλιδο στον τουρκικό τύπο και το πιο σοβαρό: Να «προσπερνά» σαν να μην υπάρχει, την ελληνική δικαιοσύνη και να «ποδοπατά» τη διάκριση των εξουσιών, έστω και υποθετικά.
Το πιο ανησυχητικό είναι πως ο βουλευτής δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα των όσων υποστήριξε, στοιχείο που αποδεικνύεται από το γεγονός πως περίπου δύο ώρες μετά την τοποθέτησή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Alpha, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ίδια πρόταση περί ανταλλαγής.
«...Είπα στο πλαίσιο συνεννόησης των δύο πολιτικών ηγεσιών Τουρκίας και Ελλάδας και στην βάση του διεθνούς δημοσίου δικαίου, σε μια πολιτική επιδίωξη για ειρήνη και δικαιοσύνη, εάν θα μπορούσε μια τέτοια λύση να αποτελούσε λύση με όφελος ή ζημία, να το εξετάσουμε για να δούμε αν θα μπορούσε η δικαστική απόφαση, η οποία αποτελεί σήμερα παρακωλυτικό εμπόδιο… αν θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος να παρακαμφθεί. Με αυτό το υποθετικό «αν» και με όλη μου την αγωνία και με το ότι συμμερίζομαι τον πόνο των γονιών, εξέφρασα μια προσωπική σκέψη» τόνισε ο κ.Κατσίκης.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει να παρατηρήσουμε το πως αντέδρασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε αυτή την τόσο ακατανόητη κίνηση του βουλευτή. Προτιμήθηκε η δημόσια ανασκευή των δηλώσεων του μέσα από μία καινούργια γραπτή τοποθέτηση του ιδίου και όχι μέσα από μία ανακοίνωση του κόμματος. Μία ανασκευή που έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία στις δύο το μεσημέρι, δηλαδή πέντε ώρες μετά από την επίμαχη τοποθέτηση του κ.Κατσίκη στα τηλεοπτικά παράθυρα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο κ.Κατσίκης θα έπρεπε να είχε αποδοκιμαστεί με πιο έντονο τρόπο από τους ΑΝΕΛ, προκειμένου να περάσει και το κατάλληλο μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Είναι μάλλον σπάνιο άλλωστε βουλευτής να συμπεριφέρεται με τρόπο απαξιωτικό στην ελληνική δικαιοσύνη, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών.
Αν μάλιστα σκεφτούμε το ότι η διάκριση των εξουσιών περιγράφεται ξεκάθαρα στο άρθρο 26 του συντάγματος, στο οποίο ορκίστηκε πίστη ο κ.Κατσίκης, όπως όλοι άλλωστε οι βουλευτές, τότε τα λεγόμενα του λαμβάνουν ευρύτερη διάσταση, καθώς βάλλουν ευθέως εναντίον της δημοκρατίας, έστω και η τοποθέτησή του είχε υποθετικό και προσωπικό χαρακτήρα.
Θα μπορούσε ο κ.Κατσίκης να είχε διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ για αυτή του την τοποθέτηση; Ίσως και ναι, ειδικά αν συνυπολογίσουμε την χρονική συγκυρία και το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιθανόν οι περιστάσεις να απαιτούσαν κάτι πιο δραστικό, που θα έκλεινε κάθε συζήτηση, η οποία άνοιξε με ευθύνη του κ.Κατσίκη και έδωσε αφορμή για σχόλια στην τουρκική πλευρά.
Η σιωπή πάντως του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως υπουργός Άμυνας, τα λέει όλα.
Βρισκόμαστε πλέον στο 2018 και όποιος ξεχνά πως ο,τιδήποτε λέγεται γίνεται γνωστό εκτός συνόρων μέσα σε δευτερόλεπτα προσφέρει αναμφίβολα κακές υπηρεσίες στην πατρίδα.
Σε κάθε περίπτωση το περιστατικό με τον Κώστα Κατσίκη πρόσθεσε έναν ακόμα πονοκέφαλο, στους πολλούς που έχει το τελευταίο διάστημα, το Μέγαρο Μαξίμου σε μία περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ εμφανίζεται πιεσμένη σε διάφορα μέτωπα.