Ξεκάθαρη είναι πλέον η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα σε συνεννόηση με τον Νίκο Βούτση να βρεθεί φόρμουλα διάσωσης του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει απειλήσει με σαφήνεια ότι αν διαλυθεί η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ η κυβέρνηση δεν θα κάνει... παρέλαση. Ο πρωθυπουργός άνοιξε θέμα μιλώντας για αμφισημία του άρθρου 15 και η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ στην επιτροπή κανονισμού ζήτησε γνωμοδότηση από το Επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.
Τα παιχνίδια του Μαξίμου με τους θεσμούς συνεχίζονται και σε αυτό δείχνει να συμβάλλει και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής Κανονισμού έκανε λόγω για «πρωτοφανή θεσμική προσήλωση» από την πλευρά της κυβέρνησης του ίδιου και του κυβερνώντος κόμματος.
Ταυτόχρονα όμως επιβεβαίωσε πως θα κληθεί να γνωμοδοτήσει το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής ως προς τις προβλέψεις του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής που με σαφήνεια προβλέπει ότι μια Κ.Ο διαλύεται αν δεν διαθέτει 5 βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα. Τη γνωμοδότηση αυτή ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα από την επιστολή του προς τον Νίκο Βούτση μέσω της οποίας έδινε εντολή να μην αλλάξει ο κανονισμός.
Το μπαλάκι στα χέρια του επιστημονικού συμβουλίου δεν βρίσκεται ξαφνικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα του άρθρου 15 υπήρξε συνάντηση του προέδρου της Βουλής με τον επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου προκειμένου να υπάρχει μια άτυπη πρώτη ενημέρωση. Μετά τη συνάντηση αυτή ο κ. Βούτσης φέρεται να ενημέρωσε σχετικά και να τέθηκε θέμα αλλαγής του κανονισμού.
Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα θα ξεκαθαρίσουν σύντομα. Το επιστημονικό συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει κάτι που δεν είναι δεσμευτικό βέβαια. Ο πρόεδρος της Βουλής για κάποιο λόγο το ξεκαθάρισε και αυτό.
Επίσης ο Ν. Βούτσης μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως δεν υπήρχε καμία εντολή προς τον ίδιο. Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις εξελίξεις που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ) για ωμή παρέμβαση στο ρόλο του Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «Τι εντολή μπορούσε να υπάρξει; Φανταστείτε να μην υπήρχε η επιστολή και να πηγαίναμε σήμερα να κάναμε τη συζήτηση αυτή ώστε για λίγους μήνες να μιλάνε κάποιοι ως πρόεδροι. Ούτε στην ημερήσια διάταξη υπήρχε. Όσα ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν εικασίες εγώ θα θεωρούσα ότι ήταν εύλογο να κάνουμε μία προσθήκη που να λέει ότι όσοι έχουν εκλεγεί και έχουν κρατική επιχορήγηση και παραμένουν σε ένα στάτους να μιλάνε ως πολιτικοί αρχηγοί», είπε χαρακτηριστικά και ισχυρίστηκε ότι βρεθήκαμε σε μια «υπερπολιτικοποίηση της κατάστασης».
Δεν «πιεζόμασταν από πουθενά» είπε προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μας είπε κανείς κάντε το ρε παιδιά και θα σας συμπεριφερθούμε κάπως καλύτερα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν τους εκβίαζε ο Πάνος Καμμένος. Ο λόγος σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής που ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούσε να προχωρήσει σε μια αλλαγή του Κανονισμού ήταν για «να θεραπεύσουμε μία κατάσταση όπου η Βουλή θα έχει κάποια στιγμή με 23-24 ανεξάρτητους βουλευτές»!
Την ίδια πάντως στιγμή αποκάλυψε ότι μέχρι να γνωμοδοτήσει η επιστημονική Υπηρεσία το ζήτημα θα τεθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων επιδιώκοντας έτσι ευρεία συναίνεση. «Γνωμοδοτική είναι έτσι κι αλλιώς η απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν ήταν μέσα στη θεσμική προσήλωση η επιστολή Τσίπρα απάντησε «ναι». Και εξήγησε: «Είναι και πρόεδρος μεγαλύτερου κόμματος (σ.σ. ο Τσίπρας). Είχε ανοίξει το θέμα ο κ. Τζανακόπουλος, ότι αναζητείται τρόπος να κλείσουν και στη Βουλή οι εκκρεμότητες. Έγινε έντονη σκληρή δημόσια συζήτηση και αισθάνθηκε την ανάγκη -και πολύ σωστά έκανε- από την πλευρά του πλειοψηφούντος κόμματος και της κυβέρνησης».
Με την παρωδία να βρίσκεται σε εξέλιξη και το θέμα των ευτελισμών των θεσμών να κυριαρχεί ο Νίκος Βούτσης δήλωσε πως είναι πρωτοφανής η θεσμική προσήλωση που υπάρχει σήμερα από την κυβέρνηση...