Να επιβάλλουν την άποψή τους στο ΕΣΡ για την –κατά τους ίδιους- μικρή προβολή από τα ΜΜΕ των εργασιών της εξεταστικής Επιτροπής επιχείρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη να εισηγείται να «νουθετήσει» η επιτροπή την ανεξάρτητη επιτροπή.
Όλα ξεκίνησαν από την απαντητική επιστολή του ΕΣΡ προς την εξεταστική, στην οποία ουσιαστικά δήλωνε αναρμόδιο να απαντήσει σχετικά με αιτιάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί μικρού χρόνου προβολής και μάλιστα επισήμαινε ότι το ζήτημα αφορά την δημοσιογραφική αξιολόγηση των γεγονότων.
Ωστόσο οι κυβερνητικοί βουλευτές είχαν μάλλον… διαφορετική άποψη, με τον Σπύρο Λάππα να σημειώνει ότι «κάθε Αρχή θα βρεθεί στη δυσχερέστερη θέση όταν η κοινωνία αντιληφθεί ότι οι συμπεριφορές του απάδουν από το κοινό περί δικαίου αίσθημα –επιβάλλεται τα ΜΜΕ να έχουν αντικειμενική ενημέρωση και πλουραλιστική πληροφόρηση». Πιο διαλλακτική –δημοσιογράφος γάρ- ήταν η Αννέτα Καββαδία, η οποία αν και τόνισε ότι «φυσικά και δεν θα υποδείξουμε ούτε θα επιβάλλουμε πώς και από ποιους θα μεταδοθεί η είδηση», προσέθεσε πως δουλειά του ΕΣΡ είναι να δει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις σφαιρικής κι αντικειμενική.
Την ίδια ώρα οι βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο τον Γιώργο Γεωργάντα διαφώνησαν με τις προτροπές του Α. Μπαλωμένάκη, λέγοντας ότι «όταν μια είδηση προβάλλεται με λάθος τρόπο παρεμβαίνει το ΕΣΡ όχι όμως για την αξιολόγηση της είδησης». Ο Μ. Κόνσολας συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ούτε τους αρχισυντάκτες ούτε τους διευθυντές των ΜΜΕ». Στην ίδια γραμμή ήταν και ο βουλευτής του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, ο οποίος χαρακτήρισε υπερβολικό να ζητήσουμε από ΕΣΡ να ελέγξει πώς αξιολογούν τα κανάλια τις ειδήσεις κι αν μεταδίδουν αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντικό.
Πέραν τούτου εκτεθειμένοι βρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επαναφορά του αιτήματος από πλευράς Γιάννη Κεφαλογιάννη για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το NOOR 1. «Είναι υποκρισία η αποφυγή εξεταστικής για Καμμένο κι όλη υπόθεση με το επιχείρημα ότι όσες υποθέσεις είναι ενεργές στη δικαιοσύνη δεν εξετάζονται από Βουλή», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, μια και υποθέσεις που ασχολείται και η εξεταστική για την Υγεία βρίσκονται στα δικαστήρια. Μάλιστα, όταν ο Σπ. Λάππας ισχυρίστηκε ότι για το NOOR 1 δεν υπάρχει τελεσιδικία, ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος δεν είναι ούτε μάρτυρας ούτε κατηγορούμενος στην υπόθεση Noor 1, ενώ προσέθεσε ότι η ΝΔ, ζητά να διερευνηθούν τυχόν πολιτικές ευθύνες κι όχι να εξεταστεί το ποινικό μέρος της υπόθεσης που ελέγχεται στη Δικαιοσύνη.
Αλέξανδρος Διαμάντης